Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder! Deze Edenaren gaan luxe kerstpakketten uitdelen in Ede

Door Hanneke van Olst 19 november 2019

Nog iets meer dan een maand en dan staat de kerstperiode weer voor de deur. Bij kerst denken we natuurlijk aan eten, gezelligheid en cadeautjes, maar niet iedereen heeft het met kerst zo goed. Daarom gaat een team vrijwilligers van Stichting Rocking Up X-mas kerstpakketten uitdelen aan minderbedeelden in Ede.

Daar willen we meer over weten, dus we spreken af met Michèle von Kriegenbergh en Jurriën van Hierden. Samen met Ramona van den Heuvel coördineren zij het team vrijwilligers van Rocking Up X-mas in Ede.

Over Rocking Up X-mas

Stichting Rocking Up X-mas is een initiatief van inspirator en spreker Thijs Lindhout. Hij hoorde van een soortgelijk initiatief met Thanksgiving, waarbij ondernemers die een goed jaar achter de rug hebben, het geluk delen en pakketten uit gingen delen. Thijs vindt dat iedereen een mooie kerst verdient. Zo is het idee ontstaan om luxe kerstpakketten uit te delen in steden. Het is de bedoeling dat elk opvolgend jaar het aantal uitgedeelde pakketten wordt verdubbeld.

De basis van het pakket is een driegangenmenu en een ontbijtje, maar alle extra’s verschillen per stad en per pakket. Op deze manier wil de stichting gezinnen die een moeilijk jaar achter de rug hebben toch een mooie kerst wensen.

Waarom?

In Ede is Rocking Up X-mas voor het derde jaar bezig. “Guido Speelziek is begonnen in Ede”, legt Michèle uit. “Ik sprak hem weer tijdens het uitgaan en dacht: dit is zo vet, ik wil helpen. Veel van ons hebben het heel goed, maar er leven een miljoen mensen onder de armoedegrens. Als je daarbij stilstaat…”

“Vorig jaar zie iemand tegen mij: ik was bij een adres bij jou om de hoek. Overal kan armoede zijn, ook op onze leeftijd. We hopen anderen te inspireren: wat kan ik doen voor een ander?”

Dit doen de vrijwilligers

In mei hakte het drietal de knoop door om dit jaar weer met Rocking Up X-mas aan de slag te gaan en vanaf september zijn ze er volop mee bezig, na de landelijke aftrap. Er moeten producten gezocht worden voor in het pakket.

Daarvoor worden ondernemers aangesproken, maar iedereen mag iets bijdragen aan het pakket. Michèle: “Er was bijvoorbeeld iemand in een andere stad die nog een aantal sjaals had liggen, die heeft ze gedoneerd.”

50 pakketten in Ede

Het is de bedoeling dat er in totaal 50 pakketten uitgedeeld worden in Ede. Die pakketten zijn vegetarisch, halal of met vlees. Via de Voedselbank worden 50 gezinnen, stellen of alleenstaanden uitgekozen die een pakket krijgen.

Afzender onbekend

De ontvangers weten niet dat het pakket via Rocking Up X-mas komt. Jurriën: “De vrijwilligers brengen de pakketten in teams rond. We zeggen niet wie de afzender is, alleen dat het van mensen komt die ze een fijne kerst wensen. Eén echte afzender is er ook niet, voor elk pakket hebben meerdere mensen gedoneerd. Dan hebben de ontvangers niet het gevoel dat ze onderdeel zijn van een liefdadigheidsactie.”

“Die mensen zijn vaak ontzettend dankbaar en willen hun verhaal delen”, voegt Michèle toe. “Eén persoon staat me nog goed bij. We kwamen daar om een pakket af te geven en zagen een kerstboom staan met allerlei cadeautjes eronder. Dus we dachten: zijn we bij het verkeerde adres? Toen vertelde die vrouw dat ze iets voor een koor had geregeld en van iedereen in het koor een cadeautje had gehad.”

Rocking Up the 90’s and 00’s

Naast producten wordt ook geld ingezameld. Door donaties maar dit jaar ook door een feest. Jurriën heeft een feest georganiseerd in Buitenzorg: Rocking Up the 90’s and 00’s. “Vorig jaar was dit feest uitverkocht, dus we doen het dit jaar extra groot.” De volledige opbrengst van de kaartjes gaat naar Rocking Up X-mas Ede.

Naast een menu en ontbijt zitten er in het pakket ook kaartjes voor een dagje uit, bijvoorbeeld bioscoopkaartjes van Pathé, kaartjes voor midgetgolfen en voor Monkey Town. Michèle: “Ik hou van reizen, dus het is voor mij echt een gek idee dat deze mensen jaren niet op vakantie kunnen. Voor hen is een dagje uit dan al heel leuk.”

Wil je Rocking Up X-mas in Ede helpen? Dat kan door geld te schenken, vrijwilliger te worden of kaartjes te kopen voor het feest. Hier lees je er alles over: rockingupxmas.nl/ede

adv.