Bianca van Feestje met Keramiek: ‘Het blijft een leuke verrassing hoe de klei uit de oven komt’
Verscholen in de zolderruimte van Bianca is een prachtig atelier te vinden waar ze workshops en open atelieravonden organiseert waar iedereen kan langskomen om keramiek te maken. “Er komen mensen langs die zeggen dat ze helemaal niet creatief zijn. Als je eenmaal aan de slag gaat met klei, komt er vanzelf wat moois. Het hoeft echt geen hoogstaande kunst te zijn, het is al fijn als je iets leert en naar huis gaat met bijvoorbeeld een zelfgemaakte schaal.”
Interesse in keramiek
Bianca was in de twintig toen een vriendin van haar vroeg of ze meeging naar cursus keramiek maken. “Ik kende het helemaal niet, maar ik ben toch met haar meegegaan. Zij is gestopt na één cursus en ik ben doorgegaan met keramiek maken. Ik vond het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn en nergens aan te hoeven denken.”
Destijds werkte Bianca op een basisschool en volgde zij in haar vrije tijd jarenlang verschillende cursussen keramiek maken. “Op een gegeven moment leerde ik een vrouw kennen die ook graag creatief bezig is en kwamen we elke donderdagavond samen bij mij thuis. We gingen aan de slag met klei, was, speksteen en we deden allerlei verschillende dingen. Steeds meer mensen waren hier ook in geïnteresseerd en meer mensen schoven aan. Dat was het moment dat ik begon met workshops geven en een website maakte genaamd Feestje met Keramiek.”
Het bakproces
Wanneer cursisten bezig zijn geweest met hun kunstwerk van klei, duurt het even voordat het eindresultaat zichtbaar is. “Het bakken van de klei duurt heel erg lang. Het moet meerdere keren in de oven en het heeft ook een dag nodig om af te koelen,” vertelt Bianca. “Het is altijd een leuke verrassing hoe de klei uit de oven komt. Wanneer de klei gebakken is, kun je er verschillende kleurtjes overheen doen en zijn er verschillende glazuurtechnieken waardoor de klei glans krijgt. Je hebt koper wat blauw of rood wordt, dat heb je zelf niet in de hand. Of spikkels op klei die allemaal verschillende kleursteentjes bevatten. Bij een bepaalde temperatuur smelten die en verglaast het. Als het uit de oven, komt ziet het er heel anders uit.”
Lees verder onder de foto’s >
Cursisten
In het atelier zijn vaak cursisten te vinden die Bianca lesgeeft. Van jonge kinderen tot Syrische vluchtelingen: allemaal gaan ze aan de slag gaan met klei. “Vaak komen mensen met een bepaald idee wat ze willen maken. Bijvoorbeeld een vaas of een schaal. Ik kijk of dat haalbaar is en leg de beginnerstechniek uit. Dus hoe de klei voelt, hoe het in elkaar zit, hoe het voelt. Ik leer de juiste technieken en ik krijg zelf ook inspiratie door de ideeën die de cursisten meebrengen.”
Veel cursisten komen via Ede doet mee! terecht bij Bianca. “Dit is een initiatief van de gemeente waarbij een bedrag beschikbaar is voor mensen die weinig te besteden hebben. Een paar jaar geleden had ik namelijk een cursist die de atelieravonden ontzettend leuk vond, maar het eigenlijk niet kon betalen. Toen heb ik mij aangemeld voor Ede doet mee!. Nu krijg ik cursisten uit verschillende culturen die langskomen. Het persoonlijke contact wat je met hen hebt en samen bezig zijn met creativiteit is heel gezellig,” vertelt Bianca glimlachend.