Deze Kernhemmers zorgen zelf voor een betere wijk

Door Hanneke van Olst 8 januari 2019

Zonnepanelen alleen op je eigen dak? Waarom niet gelijk met de hele straat? Wijkbewoners Anton, Greetje en Hanjo uit Kernhem slaan de handen ineen samen met wijkcommunity Kenhem. “Heel veel mensen willen het, maar vinden het te ingewikkeld om uit te zoeken. Dat doen wij nu.”

Anton Snellen woont vanaf juni in Kernhem. “Ik wilde zonnepanelen. Een energieverkoper aan de voordeur zette me aan het denken hierover. Toen ik met iemand van Kenhem sprak, zei diegene: wacht er nou maar even mee, want we willen het aanpakken met meerdere wijkbewoners.”

Buren benaderen

Een paar deuren verderop kwam wijkbewoner Hanjo van den Berg, die een jaar en drie maanden in Kernhem woont, tot dezelfde conclusie. “Mijn vader werkt met zonnepanelen en ik wilde al buren benaderen om samen iets te doen. Toen sprak mijn broertje met Pieter van Kenhem, hij benaderde mij voor dit project en zo ben ik er bij gekomen.”

Drie straten

Meer mensen blijken met deze gedachte rond te lopen. Anton: “Ik sprak meer wijkbewoners die ook interesse hadden. Dat is goed, want hoe meer mensen, hoe lager de prijs straks is en hoe groener de straat.” De focus ligt nu op drie straten in Kernhem: de Laan van Kernhem, Blagzand en Echobos. Uit elke straat is een straatambassadeur gekozen, die al zijn of haar buren persoonlijk benaderd.

Het groepje straatambassadeurs stelt samen met Kenhem een plan op, zoekt een geschikte leverancier en presenteert deze op 16 januari om 19.30 in het Kernhuis aan de mede-wijkbewoners. Al het uitzoekwerk bij de aanschaf van zonnepanelen waar je als individu niet zo’n zin in hebt dus, en uiteindelijk ook nog lagere kosten omdat je de aanschaf met meerderen doet.

In de lente panelen op het dak

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de zonnepanelen zo rond de lente het dak opgaan, zodat de lente meegepakt kan worden. Hanjo: “De lente, herfst en zonnige winterdagen zijn het best voor zonnepanelen. In de zomer kunnen ze te warm worden en dan wordt een gedeelte van de energie weer gebruikt om de panelen koel te houden.”

Kenhem

Het zonnepanelen-project, dat officieel Green Your Street heet, past goed bij wijkcommunity Kenhem. Deze community is gebouwd op vijf pijlers: jeugd (Youth), zorg (Care), zingeving (Searchit), duurzaamheid (Greenit) en deeleconomie (Sharit). Vooral de laatste twee pijlers passen bij het zonnepanelen-project. Kenhem heeft bijvoorbeeld ook een deelauto naar Kernhem gehaald en binnenkort volgt een tweede.

Pieter Barten is programmaleider bij Kenhem. Hij legt uit: “Greenit bestaat nu twee jaar en dit project is een van de eerste projecten die we hiervoor doen. We willen verder ook nog focussen op gezonde en lokale voeding en excursies organiseren. Bijvoorbeeld een kookproject voor vrouwen die alleen zijn organiseren of met wijkbewoners op bezoek bij boerderij Malkander.”

Bloei van de wijk

Zelf kwam Pieter bij Kenhem terecht doordat hij er vijf jaar geleden achter kwam dat Kernhem een wijk is met weinig verbinding en zonder jeugdwerk. Hij begon met jeugdwerk in de voetbalkooi, hulpvragen vanuit Dien je Stad, brunchmeetings en het creëren van ontmoetingsplekken. “Samen met René Visser, oprichter van community Kenhem, dacht ik na over de vraag hoe we kunnen zorgen voor bloei van de wijk.”

“Via Sharit en Greenit zie ik mooie kansen voor verbinding. Het is een middel om mensen te bereiken en nieuwe wijkbewoners te leren kennen.” Anton vult aan: “Mijn vrouw staat bijvoorbeeld ook open voor koken voor vrouwen die alleen zijn.” Hanjo: “Ik sta ook open voor nieuwe ervaringen, al wil ik wel kijken of het bij me past. Het klusmaatjesproject lijkt me leuk.”

Sneeuwbaleffect

Projectleider Anouk Clabbers legt uit: “We hopen op een sneeuwbaleffect, dat ook andere straten over zonnepanelen na gaan denken. Wij benaderen de mensen die wij kennen en we hopen dat die mensen ook hun bekenden weer benaderen. Verder is het gewoon heel handig om zoiets met je buren te doen. Die vertrouw je en je hoeft zelf niet alle ingewikkelde dingen uit te zoeken. En we hebben een onafhankelijke energieadviseur in de arm genomen om het goed te regelen.”

“Zonnepanelen zijn een logische stap in Kernhem”, aldus Anouk. “Dit zijn goed geïsoleerde huizen, het is een groene wijk en over het algemeen wonen hier mensen die nog wel van plan zijn om een tijdje te blijven, die dus willen investeren in hun huis.”

adv.