Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze bijbaantjes hadden Edenaren vroeger

Door Hanneke van Olst 6 oktober 2020

Een aantal weken geleden vroegen we jullie waar jullie je eerste bijbaantje hadden in Ede. We werden overladen met reacties en heel wat Edenaren bleken dezelfde bijbaantjes gehad te hebben. Hierbij elf van de genoemde bijbaantjes.

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Stroomberg slachterij

De Stroomberg slachterij in Ede-Zuid
De Stroomberg slachterij in Ede-Zuid. Foto: Historisch Museum Ede

Een bijbaantje in een slachterij. Veel Edenaren moeten er niet aan denken, maar toch werkten best veel Edese jongeren in de vakantie bij de vroegere Stroomberg slachterij. Zoals Dennis, die bij de afsnijbaan stond in de vakantie. Hij verdiende er goed, zegt hij.

Spoelkeuken, afwassen en bediening

Pannenkoekenhuis De Langenberg

Vroeger had je aan de Stationsweg Eethuys De Carrousel. Veel Edenaren begonnen hun carrière in de spoelkeuken van dit restaurant. We kregen ook reacties binnen van Edenaren die afwasser waren bij Café 100. Purdey-Ann werkte van 1993 tot 2001 in het museumrestaurant van Kröller-Müller.

De Edese Hilleke ging aan de bak bij Pannenkoekenhuis de Langenberg. Niet gek, want haar ouders waren de eigenaren. “Met veel leuke mensen gewerkt, altijd lol.” Ook Agnes werkte in dit pannenkoekenrestaurant. “Iedere zaterdag mocht ik een andere pannenkoek uitzoeken als lunch.” Valeska werkte bij de Melita Coffee Club in 1996 in winkelcentrum Stadspoort. Ze had het hier zo goed naar haar zin dat ze nog zes jaar bleef plakken na haar schooltijd.

Bij de bakker

Bakker Koos Admiraal aan het Kuiperplein
Bakker Koos Admiraal aan het Kuiperplein. Foto: Gemeentearchief Ede

De Edese Netty begon als 14-jarige in de schoonmaak bij oudere mensen. Later pakte ze koekjes in bij Van Roekel bakkerij. Joanne werkte ook bij een bakker, maar wel een andere. Zij werkte bij Koos Admiraal. Marleen werkte in de jaren negentig bij Croissanterie Bienvenue aan De Wiek en Bas bij Bakkerij van Snippenberg, eerst op de Grotestraat en later op de Twijnstraat.

Bij de HEMA of een andere winkel

Jaren ’50. Hemaworst. Foto Hema

Op zaterdag werken bij de HEMA. Nog steeds doen een aantal Edese tieners dit en dat was vroeger niet anders. Zo werkte Henny in 1975 op de foodafdeling van de HEMA. Ook Gerda, Ineke, Alie en Paula werkten bij de HEMA. Monica werkte in 1967 bij de HEMA en kreeg daar tien gulden per zaterdag voor.

Andere winkels

Ook in andere winkels gingen jonge Edenaren aan de slag. Louise werkte in de weekenden bij de Expo op het Maandereind en later op de Achterdoelen. Gerby werkte als 16-jarige in de vakanties en weekenden bij de Etos in het centrum. Chantal werkte bij Kruidvat en heeft nog steeds contact met veel van haar oud-collega’s. En Rian werkte bij groenteboer Van Heusden op de Veenderweg.

Ineke begon in 1970 bij Hoogenbosch Schoenen in de Grotestraat. “Ik verdiende tien gulden per zaterdag.” Marina bracht de zomer van 1991 bij Maxis door, in de hal van Malenstein. Het werk? Producten prijzen. Karin had een vakantiebaantje bij Modehuis Rozema terwijl Netty weer bij dierenwinkel Tropica werkte aan de Nassaulaan. Desiree had wel een bijzonder bijbaantje in een winkel: foto’s retoucheren bij Fifocolor.

Supermarkten

Weet je supermarkt Vendet nog? Hier werkte Laura in 1976. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig werkte Anita elke vrijdag- en zaterdagavond bij de Spar op de Bellestein. Tonny stond op de brood- en kaasafdeling van de Bingo.

Koffie serveren in kapsalon

Rijsemus delicatesse- en viswinkel aan de Grotestraat
Rijsemus delicatesse- en viswinkel aan de Grotestraat. Foto: Gemeentearchief Ede

Die goede, oude tijd dat je nog als bijbaantje koffie en thee kon serveren in kapsalons. Ada werkte bij Kapsalon Zomerhuis aan de Grotestraat. Daarnaast waste ze ook de handdoeken. “Was superbaantje en mijn haar zat elke week top!”

Met ouderen of in andere zorg

Foto: indebuurt Ede

In de vakanties bijbeunen in een verzorgingshuis, dat gebeurde vroeger ook al. Zo werkte Tyfena in 1971 op zondag in de Breukelenhof in Bennekom. “Ik moest bewoner naar de kerkzaal brengen voor de kerkdienst, de dienst bijwonen en daarna meehelpen met koffie en warm eten brengen.”

Daniëlle werkte als flexmedewerker bij ‘s-Heeren Loo en Rianne werkte in de oude Klinkenberg.

Krantenwijk

Nog steeds is een krantenwijk een geliefde bijbaan. Dat was vroeger ook zo. Sanne deed oppaswerk toen ze dertien jaar oud was en bezorgde daarna twee keer per week 330 kranten.

Cafetaria

Jeanette begon haar carrière bij cafetaria ’t Hoekje. “Dat was geweldig, samen met een Spaans echtpaar in 1975. Van mijn eerste verdiende geld kocht ik een radio- cassettespeler.” Anne-Miek werkte ook tussen de frikandellen en krokketten, maar dan bij cafetaria Vonk. Ergens rond 1997 ging Anja aan de bak bij snackbar Foodmaster.

Boeken inpakken of orderpicken

Iddink
Boeken inpakken bij Iddink. Foto: ANP

Ingrid was vroeger orderpicker in het magazijn van Zuidema aan de Frankeneng. Niet echt orderpicken, maar het lijkt er wel op: Simone pakte rond kerst kerstpakketten in bij Kok-Ede.

Een populair bijbaantje (nog steeds!) is schoolboeken inpakken bij Iddink, of vroeger bij Stam Educatief. Zo ging Amy elke zomer weer bij Iddink aan de slag, net als Annelies.

Eieren rapen

Helma werkte vroeger bij boer Jansen aan de Rijksweg. Wat ze daar deed? “Eieren rapen en katjes pellen. Wie weet dit nog?”

ENKA

Foto: Dick Klein Geltink

Tsja, iemand moest aan de slag met de giftrein van de ENKA in het magazijn. Vroeger deed Martin dit als bijbaantje.

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Edenaren

adv.