Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Edese Eva heeft €125.000,- nodig voor een levensreddende operatie

Door Hanneke van Olst 4 augustus 2020

De Edese Eva Peelen is achttien jaar, maar ze heeft een heel ander leven dan de meeste achttienjarigen. Ze ligt 24/7 in bed, in een donkere, prikkelarme kamer. Om haar een toekomst te geven, zijn haar familie, vrienden en buren een crowdfundingsactie gestart. 

Eva heeft CCI/AAI. Dat is een aandoening waarbij de bovenste nekwervels te veel ruimte hebben om te bewegen. Dit zorgt ervoor dat ze extreem vermoeid is, maar ook last heeft van spierkrampen, zenuwpijnen, hoofdpijn, aangezichtspijn, voedselallergieën en PEM (Post-Exertionele Malaise, terugslag na inspanning). Ze kan geen boek lezen, geen tv kijken, niet lopen en brengt haar dagen door op bed, in een donkere en prikkelarme kamer.

Eva in haar rolstoel. Foto: Geef Eva Toekomst

Diagnose: ME

Vijf jaar geleden, toen Eva naar de middelbare school ging, begonnen de eerste lichamelijke klachten. Ze kreeg verzuring in haar benen en kreeg meerdere keren per dag zeer pijnlijke spierkramp in haar nek. In de twee jaar die volgden, heeft zij allerlei onderzoeken gehad, maar een diagnose bleef uit. Ondertussen kreeg Eva steeds meer lichamelijke klachten, zoals aangezichtspijn, een stekende pijn achter haar oog, spierkrampen in haar armen en handen en voedselallergieën. Op een dag was ze zo uitgeput, dat ze in bed ging liggen en een maand lang hele dagen sliep. Uiteindelijk volgde in 2018 de diagnose ME, een uitzichtloze, chronische vermoeidheidsziekte. Een zittende MRI wijst later uit dat Eva ook CCI/AAI heeft.

Levensreddende operatie

Om Eva een toekomst te geven, heeft ze een operatie nodig. Deze wordt nog niet uitgevoerd in Nederland maar wel in Barcelona. Bij de operatie wordt haar schedel gelift op haar nekwervels. Een datum voor de operatie is al gepland: op 14 september 2020. Er is €125.000,- nodig voor het vervoer (ambulancevlucht), de operatie zelf en het verblijf in Barcelona.

Wil je bijdragen aan de operatie voor Eva? Op deze website lees je hoe je kunt doneren. 

Meer over

Edenaren

adv.