Anne schrijft gedichten: ‘Woorden hebben scheppingskracht’

Anne van Bespiegeltjes
Anne is dichter en deelt haar bespiegeltjes op Instagram én in dichtbundels. Foto: Jantasie

Anne van Rheede de Weerd (60) schrijft alles op wat in haar opkomt. Ze deelt haar gedichten op Instagram en bracht twee bundels uit met haar ‘bespiegeltjes’. 

Anne werkt als trainer in de zorg, maar zit in haar vrije tijd nooit stil. “Ik geef door het hele land trainingen, rondom uiteenlopende issues binnen de zorg. Voor mijn werk schreef ik veel verslagen. Ik zorgde er altijd voor dat dit duidelijke verslagen waren. Ik zeg altijd: ‘Woorden hebben scheppingskracht.” Dat is mijn motto. Ik heb gemerkt dat het heel erg uitmaakt hoe dingen opgeschreven worden. Ongeacht of het gaat om een verslag, officieel document, artikel in een tijdschrift of gedicht. Als ik me door een tekst moet worstelen of er staan veel fouten in, dan erger ik me suf. Dat komt waarschijnlijk door mijn liefde voor woorden.”  

Anne schrijft al jaren

Al jaren schrijft Anne alles op wat in haar opkomt. “Ik had, en heb nog steeds, altijd een boekje en pen bij me zodat ik het meteen op kan schrijven als me iets te binnen schiet. Maar ik deed eigenlijk nooit iets met de teksten die ik opschreef. Mijn kinderen – vier zonen en een dochter – zaten indertijd op Instagram en ik dacht dat Instagram alleen was om foto’s van bijvoorbeeld je vakantie of de kinderen te delen. Dat sprak me simpelweg niet zo aan. Toen mijn dochter me liet zien dat dat niet zo was, besloot ik me er toch maar in te gaan verdiepen.”     

Stiekem een Instagram account

Omdat Anne het best spannend vond, maakte ze stiekem een Instagram account aan. “Ik was een beetje bang dat mijn gedichten niet goed ontvangen zouden worden, dat mensen het stom zouden vinden. Dus ik vertelde niemand over mijn account. En je begrijpt het al: dan leest ook niemand het natuurlijk! Mondjesmaat vertelde ik mijn omgeving toch maar over het account en inmiddels heeft ‘Bespiegeltjes’ ruim 350 volgers.”

Want jouw liefde blijft

Tijdens het ziekbed en na het overlijden van haar vader dichtte Anne heel veel. “Toen mijn vader nog leefde las hij altijd samen met mijn moeder mijn gedichten. Na zijn overlijden besloot ik als eerbetoon de gedichten die ik rondom zijn laatste levensfase schreef te bundelen. Ik verzamelde alles en stuurde het op naar Boekscout. Zij waren ontzettend enthousiast en niet veel later was ‘Want jouw liefde blijft’ een feit. De dichtbundel is voor mij ter nagedachtenis aan mijn vader, maar de gedichten vertellen zonder directe verwijzingen naar personen over emoties en gevoelens waarin iedereen in vergelijkbare omstandigheden zich herkennen kan. Zo kunnen ze troost bieden aan iedereen.”

Anne van Bespiegeltjes
Anne schreef ‘Want jouw liefde blijft’ en ‘Dóór gaat de tijd’. Foto: Jantasie

Want dóór gaat de tijd

Het bleef niet bij één bundel, want een jaar na de eerste bundel bracht Anne ‘Want dóór gaat de tijd‘ uit. “Na het overlijden van mijn vader kregen we natuurlijk te maken met het verdriet van ons verlies. Ik schreef toen veel teksten over verlieservaringen, ook deze liet ik bundelen. Ik hoop dat de bundel mensen troost en inspiratie biedt. Er zal nog een derde bundel volgen in dezelfde lijn, over het leven weer oppakken. Uiteindelijk zal het dus een drieluik worden. Daarna wil ik nog wel verder gaan met dichten natuurlijk. Ik dicht niet alleen over verdrietige gebeurtenissen, maar schrijf ook gedichten met een meer vrolijke noot. Het zou fijn zal als ik die na mijn derde boek een podium mag geven.”

Wist je dat Anne niet alleen dicht in haar vrije tijd? ‘Oma Anne’ breit ook ontzettend schattige slofjes.

Meer in deze categorie

Edenaren

Ga naar “Deborah is prinses of piraat: ‘Het is elke keer weer magisch als ik binnenkom’”

Deborah is prinses of piraat: ‘Het is elke keer weer magisch als ik binnenkom’

prinses deborah
Ga naar “Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?”

Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?

Ga naar “Het gezin van Jahraino strijdt voor het Prinses Máxima Centrum: ‘Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk’”

Het gezin van Jahraino strijdt voor het Prinses Máxima Centrum: ‘Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk’

Jahraino

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Parttime
De Klinkenberg

Agenda

Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • T/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom
Ga naar “Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek”

Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek

 • 17 december 2022