Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tijdelijk vliegveld uit WOII in Ede: dit moet je weten over Wings of Freedom

Door Hanneke van Olst 24 augustus 2019

De laatste airshow Wings of Freedom was in 2015, maar dit jaar (2019) komt de show terug! Het evenement begint op 21 augustus en sluit op 24 augustus af met een spectaculaire vliegshow. 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶
Wings of Freedom 1944-2019
Foto: Facebook Wings of Freedom 1944-2019

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de vliegtuigen van Operatie Market Garden door de lucht scheerden boven Ede. Daarom organiseert de stichting Jan Hilgers Memorial Airshow op zaterdag 24 augustus een spectaculaire airshow. Ook bouwt de organisatie langs de N224 tussen Ede en Veenendaal (bij De Kade) een vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog na, inclusief vliegtuigen uit die tijd. Denk aan de legendarische Spitfire, Mustang P51, Lancasters, Westland Lysander, Hawker Hurricane, Fokker Four, Dtuch Rush Aerobatics, B25 Mitchell, Boeing B17 en Messerschmitt Bf 109. Deze vliegtuigen vlogen tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk boven Gelderland.

Het tijdelijke vliegveld is van 21 tot en met 24 augustus 2019 te bewonderen. Er zullen tenten staan, een landingsbaan, tankbaan, geïmproviseerde verkeerstoren en veel re-enacters – die naast een geallieerde kampen ook een Duits kamp van de Luftwaffe nabootsen.

Wat is het programma?

Het programma verschilt per dag. Het evenement begint op woensdag. 21 augustus en sluit op zaterdag 24 augustus af met een spectaculaire vliegshow. Er zijn, naast het reguliere programma, ook speciale activiteiten voor kinderen. Het complete programma lees je hier:

Wings of Freedom 1944-2019

Wings of Freedom 2019: dit is het programma

De laatste airshow Wings of Freedom was in 2015, maar dit jaar (2019) komt de show terug! Het evenem...
wings of freedom

Airshow van Wings of Freedom 2019: dit is het programma

De laatste airshow Wings of Freedom was in 2015, maar dit jaar (2019) komt de show terug! Het evenem...

Hoe duur is het?

Er worden zo’n 30.000 mensen verwacht, tickets zijn uitsluitend verkrijgbaar via de website vliegshowede.nl. Deze hoef je niet te printen en kun je ook op je telefoon laten zien. Met een beetje geluk zijn er aan de kassa (enkel pin) nog kaarten te koop, maar gok het er niet op als je echt wilt gaan.

Prijzen:

Middagkaart woensdag voor het vliegveld: €5,-
Filmavond woensdag voor de film A Bridge Too Far: €12,50

Dagkaart donderdag voor het vliegveld: €7,50
Filmavond donderdag voor de film Memphis Belle: €12,50

Dagkaart vrijdag voor het vliegveld: €7,50

Dagkaart zaterdag vliegshow (4 tot 12 jaar): €10,-
Dagkaart zaterdag vliegshow (12+ jaar): €20,-

Op het terrein is geen pinautomaat. Alles bij de horecakramen kun je pinnen. Maar, schrijft de organisatie op haar website: neem voor de zekerheid nog wel wat cash mee… Het kan namelijk zijn dat de aanbieders van de marktkramen alleen cash aannemen. Merchandise is hier te koop, zoals mokken, biertjes en het logo.

Waar is het en waar kun je parkeren?

Het tijdelijke vliegveld wordt opgetuigd tussen Ede en Veenendaal, bij De Kade, Rijksweg 47. Gezien vanaf Ede ligt het terrein direct na Café De Kade, aan de linkerkant van de N224. Voor de navigatie kun je Rijksweg 39, 6710 BC Ede aanhouden.

Vanaf de richting Arnhem/Utrecht: via de A12 neem je afslag A30 richting Amersfoort
Vanaf de richting Amersfoort/Apeldoorn/Amsterdam: via de A1 neem je de afslag naar de A30 richting Barneveld Ede
Op de A30 neem je afslag Ede-Noord. Onderaan de afslag ga je richting Veenendaal/De Klomp, via de N224. Na circa 500 meter staan er verkeersregelaars.

Kom op de fiets

De organisatie roept op om zoveel mogelijk per fiets te komen of gebruik te maken van pendelbussen vanaf station Veenendaal-De Klomp (kosten: €5,-, neem voor de zekerheid contant mee want niet in iedere bus is een pinautomaat).

Parkeren

Parkeren kan wel, maar hiervoor heb je een uitrijkaart nodig die je vooraf online moet bestellen. Een uitrijkaart bestellen kan hier. Deze kost €5,- en op zaterdag €10,-, ook voor motoren. Print de uitrijkaart uit en leg hem achter je voorruit. Er zijn kiss & ride plekken om bezoekers af te zetten en speciale parkeerplaatsen voor invaliden (let op: het evenemententerrein is een weiland waar geen verharding is).

Plattegrond Wings of Freedom 2019

Hier lees je meer over parkeren:

Wings of Freedom 2019: hier kun je parkeren

De laatste airshow Wings of Freedom was in 2015, maar dit jaar (2019) komt de show terug! Het evenem...

Let op! Stukje N224 afgesloten tijdens Wings of Freedom

Bij De Kade komt een tijdelijk vliegveld dat er net zo uitziet als een vliegveld uit de Tweede Werel...

Hoe zit het met eten en drinken?

Op het tijdelijke vliegveld zijn kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen. De gerechten en dranken komen uit landen die in de Tweede Wereldoorlog actief waren. Alles bij de horecakramen kun je pinnen. Maar, schrijft de organisatie op haar website: neem voor de zekerheid nog wel wat cash mee… Het kan namelijk zijn dat de aanbieders van de marktkramen alleen cash aannemen.

Heb je in verband met je gezondheid speciale wensen op het gebied van eten? Geef dit dan door aan de organisatie: [email protected] De organisatie neemt dan apart contact met je op om zaken af te stemmen.

Eigen eten en drinken meenemen mag, in beperkte mate. Dus geen complete picknick. Er zijn watertappunten waar je gratis water kunt tappen. Je mag een klein stoeltje en paraplu meenemen (behalve bij de Open Air Bioscoop, daar zijn al stoelen aanwezig. Hier mag je ook geen paraplu gebruiken). Trapjes zijn verboden.

Gaat de Open Air Bioscoop ook door als het regent?

Houd de website en Facebookpagina van Wings of Freedom in de gaten. Als het met bakken uit de lucht komt, kijkt de organisatie wat handig is. Paraplu’s zijn niet toegestaan bij de Open Air Bioscoop.

Teken, eikenprocessierups en andere meer

  • In de natuur zitten teken, zo ook langs het terrein van Wings of Freedom. Draag beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel op blote lichaamsdelen. Controleer regelmatig op teken op je huid en in de kleding.
  • Rondom het terrein staan eikenbomen en in deze bomen zitten nesten van de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen rode bultjes en jeuk veroorzaken. Wat je daar aan kunt doen, lees je hier:
eikenprocessierups

Jeuk en bultjes door de eikenprocessierups? Zo kom je er vanaf

Ben jij ook ‘gepakt’ door de eikenprocessierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en al...

Indebuurt probeerde een tip om van de jeuk door eikenprocessierups af te komen: ‘Werkt als een tierelier!’

Onlangs schreven we hoe je mogelijk van de jeuk en bultjes van eikenprocessierupsen afkomt. Toch wer...

7 x dit moet je weten over de eikenprocessierups in Ede

Meer, meer meer: het aantal eikenprocessierupsen in Ede lijkt alleen maar toe te nemen. Voor wie zij...
  • Vliegtuigen kunnen een hoop herrie maken. Hoewel de organisatie binnen de gestelde geluidsnormen blijft, wordt het gebruik van oordoppen aangeraden.
  • Honden, behalve hulphonden, mogen niet op het terrein van Wings of Freedom.
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.