Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Open Monumentendag 2019 in Ede: alles wat je wilt weten

Door Hanneke van Olst 13 september 2019

Ieder jaar is het in het tweede weekend van september Open Monumentendag in Ede. Of eigenlijk zijn het twee dagen, want het is zowel op zaterdag als zondag. Dit jaar zijn de Open Monumentdagen op zaterdag 14 en zondag 15 september. Benieuwd welke monumenten je op deze dag in Ede allemaal kunt bezoeken? En wat de openingstijden zijn? Alle informatie vind je hier. 

Wat er zo leuk is aan Open Monumentendag, is dat je op plekken komt waar je normaal niet zo snel zou komen. Bijvoorbeeld de Concordiamolen, Buitenzorg en Uitkijktoren De Koepel in Lunteren. Hoe gaaf om deze een keer te bekijken?

Monumenten in Ede

Dit jaar doen er in totaal 15 monumenten mee in onze gemeente. De deelnemende monumenten die je kunt bezoeken tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september in Ede vind je hier wanneer je op Ede zoekt. Wij maakten een selectie van de leukste monumenten.

9 x deze Edese monumenten doen mee aan Open Monumentendag

Openingstijden

De openingstijden tijdens de Open Monumentendag zijn bij de meeste monumenten:

Zaterdag 14 september: 10.00 – 17.00 uur

Zondag 15 september: 12.00 – 17.00 uur

De monumenten mogen zelf de openingstijden bepalen. Dus check vooral even de tijden van het monument dat jij graag wilt bezoeken. Sommige monumenten, zoals bijvoorbeeld kerken, zijn alleen op zaterdag of juist alleen op zondag geopend.

Gratis

Alle monumenten zijn gratis te bezoeken, ook Museum Lunteren.

Activiteiten

Naast dat je de monumenten gratis kunt bezoeken, worden er ook veel activiteiten georganiseerd. Zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen. Maar ook genoeg voor jongeren, zoals bijvoorbeeld speurtochten. Check bij het monument waar jij heen wilt of deze activiteiten organiseren. Als je hier zoekt op Ede en activiteiten, vind je ook een overzicht.

Plekken van plezier

Ieder jaar wordt er ook een speciaal thema gekozen. Dit jaar is dat ‘plekken van plezier’: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor ontspanning en vermaak?

Open Monumentendag

Niet alleen in Ede is het Open Monumentendag in september. Door heel Nederland kun je monumenten bezoeken. Tachtig procent van alle Nederlandse gemeenten doen mee.

In totaal zijn er jaarlijks zo’n één miljoen bezoekers die een kijkje nemen bij een monument op deze speciale dagen. En dat maakt het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Sterker nog, in de rest van Europa worden in zo’n vijftig landen ook een Open Monumentendag gehouden maar dan onder de naam: European Heritage Days.

Deze monumenten zijn de moeite van het bezoeken waard:

9 x deze Edese monumenten doen mee aan Open Monumentendag

De Open Monumentendagen klinken een beetje suf, maar eigenlijk zijn deze dagen gewoon een heel goed ...

Meer over

Doen

adv.