Nikwi is er voor Chinees en Taiwanees geadopteerden: ‘We helpen ze antwoorden te vinden en te verbinden’

Aangeboden door Adoptiepedia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fijn, dat je ons gevonden hebt – zo luidt de eerste regel van de websitepagina van Adoptiepedia. Voor de oprichting van de stichting Adoptiepedia was het namelijk heel moeilijk om informatie te vinden voor geadopteerden. Dat is nu anders. Daarnaast organiseert Adoptiepedia ook evenementen: zet daarom 11 december alvast in je agenda voor een gezellige bingo-middag voor Chinees en Taiwanees lotgenoten.

Bij Adoptiepedia kunnen geadopteerden van alles vinden: van informatie over allerlei thema’s tot projecten waar zij mee bezig zijn. Daarnaast zijn er dus verschillende evenementen voor Chinees en Taiwanees geadopteerden om te kunnen verbinden en samen te komen. Daar is de bingo-middag er één van.

Eigen pad

Nikwi Hoogland, één van de oprichters van Adoptiepedia, is zelf geadopteerd uit China. Inmiddels heeft zij haar biologische ouders gevonden. Nu wil Nikwi anderen helpen met informatie, verbinding en erkenning. Nikwi heeft daarvoor eerst haar eigen pad bewandeld. Daarover vertelt ze: “Mijn moeder, degene die mij geadopteerd heeft, werd in 2018 nog zieker. In 2015 was ze al ongeneeslijk ziek verklaard. Dat zette mijn wereld op z’n kop.”

Nikwi is in Nederland enig kind. Als haar moeder zou overlijden, zouden alleen zij en haar vader nog een gezin vormen. Ze vervolgt: “Het was een moment van bezinning. Wat zou er gebeuren als mijn moeder dood zou gaan? Dan blijven mijn papa en ik samen over – dat leek me eenzaam. Het riep allerlei vragen bij me op: wie ben ik nou eigenlijk? Toen besloot ik daar wat aan te doen.”

Oproep

Sociale media heeft veel mooie kanten. Eén daarvan is het kunnen verbinden en in het contact kunnen komen met elkaar. Dat geldt ook voor Nikwi haar zoektocht naar haar biologische ouders in China. “Ik heb een poster, geschreven in het Chinees, laten verspreiden over Chinese social media. Ik wist zeker dat mijn ouders ergens moesten zijn. Misschien zouden ze de poster ergens kunnen zien en vinden.”

En Nikwi kreeg gelijk: “Binnen drie weken kreeg ik een reactie van een man uit mijn geboorteplaats in China: Yiwu. Hij had mijn foto gezien en zag gelijkenissen met mijn biologische moeder, toen zij ongeveer net zo oud was. Hij heeft contact met mij gezocht. En inderdaad: het was een match.”

Zelf iets kunnen betekenen

De rest is geschiedenis: Nikwi heeft haar ‘China’ ouders, zoals ze het zelf noemt, gevonden. Hoe blij ze ook was met de ontmoeting, er mistte nog wat voor haar. Maar wat? Na haar zoektocht wilde ze ook anderen helpen. Om die reden is ze met twee anderen de stichting Adoptiepedia gestart. Nikwi: “Daarna ging alles in stroomversnelling: we hebben een website en instagram aangemaakt met informatie voor geadopteerden.”

“Alles is op de site te vinden: vragen over de racisme, mentale gezondheid, identiteit en meer. We wilden meer doen dan alleen informatie leveren. Lotgenoten met elkaar verbinden vinden we net zo belangrijk. Hoe fijn is het als je met iemand kan praten en sparren die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt?”

Samen komen

Inmiddels heeft de stichting al verschillende evenementen georganiseerd. Nikwi vertelt: “Het is fijn om te merken dat je dan echt mensen kunt verbinden.” Voor de middag van 11 december heeft team van Adoptiepedia weer wat leuks bedacht: een gezellige bingo-middag in Ede! “Een positieve noot in de, soms, moeilijke tijd. Het is ook fijn om het gewoon leuk met elkaar hebben. Lekker ongedwongen bingo spelen.”

Lees verder onder de afbeelding >

Poster – Bingo Adoptiepedia

Zondag 11 december kun je bij Adoptiepedia een potje bingo spelen! Je bent meer dan welkom tussen 14.00 en 17.00 uur. Je krijgt ook nog een gratis BINGO kaart als je Chinees of Taiwanees geadopteerd bent. Een plus-one is ook welkom. Nog leuker: er zijn bijzondere, passende en leuke prijzen te winnen! Wat er gewonnen kan worden, heeft allemaal een verband met adoptie, China en Taiwan. Elke vrijdag wordt een hoofdprijs onthult op de Instagram story van Adoptiepedia. Daarna kun je dit nalezen op de website, meld je aan via de website: www.adoptiepedia.nl/bingo.

Meer weten

Wil je meer weten over deze bijzondere stichting of it je zelf misschien met onbeantwoorde vragen? Check dan de site van Adoptiepedia of ga naar hun Instagram, Als je daar dan toch bent, meld je dan ook aan voor de bingo van 11 december!

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Deze 5 dingen in Ede doe je helemaal gratis”

Deze 5 dingen in Ede doe je helemaal gratis

Ga naar “Doen! Bij deze huiskamers in Ede zie je gratis optredens”

Doen! Bij deze huiskamers in Ede zie je gratis optredens

Ga naar “Uittip: het Singer Songwriter Festival komt er weer aan en deze artiesten komen”

Uittip: het Singer Songwriter Festival komt er weer aan en deze artiesten komen

Singer Songwriter Festival

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “LIGHTZONE Led wandlamp € 12,99”

LIGHTZONE Led wandlamp € 12,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023