Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Linsey zette jarenlang hetzelfde meisje op de foto

Door Hanneke van Olst 5 oktober 2018

Superstoer: fotografe Linsey Kuijpers, van Edese afkomst, heeft een eigen expositie. Jarenlang volgde ze Charlotte en maakte ze foto’s van haar. Deze foto’s zijn nu te zien in Cultura. Wij namen een kijkje bij de opbouw van de expo. 

Linsey wordt in 2013 geselecteerd door fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski om de dan achttienjarige Charlotte te volgen met haar fotocamera. Henny, de moeder van Charlotte, wordt dan zelf al jaren gevolgd door Michel. Charlotte groeit op in een gezin waar weinig te besteden is, met zes kinderen die allemaal een rugzakje hebben.

Vriendinnen

Linsey zet Charlotte’s mooie en moeilijke momenten op de gevoelige plaat. Eens in de zoveel tijd, soms vaker en soms minder vaak, gaat ze langs bij Charlotte. “We kletsen altijd lekker, ze is echt een vriendin van me geworden. Het heeft altijd geklikt, we hebben echt band opgebouwd”, vertelt Linsey.

“Ik vind de fase waarin in Charlotte fotografeer erg interessant. Van jongvolwassene totdat ze zelf jonge moeder is. Ik heb een foto van het begin dat Charlotte haar kat vasthoudt en een foto waarop ze op dezelfde manier haar kind vasthoudt. Die overgang, hoeveel er is veranderd, spreekt me aan. Maar ook een foto van dat ze met haar vader op de kermis is en een foto van een proost-moment op zijn begrafenis vind ik mooi. Daarin zie je de wankele relatie die ze had met haar vader.”

Linsey Kuijpers
Foto: indebuurt Ede

Vrij werk van Linsey

Naast foto’s uit het project Charlotte, hangt er ook vrij werk van Linsey. “Er hangen foto’s uit de serie Pressure. Toen ik bezig was met Charlotte, had ik zelf het gevoel dat ik niet wist wat ik moest maken, waardoor ik niets meer maakte. Dat gevoel heb ik vast proberen te leggen. Deze serie is echt een uitlaatklep voor me. Met Charlotte ben ik veel bezig met haar als persoon en emoties enzo, dan is het bevrijdend om iets compleets vrij te maken.”

Lichtbak en film

Tijdens de tentoonstelling liggen sommige foto’s op een lichtbak, met bewegend licht eronder. Hierdoor lijkt het of het water op de foto’s beweegt, heel bijzonder. Daarnaast draait er in de ronde zaal een film waarin Linsey in gesprek gaat met fotograaf Michel. De film eindigt met een sneak peak naar Linseys volgende project: Charlotte als jonge moeder. De huidige expositie stopt bij een zwangere Charlotte en daar komt nog een vervolg op, belooft Linsey.

De expositie is van 6 oktober tot en met 10 november 2018 te zien in Cultura. De opening is op zaterdag 6 oktober van 15.30 uur tot 17.00 uur en daarbij is iedereen welkom.

adv.