Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[AFGELAST] Hier in Ede haal je zaterdag een gratis perenboom op

Door Hanneke van Olst 21 augustus 2020

LET OP! DIT EVENEMENT IS AFGELAST!

View this post on Instagram

‘Actie Gratis Perenboom in Ede afgeblazen’ We vinden het heel erg spijtig om te moeten besluiten maar wegens de grote animo is het niet mogelijk deze actie zonder professionele verkeersregelaars en de nodige vergunning op zo’n korte termijn door te laten gaan. We hebben daarom in overleg moeten besluiten dat de actie van morgenochtend bij juffrouw Tok NIET doorgaat. Geef het a.u.b. door aan andere belangstellenden zodat niemand voor niets naar de locatie komt. Wil je toch graag een gratis perenboom? Ga dan naar een andere locatie in NL. Zie: https://meerbomen.nu/gratis-perenbomen/

A post shared by ChristenUnie Ede (@christenunie.ede) on

Vanwege de coronacrisis zijn 150.000 perenbomen op zoek naar een nieuw thuis. Ze kunnen niet meer verkocht worden en dreigen verbrand te worden, meldt Meerbomen.nu. Zaterdag kun je in Ede een gratis perenboompje ophalen.

Gratis fruit (Conference peren), verkoeling, vergroening, minder CO2. Zo’n perenboom in je tuin is hartstikke fijn. De insecten in je tuin worden er ook blij van.

Waar haal je een gratis perenboom op?

Op de parkeerplaats van Juffrouw Tok (Verlengde Arnhemseweg 101) worden ze zaterdag 22 augustus 2020 uitgedeeld, tussen 09.00 en 12.00 uur. Ze zijn ongeveer twee meter hoog en hebben wortels, maar geen kluit. Je kunt ze dus eventueel zelfs op de fiets vervoeren, zoals je op deze foto ziet. De bomen zijn gratis, maar van een donatie van twee euro per boom wordt de organisatie wel erg blij.

Hoe verzorg je de perenboom?

De perenbomen komen uit de koelcel en zijn in rust. Zodra ze eruit komen, gaan ze bladeren maken en hebben ze direct water nodig. Dus haal jij een gratis perenboom op, let dan hierop:

  • Plant de boom zo snel mogelijk of zet ‘m tijdelijk in een emmer water;
  • Graaf een kuil zo diep als een emmer, en zorg dat de wortels de ruimte hebben;
  • Giet een emmer water in de kuil;
  • Plant de boom en gooi het gat weer dicht met losse grond en stamp licht aan (een beetje bodemverbeteraar met de grond vermengen kan zeker helpen);
  • Hoewel bloesem prachtig is, kan je toch beter dit najaar de bloemetjes direct weghalen. Zo heeft je boom een betere overlevingskans. Want bloeien hoort in het voorjaar en niet in augustus;
  • Geef de boom veel water, liefde en verzorging, want in augustus uit de koelcel komen is niet niks voor een perenboom.

Meerbomen.nu: “De bomen zijn laagstam conference perenbomen. De boom wordt zo’n 3-3,5 meter hoog en kan zichzelf bestuiven. Dus we hopen dat iedereen kan genieten van lekkere peren, maar kunnen helaas niks beloven. Het kan ook zijn dat de boom in 2021 nog een beetje moet bijkomen en pas in 2022 peren geeft.”

Lees ook:

Afslag A12 Poortwachter

Hou er rekening mee: nachtelijke werkzaamheden aan de Dr. W. Dreeslaan

De werkzaamheden voor de Parklaan zijn in volle gang. Bij de kruising met de Klinkenbergerweg is al ...

Weekendtips: Live Poets Society op het dak van BIT, Zomerfair en meer

Het weekend staat voor de deur. Heb jij nog geen plannen? Check deze lijst met weekendtips voor het ...

Deze twee bedrijven openen in het oude pand van Decocenter aan de Molenstraat

Het oude pand van Decocenter aan de Molenstraat is opgedeeld in kleinere units. Eén daarvan is al ve...

Meer over

Doen Getipt

adv.