Gratis dagje uit: deze uitjes in Ede kosten helemaal niets

Zin om het thuisfront te verlaten, maar werken de financiën niet mee? Een dagje uit kan best duur zijn, zeker als je een groot gezin hebt. Wandelen of fietsen in de rijke natuur rondom Ede kost natuurlijk niets, maar misschien ben je op zoek naar iets anders. Deze uitjes in Ede zijn helemaal gratis.

Jeu de boulen

Zin in een potje jeu de boule, oftewel petanque? Dit kan gratis en voor niets op de twee openbare jeu-de-boulesbanen die Ede heeft: aan de Groenendaal in Veldhuizen en het Nijverheidsplein in Ede-Zuid. Je moet wel zelf je ballenset meenemen. Tip: het kost wel geld, maar in Ede kun je ook een jeu-de-boulesbaan afhuren in een bar.

Nijverheidspark
Nijverheidspark met jeu-de-boulesbaan. Foto: indebuurt Ede

Speeltuinen

Lekker weer? Er zijn heel wat speeltuinen in Ede die écht de moeite waard zijn en waar je gratis kunt spelen. Wat dacht je van de houten speeltuin in het Proosdijpark? Of aan de Thomaslaan, in het Veldhuizerbos of op de Markt, waar waterspuiters, trampolines en schommels zijn. Een lijst met openbare speeltuinen in Ede vind je hier. Zoek je een speeltuin waar je kroost zich zeker wel een hele middag vermaakt? Ga dan naar Speeltuin de Korenbloem. Je betaalt wel entree, maar die is slechts € 1,-.

Speeltuin De Korenbloem
Foto: indebuurt Ede

Kinderboerderij

Knuffelen met dieren en spelen in de speeltuinen. Een dagje kinderboerderij is altijd een schot in de roos. Extra fijn: entree is helemaal gratis. Hier vind je een overzicht van alle kinderboerderijen in Ede + bijzondere plekken waar je bijzondere dieren spot.

Proosdijboerderij
Foto: indebuurt Ede

Geocachen

Schatzoeken kan heel goed in Ede, en het mooiste: het kost je geen cent. Hoe? Ga geocachen! Op de website van Geocache zie je locaties van een aantal locaties in Ede en in de Edese natuur waar kistjes verstopt zijn. Vind ze, schrijf je naam op het papier in het kistje en ga op zoek naar de volgende. Leuk voor volwassenen én voor kinderen! Ook leuk: zelf een geocache verstoppen.

Indebuurt Ede probeerde geocachen uit: lees hier hoe dat was.

Geocachen
Foto: indebuurt Ede

Beklimmen toren Oude Kerk

Een ervaren gids neemt je mee, de toren van de Oude Kerk in. Hij vertelt de verhalen over de bouw en bovenaan wacht je natuurlijk een gigantisch vet uitzicht. Rondleidingen worden gegeven door Rondleidingen Ede en kosten niks. Hier zie je wanneer de volgende rondleiding is.

Foto: indebuurt Ede

(Kinder)boeken en tijdschriften lezen

Even op zoek naar stilte en verdieping? Bij de bieb in Cultura en winkelcentrum Stadspoort kun je gratis allerlei tijdschriften en kranten lezen. Ook kun je je kind leuke boeken voorlezen. Ben je student? In Cultura kun je ook prima een middagje studeren. En wist je dat kinderen tot 18 jaar helemaal gratis lid kunnen worden van de bieb? Goede deal!

Bibliotheek Cultura
Foto: indebuurt Ede

Gratis sporten

Op de Kenniscampus kun je gratis sporten, hier staan openbare fitnesstoestellen. Dat kost je geen pijnlijk duur sportabonnement. Als scholier of student kun je met een studentensportkaart voor weinig geld bij een heleboel sportinstellingen in Ede sporten. Nog een gratis tip: kinderen mogen sportspullen lenen bij Sportbieb SAM, te vinden op diverse plekken in Ede (zie dit artikel). En jeu de boulen kan gratis op de openbare banen, zie pagina 1 van dit artikel.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Gratis historie

De meeste musea kosten geld, maar niet allemaal. Zo kun je gratis een bezoekje brengen aan het Platform Militaire Historie Ede, in de smeedplaats op het kazerneterrein. Hier leer en zie je alles over de militaire historie van Ede. Ede is een stad die groot is geworden door de ENKA-fabriek en als garnizoensdorp: er woonden hier veel militairen. De kazernes zijn er nog steeds, voor het grootste gedeelte omgebouwd naar woningen.

Kinderen bij Platform Militaire Historie Ede
Kinderen bij Platform Militaire Historie Ede. Foto: indebuurt Ede

Naar de kruidenier

Een heel ander soort historie ontdek je bij Lammert van de Bospoort. Die kruidenierswinkeltje ziet er nog net zo uit als de vorige eeuw. Zelfs de oude voorraad staat er nog, zoals sigaretten, zep en koffie. Achter de winkel is het woonhuis van de oude eigenaren, met bedstedes in de woonkamer en de tuin waar een origineel theehuisje staat. Leuke plek om even neer te strijken en oud-Hollandse snoepjes te kopen. Check de openingstijden hier.

Foto: indebuurt Ede

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Doen! Bij deze huiskamers in Ede zie je gratis optredens”

Doen! Bij deze huiskamers in Ede zie je gratis optredens

Ga naar “Uittip: het Singer Songwriter Festival komt er weer aan en deze artiesten komen”

Uittip: het Singer Songwriter Festival komt er weer aan en deze artiesten komen

Singer Songwriter Festival
Ga naar “Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede”

Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede

Aangeboden door Opblaasfiguurshop.nl

Abraham pop huren Sarah pop huren Ede Opblaasfiguurshop.nl Eddy Marinda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023