Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder om als Edenaar mee te maken: voorstelling over Edes oorlogsverhaal

Door Hanneke van Olst 29 januari 2020

De Tweede Wereldoorlog voelt voor veel Edenaren als lang geleden. Maar ook in ons Ede gebeurde een heleboel 75 jaar geleden. Omdat deze verhalen niet vergeten mogen worden, worden monumenten of bankjes als herdenking geplaatst. En er worden voorstellingen gehouden, om heel even te voelen wat de mensen toen ook voelden. 

Didi en Marcel zijn twee geliefden, die moeten onderduiken omdat ze Joods zijn. Ze willen meehelpen in de strijd tegen de Duitse bezetter en Didi wordt een van de belangrijkste koeriers in het Edese verzet. Een verhaal over heldenmoed, verraad en onderdrukking, maar bovenal over de liefde. De liefde tussen twee vervolgde mensen, die ervoor kozen hun leven op het spel te zetten voor datgene wat hen het meest dierbaarst is: het recht op leven en het recht op vrijheid.

Luister- en muziekvoorstelling

Dit verhaal is vertolkt in een luister- en muziekvoorstelling, onder leiding van toneel- en scenarioschrijver Ruud van Megen. Hij sprak met historici en deed uitgebreid onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ede. Het verhaal zal vertolkt worden door acteur Sander de Heer en Edgar van Asselt omlijst de voorstelling muzikaal op piano.

De voorstelling was eerder al te zien in theehuis de Mossel, maar gaat nu in de herhaling in de Ericakerk in Ede. Op zondag 9, 16, 23 februari en 8 maart 2020 kun je hem zien. Tickets kosten €12,50 en kun je hier bestellen.

Lees ook:

Goudsberg landdag NSB

Deze gebouwen in Ede speelden een rol in de Tweede Wereldoorlog

Met de kazernes en Goudsberg was de gemeente Ede letterlijk en figuurlijk een middelpunt tijdens de ...

Ede werd in de oorlog per ongeluk gebombardeerd en daar kun je nu een expo over zien

Zondag 17 september 1944 staat in Ede te boek als 'Zwarte Zondag'. Op deze dag regende het tot drie ...

Dit is waarom er steentjes op het Joods monument liggen

Ken je het Joods monument? Sinds afgelopen zondag liggen er allemaal steentjes op dit monument en di...

Meer over

Doen Getipt

adv.