Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wakker worden door de vogels: waarom je nu al vogels hoort fluiten in Ede

Door Hanneke van Olst 25 januari 2020

Misschien lig je heel vroeg in de ochtend nog lekker te snurken, maar ons valt al een tijdje op dat de vogels in de vroege uurtjes luid aan het fluiten zijn. Ook al zitten we nog midden in de winter, dit gekwetter lijkt wel op het voorjaar. Wat is er aan de hand? Wij vroegen het aan boswachter Jonathan van Staatsbosbeheer.

Lentekriebels krijg je er bijna van als je de vogeltjes zo vroeg in de ochtend hoort fluiten. Trouwens, je hoort ze niet alleen in de ochtend, maar ook overdag. Wij liepen naar buiten en maakten een filmopname in een Edese achtertuin nét na zonsopgang. Het bovenstaande filmpje is wat we hoorden (en als je goed kijkt, zagen).

We kunnen je uit de droom helpen: het is voorlopig nog geen lente en zó lief zijn onze gevederde vrienden helemaal niet! Jonathan Leeuwis, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt ons hoe het zit.

Verrot schelden

Vooral vroeg in de ochtend en tijdens de schemer in de avond horen we het luide gefluit van de roodborst. Deze roodborstjes komen uit Scandinavië en moeten hun territorium afbakenen. Dit doen ze door luid te fluiten en om landgenoten als mezen, vinken en goudhaantjes weg te jagen. Maar ook onze eigen vogels, zoals koolmezen en merels, laten van zich horen. Dit territorium gebruiken ze om voedsel en een partner te vinden. “Eigenlijk schelden de roodborstjes de andere vogels helemaal verrot”, vertelt Jonathan lachend. “Alleen maar om aan te geven dat de ander weg moet wezen en dat het hun plek is.” En wij maar denken dat dit van die liefelijke beestjes zijn…

Hier zie je een roodborstje met voedsel, gefilmd door Michael de Vries in Ede:

Warm buiten

Daarnaast is het ook zo dat de vogels wat in de war zijn door de hoge temperaturen. Het warmere weer zorgt ervoor dat de vogels zich gedragen alsof het lente is. Jonathan vertelt: “Naast de energieke vogels zien we ook al sneeuwklokjes omhoog komen en we merken dat de salamanders al wakker worden. Allemaal kenmerken van de lente, die eigenlijk pas over twee maanden begint.”

Lees ook:

7 x dit was vroeger heel normaal in Ede

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te...

Zo leer je nieuwe mensen kennen in Ede

Of je nu een kersverse student bent en nog maar net je Edese studentenkamer hebt betrokken of vanweg...

MAG DAT: je hond aan een paal aanlijnen als jij boodschappen doet?

Bij veel supermarkten in Ede is het niet zo wenselijk als jij jouw trouwe viervoeter meeneemt tussen...

adv.