Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeuk en bultjes door de processierups? Zo kom je er vanaf

Door Hanneke van Olst 23 juni 2019

Ben jij ook ‘gepakt’ door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag (bultjes) en irritatie aan de ogen en luchtwegen. De grote vraag: hoe kom je van de klachten af?

We vragen het aan Holland & Barrett Ede. Een speciaal middeltje voor de eikenprocessierups hebben ze niet, maar wel een na-de-beet gel voor beten van insecten en kwallen. In deze gel zit eucalyptus, limoengras en echinacea en het werkt heel verkoelend.

Menthol, calendula en Aloë Vera

Een andere veelgehoorde tip, is de After Sun van NIVEA met Aloë Vera. Die schijnt goed te werken tegen de jeuk. Andere crèmes met menthol, calendula of aloë vera kunnen ook verlichting geven. Kies vooral voor een crème met pure aloë vera, met zo min mogelijk water erin. Dit kun je zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Voor je begint te smeren, is het slim om met plakband of kleefpleister aan de slag te gaan. Dat plak je op de huid waar de bultjes zitten en als je het er weer af trekt, trek je de haartjes van de rups mee. Spoel je huid ook goed met lauw water.

Brandharen

De klachten verdwijnen doorgaans binnen twee weken. Ongemak kun je een beetje voorkomen door contact met de rupsen en nesten te vermijden. De brandharen die door de wind meegevoerd worden, kun je moeilijk vermijden. Trek kleding met de brandharen in ieder geval meteen uit en was ze op 60 graden. Bezoek je een gebied met eikenprocessierupsen? Zorg voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten, waarschuwt het Rode Kruis. Maar we raden je eigenlijk aan om om te fietsen of wandelen en gebieden met eikenbomen te vermijden.

Krijg je dikke oogleden, dikke lippen, een dikke tong en voel je je benauwd? Dan heb je misschien last van allergische klachten. Bel direct je huisarts of de huisartsenpost!

Voor je huisdier kan de eikenprocessierups dodelijk zijn. Lees deze tips, ook om te weten waar de rupsen in Ede zitten:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups: ook je huisdier heeft er last van en dit kun je doen

De nesten van de eikenprocessierups zijn door de ideale weersomstandigheden ontploft en dus zijn vee...
eikenprocessierups

Opletten geblazen: de eikenprocessierups is gesignaleerd in Ede

Oei! Je moet extra opletten als je door een boomrijk gebied loopt, want de eikenprocessierups is wee...

 

Meer over

Dieren Nieuws

adv.