Als expert proever word je betaald om te eten: ‘Lekker bestaat niet’
Aangeboden door Essensor
Je ziet steeds meer plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel in de supermarkt. Die komen daar niet zomaar: bij Essensor proeven ze allerlei producten om te achterhalen wat de beste variant is. In Wageningen aan de Marijkeweg 22A gaan ze een stap verder: daar zitten expert proevers. En daar kun jij er één van worden!
Als expert proever gaat het niet om wat de beste variant is, maar om wat je proeft en ruikt in een product. De naam zegt het al: je moet goed kunnen proeven. Maar ook ruiken. Dat is eigenlijk het enige – je hebt geen specifieke opleiding of ervaring nodig. Lijkt het jou wat? Reageer dan op de vacature!
Lees verder onder de foto >

Zo word je expert proever
Je bent natuurlijk niet opeens expert proever. Essensor zorgt voor de nodige trainingen en opleidingen. Daan is manager van het expert panel en vertelt: “Zo’n training is vrij intensief, een paar weken op rij kom je op dinsdag en donderdag naar Wageningen. Je creëert daarmee ervaring.” Voordat het zover is, is er nog wel een traject om door te komen – Essensor wil natuurlijk zeker weten dat de experts écht goed kunnen proeven en ruiken.
Nadat je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor een testdag. Op die dag krijg je testjes voor proeven en ruiken. Daan: “We doen verschillende smaak- en geurtestjes waar je een minimumscore voor moet behalen om expert proever te worden. In de loop van het traject vallen er soms mensen af.” In die testperiode leer je al hoe het straks in zijn werk gaat als je onderdeel wordt van het expert panel.
Lees verder onder de foto >

Dit ga je doen
Heb jij de juiste skills voor de baan? Dan mag je aan de slag! “Op een dag ben je zo’n 2,5 uur bezig en je komt zeker twee dagen per week. Soms zijn er meerdere testdagen”, vertelt Daan. Hoe vaak je nodig bent in Wageningen, hangt af van het project. “Een project begint met het vaststellen van een soort woordenboek: met het team bekijken we waar een product uit bestaat en turven we termen die genoemd worden. Dat is de attributenlijst.” Met die attributenlijst gaat het team aan de slag.
Er blijven zo’n twintig termen over voor één product. Die termen worden gebruikt om het product te beschrijven. Daan licht toe: “Lekker bestaat hier niet. We zoeken echt naar een beschrijving.” Zo heeft soja bijvoorbeeld een kartonsmaak en geven expert proevers aan in hoeverre ze iets naar karton vinden ruiken of smaken. “Het is de bedoeling dat je op een schaal van 0 tot 100 aangeeft wat je proeft of ruikt”, legt Daan uit. Je bent dus echt aan het beschrijven wat je precies proeft en ruikt voor bepaalde producten, van (aard)appels tot snoep en vleesvervangers.
Lees verder onder de foto >

Daar doe je het voor
Die beschrijvingen zijn nodig voor de klant van het project waar je mee bezig bent. Hoe dat precies wordt ingezet, verschilt natuurlijk per project. Maar belangrijk is het zeker, zegt Daan: “Het is echt een betekenisvolle baan waarmee je kunt bijdragen aan innovatie.”
Het startsalaris voor een expert proever is 15 euro per uur, maar hoe meer ervaring je hebt, hoe meer het je op zal leveren. Wil jij graag expert proever worden bij Essensor? Reageer dan op de vacature! Wie weet speel jij straks een belangrijke rol in wat er in de supermarkt ligt.