Ruben en David van Harthout: ‘We verbinden zowel met hout als met het hart’

David van Walsem en Ruben Verhaaf. Foto: Evie Langeveld

Een jaar geleden gooiden zowel Ruben Verhaaf als David van Walsem het roer om. Van werken op een computer stapten ze over naar naar werken met hun handen. “We kennen elkaar van een mannengroep van de kerk en wisten van elkaar dat het kriebelde om meer met hout en onze handen te gaan werken.” 

Een natuurlijk product

Hout is volgens Ruben en David een prachtig product om mee te werken. “Elk stuk hout heeft weer een andere tekening. Eerst was het een boom en vervolgens maak je er iets ambachtelijks van. Je voelt dat je met iets echts bezig bent. Ook zitten er veel technische kanten aan, maar het begint bij iets wat geleefd heeft en dat doet iets met je.” 

Samen

David wilde al een hele tijd de stap nemen om zelfstandig aan de slag te gaan met hout, maar wist niet zo goed waar te beginnen. Ruben was al zelfstandige in een ander vakgebied en was dus bekend met de zakelijke kant van ondernemerschap. “Wat we beiden heel belangrijk vonden, was om iets samen met een ander te doen. Wekelijks kwamen we bij elkaar om te dromen over een houtbedrijf en om te ontdekken wat we graag wilden doen. Uiteindelijk schreven we ons vorig jaar december officieel in en al gauw hadden we onze eerste opdracht.”

Aan het werk in de loods van Harthout. Foto: Evie Langeveld

Meer dan alleen meubels maken 

Momenteel doen Ruben en David nog veel verschillende dingen. Ze maken snijplanken, inbouwkasten, banken en hebben laatst zelfs een fietsschuur gebouwd. Ook bij 30ml in het centrum van Ede is het werk van de mannen van Harthout te bewonderen. Hier vind je een serveerbar van eiken- en Amerikaans notenhout. Niet alleen hebben de mannen een passie voor hout. Ook willen ze een verbinding maken met mensen. Dit doen ze onder andere door workshops te geven. “We hebben laatst nog een workshop gegeven aan een groep studenten. Elke student maakte een eigen vikingchair. Het was mooi om te zien wat werken met hout met mensen doet.”

Goede gesprekken

Ruben en David vinden het belangrijk om ruimte te creëren voor openheid. Hiervoor moet je je volgens hen soms kwetsbaar opstellen. “Het is mooi om met mensen te kunnen praten over dingen waar je tegenaan loopt. Met een groep mannen gaan wij tijdens onze Harthout2daagse aan de slag met hout. Wij geloven dat doordat iedereen met zijn handen bezig is, er ruimte ontstaat voor goede gesprekken. Zo willen we mensen aansporen om na te denken over wat hen raakt, bezighoudt en verbindt.” 

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Evelien is het gezicht achter De Wagenschuur: ‘Dit is een plek waar aandacht, rust en tijd is voor alle mensen’”

Evelien is het gezicht achter De Wagenschuur: ‘Dit is een plek waar aandacht, rust en tijd is voor alle mensen’

Ga naar “Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede”

Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede

Aangeboden door Opblaasfiguurshop.nl

Abraham pop huren Sarah pop huren Ede Opblaasfiguurshop.nl Eddy Marinda
Ga naar “Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden”

Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023