Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijna 800 Edenaren lopen er piekfijn bij dankzij de Kledingbank: ‘We geven volledige outfits weg’ 

Aangeboden door Rabo ClubSupport 11 september 2020

Clubs en verenigingen in Ede zorgen dat de buurt sterker en beter wordt. Het zijn de plekken waar je samenkomt, elkaar leert kennen en waar je jezelf kunt zijn. Met Rabo ClubSupport wil Rabobank in deze clubs investeren. In Ede kreeg de stichting Kledingbank een helpende hand van de bekende bank. 

Door te investeren met kennis, netwerk en financiële middelen wil de Rabobank clubs en verenigingen in Nederland sterker en toekomstbestendig maken. Zo ook de Kledingbank in Ede.

Voor de mensen die nog niet weten wat de Kledingbank inhoudt: het is vergelijkbaar met de voedselbank, maar dan (natuurlijk) met kleding. “We verstrekken kleding aan de mensen die écht geen geld hebben om het zelf aan te schaffen”, vertelt voorzitter Ad Schulte. Gebruik maken van de Kledingbank kan alleen als je aangemeld wordt door de zogenoemde ‘verwijzers’. Denk hierbij aan: de sociale dienst, Vluchtelingenwerk, Schuldhulpverleners of het Leger des Heils. Zij bekijken of je het nodig hebt en in aanmerking komt. Als dat het geval is, ben je twee keer per jaar welkom bij de Kledingbank om vier setjes kleding uit te zoeken. “Dit zijn volledige outfits: sokken, ondergoed, bovenkleding, schoeisel en eventueel nog een jas of handtas. We zijn in ons aanbod natuurlijk afhankelijk van hetgeen wat geschonken is, dus we kunnen het aanbod nooit garanderen.”

Help mee!

Wil jij bijdragen aan dit prachtige initiatief? Gooi je afgedane kleding in de rode kledingcontainers. Je vindt deze bij de Albert Heijn aan het Rozenplein, bij de Koning Davidschool en bij de winkel van de Kledingbank. “De kleding moet wel van goede kwaliteit zijn. Daarmee bedoelen we: heel en schoon”, vult Ad aan.

Nieuwe sokken en ondergoed

De bijdrage werd afgelopen jaar besteed aan ondergoed en sokken. Ad vertelt: “We krijgen kleding via inwoners of donaties van bijvoorbeeld winkels. Als de kledingstukken vrij zijn van gaten of vlekken, zijn deze prima om te doneren. Sokken en ondergoed kopen we nieuw, vanuit hygiënisch oogpunt. Hierin zijn we afhankelijk van geldbijdragen. Zonder de bijdrage van Rabo ClubSupport hadden we niet op deze volledige wijze in kleding kunnen voorzien.”

Een boost voor het zelfvertrouwen

Volgens Ad doet kleding meer voor de mens dan we beseffen. “Als je geen geld hebt om kleding te kopen, voel je je toch beperkt. Op het moment dat je weer goed voor de dag kunt komen, boost dit direct je zelfvertrouwen.” De kledingbank zit sinds 2018 op een meer afgelegen plek. “Hier is bewust voor gekozen, zodat je niet aan buurtgenoten hoeft te tonen dat je kleding nodig hebt van de Kledingbank.”

Er kan nog veel meer

Je leest het: door de bijdrage van Rabo ClubSupport heeft de Kledingbank bijna 800 Edenaren aan een nieuwe outfit geholpen. Ad: “Dit voelt een beetje dubbel. Aan de ene kant ben je blij dat je zoveel mensen hebt kunnen helpen, aan de andere kant is het best treurig dat je zoveel mensen moet helpen.” 

Wist je dat er nog veel meer kan met behulp van de bank? Denk aan het opzetten van trainingsprogramma’s voor gehandicapten, verduurzaming van het clubhuis, gezond voedsel in de kantine, het aanbieden van re-integratie cursussen. 

Schrijf jouw club of vereniging in!

Denk je nu: dat wil ik ook wel voor mijn cluppie? Dat kan! De inschrijving van Rabo ClubSupport voor 2020 is geopend. Let op: om mee te doen, moet jouw stichting of club klant zijn bij de Rabobank. Via jouw lokale Rabobank ontvang je een uitnodiging. Als je eenmaal staat ingeschreven, is het zaak om zoveel mogelijk stemmen te werven. De bijdrage die je ontvangt is namelijk afhankelijk van het aantal stemmen. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je club of vereniging hier meteen in.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

adv.