Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo verging het de Edese rapper Kiko de Egoïst sinds hij een hit werd op GeenStijl

Door Hanneke van Olst 22 mei 2020

Wie in 2014 op GeenStijl zat, wist: de Edese rapper Kiko de Egoïst was onderwerp van gesprek. Zijn rap over Ede en de wijk Veldhuizen ging viral en werd opgepikt door GeenStijl. Niet heel positief, dus Kiko maakte een video om GeenStijl te dissen. Daar reageerde GeenStijl weer op en opeens kende iedereen ‘onze’ Edese rapper. Hoe is het nu, zes jaar later, met hem?

We zoeken Kiko (40) op in zijn huis. “Veldhuizen, dat is me wijk”, rapte hij en dat is nog steeds zo. Ook al is hij eigenlijk in Wageningen geboren, verklapt Johan (zoals hij eigenlijk heet). “Toen ik dertien was kwam ik met mijn moeder hier wonen, in de Luynhorst-flat.” Die flat staat er nu niet meer, maar Kiko is nog steeds in Veldhuizen te vinden. Of eigenlijk: alweer. “Ik ben hier weggegaan en weer teruggekomen. Dat was niet per se de bedoeling, maar ik kon hier een mooi huis krijgen.”

GeenStijl

Kiko wordt in één klap bekend als de makers van GeenStijl zijn nummer 0318 als gangsterrap parodie op hun platform zetten. Het nummer wordt flink afgezeken, zo wordt er gezegd dat Ede helemaal geen ‘straat’ heeft, hoogstens ‘stoep’. “De eerste tijd was dat heel kut”, vertelt Kiko. “Ik heb veel shit over me heen gekregen. Wat ik maakte, was geen gangsterrap, ik hoor daar niet tussen. Ik ben de comments gaan lezen, dat sloeg nergens op.”

Disstrack

Als reactie hierop maakt Kiko de Egoïst een disstrack. “Die was niet gericht aan GeenStijl, maar aan de mensen achter de comments.” Zijn disstrack wordt opgepikt door GeenStijl en ‘op de haktafel’ gelegd, waarbij de rap zin voor zin wordt ontleed. “Ze hebben mijn lijnen verdraaid. Het begint al met de eerste zin, waarin ze zeggen dat ik helemaal niet meer volgers dan hen heb. Dat zeg ik ook helemaal niet in de disstrack, ik zeg dat ik dóór hen meer volgers heb.”

“Ik werd aangestaard op straat en aangesproken door jongeren. “Nadat de hele hype ging liggen, stond anderhalf jaar later PowNews in Veldhuizen. De verslaggever werd bekogeld met stenen. “Hypocriet toch: eerst roepen dat Ede geen ‘straat’ heeft en daarna een item maken over dat het hier zo gevaarlijk is dat ze bekogeld worden met stenen.”

Nieuw album: Veldhuizen

“Toen kwam ik op het idee om daar wat op terug te zeggen.” Kiko gebruikte de items van PowNed als inspiratie voor zijn nieuwste album: ‘Veldhuizen’. “Geen dissalbum”, vertelt hij, “maar ik heb wel de introotjes van PowNed gebruikt. Verder gaat dit album over het leven, met invloeden van 90’s hiphop.”

“Dat gedoe met GeenStijl was toen klote, maar achteraf denk ik dat het mij meer opleverde. Ik kwam op de radio, op tv. Het heeft me meer volgers gebracht en ik heb meer jongeren bereikt. De mensen met wie ik toen muziek maakte, doen dat nog steeds met me. Of ze nou groter zijn geworden of niet.” Vanuit Ede kreeg Kiko amper negatieve reacties, al helemaal niet uit de hiphopwereld.

Osdorp Posse

Jaren geleden begon Kiko de Egoïst met rappen. “Ik luisterde Nederlandstalige rap en dacht: dat wil ik ook en kan ik misschien ook wel.” Dan hebben we het niet over Lil’ Kleine en Snelle, maar over Osdorp Posse, want dat luisterde Kiko graag. “Jaren ’90 hiphop, daar hou ik van. Daardoor kan ik niet leven van de rap. Mijn stijl is te ouderwets”, lacht hij.

“Met vrienden schreef ik mijn eerste nummertjes. Die waren battle-gericht, je stond tegenover elkaar op het podium. Je kon geen teksten voorbereiden en moest freestylen (uit het hoofd), want je wist niet tegen wie je moest. Ik ben niet de beste rapper, verre van. Maar rappen is geen zingen. Je hoeft geen gouden keel te hebben.”

‘Muziek is leven’

Kiko weigert om over zijn verleden te rappen, tot er een omslagpunt komt in zijn leven. “Ik ben geen lieverdje en bedacht me dat ik daar best over kan rappen, zoals de Amerikanen. De muziek hield me van de straat. Ik zat letterlijk hele avonden in de studio. Als ik geen muziek had kunnen maken, was ik meer afgegleden. Muziek is leven, een soort verslaving. Ik kan mijn ei erin kwijt.”

Baan en gezin

Hoewel Kiko nog muziek genoeg op de plank heeft, steekt hij tegenwoordig nog maar weinig tijd in het rappen. “Af en toe treed ik nog op. Ik ga niet meer op zoek naar optredens, als er wat voorbijkomt dat leuk is, doe ik het. Ik heb een baan waarbij ik ’s nachts werk en een gezin.”

Na het hele gebeuren met GeenStijl heeft Kiko twee albums uitgebracht die allebei tot zijn persoonlijke favorieten horen: ‘Ik kan niet meer terug’ en ‘Waargebeurde feiten’. “Die beschrijven de verandering in m’n leven. Het gaat niet meer over de straat. Ik rap in de verleden tijd over die periode, dat heeft GeenStijl me wel gebracht.”

Hoewel Kiko de Egoïst niet veel tijd meer steekt in zijn muziek, zal hij nooit echt stoppen. “Het is een soort redding voor me, al klinkt dat zo groot.”

adv.