Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vanuit Ede komen door het hele land jongeren in beweging tegen eenzaamheid via #OranjeHelpers

Door Hanneke van Olst 6 mei 2020

#OranjeHelpers, zo heet het nieuwste initiatief van de Edese stichting TijdvoorActie. Zij willen jongeren op de been brengen om iets te doen aan eenzaamheid in hun omgeving. “Samen vormen we een beschermende muur rond kwetsbare mensen.”

De missie van #OranjeHelpers is dat jongeren zich in gaan zetten voor de mensen in hun omgeving die geen of weinig netwerk hebben. Deze positieve initiatieven delen zorgt hopelijk voor nog meer enthousiaste jongeren. “Je ziet nu veel negatieve dingen in het nieuws”, vertelt Leon Verbakel. Hij voert het redactieteam van #OranjeHelpers aan. “Wij willen laten zien dat er ook veel positiefs gebeurt.”

#OranjeHelpers

#OranjeHelpers is een initiatief van de stichting TijdVoorActie. Deze stichting heeft door het hele land lokale vrijwilligersorganisaties (in Ede Netwerk Dien je Stad), met een hoofdkantoor in Ede.

“Ons doel is om in kaart te brengen dat jongeren zich inzetten en positief bezig zijn in de strijd tegen corona slash eenzaamheid”, vertelt Leon. De organisatie bedacht een heleboel voorbeelden van coronaproof vrijwilligerswerk wat juist door jongeren goed uitgevoerd kan worden. Denk aan het sturen van een kaartje of ophalen van medicijnen voor iemand die de deur niet uit kan.

Foto: #OranjeHelpers

Van een kaartje sturen tot iets vertalen

Via de website kunnen jonge #OranjeHelpers, die nu veel thuis zitten, zich aanmelden. Veel jongeren, waaronder studenten van de CHE in Ede, hebben dat al gedaan. Het werkt zo: elke jongere die zich aanmeldt, wordt gekoppeld aan lokale initiatieven waar constant jongeren bij nodig zijn. In Ede is dit Netwerk Dien je Stad. “Deze lokale organisaties hebben weer contacten met kerken, verzorgingstehuizen enzovoorts en weten zo waar hulpvragen zijn. Vraag en aanbod worden gematcht.”

“Jongeren die al wat doen, kunnen zich aanmelden en laten zien dat ze OranjeHelper zijn. Uit de bak met verhalen en foto’s van deze jongeren, vissen wij verhalen en die delen we weer. Ons tweede doel is dat andere jongeren hierdoor geïnspireerd raken en aanhaken. Met #OranjeHelpers willen wij laten zien: als je iets wilt doen, is dit je kans. Nu is de hulp echt nodig.”

OranjeNieuws

Jongeren kunnen hun hulpacties delen op Instagram onder de hashtag #oranjehelper. Elke dag presenteren Edenaren Kathy van den Brandhof en Matthijs Westerink het OranjeNieuws waarin ze een paar initiatieven uitlichten. Een flinke dosis positiviteit dus, die hopelijk aanstekelijk werkt.

Het OranjeNieuws van woensdag 29 april

🔶👉 Ook vandaag brengen we weer mooie acties van jongeren in beeld in het OranjeNieuws.Jouw bijdrage ook in het OranjeNieuws? Gebruik de hashtag #OranjeHelpers

Posted by OranjeHelpers on Wednesday, April 29, 2020

Na de coronacrisis

#OranjeHelpers is echt gericht op de coronacrisis, maar Leon verwacht dat het initiatief ook op lange termijn doorgezet gaat worden. “We verwachten wel dat hulp langer nodig is, ook als de maatregelen versoepeld worden. Er zijn ook gevolgen op lange termijn, dat er meer mensen bij de Voedselbank aan moeten kloppen bijvoorbeeld. Met #OranjeHelpers willen we sowieso tot september doorgaan en het idee is dat er dan een passend vervolg op komt.”

adv.