Advertentie wordt geladen…

Urbanfunghi kweekt oesterzwammen in Ede: ‘Eten reist de hele wereld rond, dat kan anders’

Alessia en Sebastian. Foto: Urbanfunghi

Achter de Mauritskazerne staat het gebouw van Roots Innovation Hub. Roots biedt ruimte aan startups en scale-ups die voornamelijk voedsel georiënteerd zijn. Zo ook aan Urbanfunghi, een ‘Urban Mushroom Farm’ die door Alessia en Sebastian wordt gerund.

Advertentie wordt geladen…

Wageningen

“Er zitten hier vooral startups uit Wageningen die hier naartoe zijn gekomen omdat de huur hier goedkoop is,” vertelt Sebastian. “Voor mijn studie ontwikkelingsstudies ben ik in Wageningen gaan wonen. Mijn studie richtte zich op economie, een beetje entrepreneurship en ontwikkeling van de landbouw. Ik heb veel geleerd over de voedselsystemen en de verduurzaming daarvan. Mijn vriendin Alessia heeft ook in Wageningen gestudeerd. Zij is voor haar master vanuit Italië naar Wageningen gekomen. Het was haar idee om hier wat te beginnen met voedselproductie. Urbanfunghi is officieel het bedrijf van Alessia, ik heb vooral dingen gebouwd en werk hier als ik tijd heb. Alessia houdt alles draaiende.” 

Na de champignon is de oesterzwam de nummer één

“We kweken hier oesterzwammen. Dit zijn paddenstoelen, na de champignon is het de nummer één. Oesterzwammen worden veel gegeten in Azië. Het is minder bekend in Nederland, maar als je bij de supermarkt in de schappen kijkt zie je dat oesterzwammen wel verkocht worden. Ondanks dat het product in Nederland nog niet zo bekend is, is het voor ons een interessant product om te kweken. Door de onbekendheid is het meer een luxeproduct. Hier willen we verandering in brengen. Oesterzwammen zijn veel veelzijdiger dan champignons, omdat ze veel meer structuur hebben. Door de goede structuur zijn ze uitermate geschikt als vleesvervanger. Als samenleving moeten we naar een duurzamere wereld waarin we minder vlees eten. Dat is iets dat wij willen brengen.” 

Lokaal op kleine schaal

Urbanfunghi is een lokaal bedrijf, iets waar ze zich bewust op focussen en op willen blijven focussen. “We vinden dat de ketens korter moeten. De producent is niet vaak echt gekoppeld aan waar het eten terecht komt. Eten reist de hele wereld rond, wij vinden dat dit anders kan. In praktijk betekent dit dat we niet aan massa productie doen. We verkopen ons product niet aan een groot distributiecentrum die het product door het hele land verspreidt.” Alessia en Sebastian hebben er bewust voor gekozen om op kleine schaal te produceren en aan de lokale gemeenschap te verkopen. “Doordat de keten zo kort is kunnen wij in de ochtend oogsten en ligt het diezelfde dag nog bij de restaurants die er gelijk mee kunnen koken.” 

Sebastian oogst de oesterzwammen. Foto: Evie Langeveld

Een relatie met de consument

Sebastian en Alessia zijn nu ongeveer een jaar bezig. “Aan het begin richtten we ons erg op restaurants, maar door de coronacrisis merkten we dat restaurants niet echt risico’s willen nemen. Het is niet een tijd waarin restaurants zeggen: ‘Laten we dit product gaan proberen.’ Daarom zijn we meer overgestapt op de consument zelf. We zijn lid van Streekwaar. Dit is een vereniging van lokale producenten in Wageningen en omgeving. Via deze vereniging verkopen we onze producten op de streekmarkt in Wageningen. Doordat we op de markt staan hebben we echt een relatie met de consument. Door op onze website recepten te delen, proberen we mensen te inspireren om te gaan koken met ons product en om de oesterzwam als vleesvervanger te gebruiken.” 

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Eric van Café De Kroeg: ‘Erg blij dat we weer zeven dagen open zijn’”

Eric van Café De Kroeg: ‘Erg blij dat we weer zeven dagen open zijn’

Aangeboden door Café De Kroeg

Ga naar “Auto kopen, huren of leasen? Bij dit bedrijf in Ede krijg je eerlijk advies én de beste deal”

Auto kopen, huren of leasen? Bij dit bedrijf in Ede krijg je eerlijk advies én de beste deal

Aangeboden door Bochane

Ga naar “Op de fiets naar je werk! 5 x de nieuwste vacatures in Ede”

Op de fiets naar je werk! 5 x de nieuwste vacatures in Ede

In onze gids

Ga naar “STALL”

STALL

  • Verbindelaarsweg 138, gebouw 22
  • Tuincentra
  • Gesloten
STALL

Nu gesloten

Ga naar “Mijnkookwinkel Ede”

Mijnkookwinkel Ede

  • Oude Kerkplein 69
  • Speciaalzaken
  • Gesloten
Mijnkookwinkel

Nu gesloten

Ga naar “Pinokkio 2de hands”

Pinokkio 2de hands

  • Meikade 57
  • Kledingwinkels
  • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis waardebepaling van je woning”

Gratis waardebepaling van je woning

  • Domicilie makelaars Ede
  • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken”

Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken

  • Domicilie makelaars Ede
  • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Lenovo Ideapad 3 11,6″ Chromebook € 199,00”

Lenovo Ideapad 3 11,6″ Chromebook € 199,00

  • Lidl
  • Geldig t/m 27 augustus 2021
Ga naar “PHILIPS stofzuiger FC8241/09 € 69,99”

PHILIPS stofzuiger FC8241/09 € 69,99

  • Blokker
  • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “AH Gesneden verspakket Oosterse nasi of Italiaanse risotto van € 5,99 voor € 4,99”

AH Gesneden verspakket Oosterse nasi of Italiaanse risotto van € 5,99 voor € 4,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Restaurant Manager SmaakPark”

Restaurant Manager SmaakPark

  • SmaakPark
  • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Timmerman”

Timmerman

  • Fulltime
Ga naar “Community Manager indebuurt Arnhem”

Community Manager indebuurt Arnhem

  • indebuurt Ede
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Vakantiewerk Iddink Ede”

Vakantiewerk Iddink Ede

  • Adecco
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Hoofd HR”

Hoofd HR

  • Gemeente Ede via Colourful People
  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Aangepaste openingstijden tijdens zomervakantie”

Aangepaste openingstijden tijdens zomervakantie

  • Melk & Puur
  • 26 juli 2021

Topper

Ga naar “Bouwdorp Ede”

Bouwdorp Ede

  • Bzzzonder Ede
  • 23 augustus 2021