Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stephan van Astrant: ‘Ik ben Ede nooit zat’

Door Hanneke van Olst 11 januari 2019

In de rubriek Ondernemer Uitgelicht staat iedere week een Edese ondernemer in de spotlights. Iemand met een goed verhaal, een mooie zaak of gewoon een heel bekend gezicht in Ede. Wij vertellen zijn of haar verhaal. Deze week: Stephan Beumer (31), die zich al 10 jaar hard maakt voor een centrum voor popcultuur in Ede. 

We spreken Stephan terwijl hij net, fris en fruitig, begint aan een werkdag. Dat is wel eens anders, bijvoorbeeld als er de avond ervoor een feestje was in Astrant, beter bekend als Poppodium Ede. “Samen met mijn vrienden organiseer ik allerlei evenementen, zoals dancefeestjes, drum-‘n-bassfeestjes en Rockin’ Parkweg tijdens de Heideweek. Maar ook singer-songwriteravonden in de Jonge Dame, Muziek bij de Buren en ga zo maar door.”

Toch is het niet alleen maar een leven vol feestjes, benadrukt hij. “Veel mensen denken dat mijn baan bestaat uit het organiseren en vieren van feestjes. Maar dat valt best tegen hoor. Ik ben ook heel veel bezig met de gemeente voor Astrant en mijn officiële taakomschrijving is eigenlijk jongerenwerker omdat we jongeren bezig houden,” lacht hij.

GEZOCHT: Rock & Roll Stormtroopers, Techniek Bazen, Horeca Enthousiastelingen, Muziek Liefhebbers en vooral Betrokken…

Posted by Astrant Ede on Monday, 25 June 2018

Van idee naar pand

Het idee voor een Edes poppodium ontstond ongeveer 10 jaar geleden. “Er was niets in Ede voor jongeren zoals mijn vrienden en ik, die stappen op Museumplein niet zoveel aan vinden. We hadden wat geld bij elkaar gelegd en organiseerden ons eerste feestje in De Brug, een oude basisschool. Daar woonden vrienden van ons die het pand kraakten.” Van één feestje kwamen meerdere feestjes en op de avonden die Stephan en z’n vrienden organiseerden, kwamen zo’n 300 mensen per feestje. “Dat vonden wij zo tof, dus we dachten: hier hebben we iets in handen en hier moeten we iets mee gaan doen.

Met een aantal vrienden hebben we gebrainstormd, een idee bedacht en daarna zijn we met een businessplan naar de gemeente gestapt, in 2010.” Sinds 2012 kregen de jongens zo nu en dan subsidie van de gemeente voor losse evenementen. Toch duurde het nog tot 2017 voor Stephan zijn baan bij de post op kon zeggen om officieel bij Astrant in dienst te gaan.

Astrant Poppodium Ede binnen
Astrant is een prima spot om te chillen. Foto: indebuurt Ede

Poppodium in Ede

Maar waarom, off all places, in Ede? “We vinden het belangrijk om iets in Ede te doen omdat we hier opgegroeid zijn en dit zelf hebben gemist. We wilden iets terugdoen voor de Edese jongeren.” Bovendien is er ook wel behoefte aan een centrum voor popcultuur in Ede, merkt Stephan op. “We merkten dat veel jongeren in het weekend naar andere steden trokken. Voor zo’n grote gemeente gebeurt er relatief weinig voor jongeren in Ede.”

Serieus genomen door de gemeente

“Dat we nu eindelijk serieus genomen worden en de gemeente ook beseft dat dit belangrijk is voor Ede, vind ik heel mooi aan mijn beroep. Eerst waren we maar een groepje jongens die feestjes wilden organiseren en nu zijn we echt een speler in het culturele veld.” In de toekomst gaan daar hopelijk nog veel hoogtepunten bijkomen, ook voor Astrant. “Op de planning voor Astrant staan heel veel activiteiten voor kinderen en jongeren. We willen echt een plek voor jonge mensen zijn, waar ze kunnen chillen en creatief bezig kunnen zijn.”

Naast poppodium krijgt Astrant dus meerdere functies. “Een tijdje geleden hadden we een pop-up restaurant met vegetarisch eten in Astrant, dat liep hartstikke lekker. Ook organiseren we allerlei workshops en bijvoorbeeld events met street art in heel Ede. Dat soort dingen kunnen ook allemaal.”

trendkilly

Toekomst

Hoewel Stephan dolgelukkig is met zijn baan, ziet hij zichzelf dit over twintig jaar eigenlijk niet meer doen. “Het is de bedoeling dat ik mezelf overbodig maak, zodat anderen straks verder kunnen met Astrant. Wat ik daarna ga doen, zie ik nog wel. Bij Astrant blijf ik in ieder geval mijn hele leven binnenwippen, al is het maar voor een praatje of een kop koffie. Het zal toch altijd mijn kindje blijven.”

Ook uit Ede zal Stephan niet snel vertrekken. “Ik woon al dertig jaar met heel veel plezier in Ede en heb hier mijn vrienden, werk, familie en alles. Eigenlijk ben ik Ede nooit zat. Er is nog werk genoeg te verzetten in Ede.

Meer inspirerende Edese ondernemers:

Wendy in Hammam Ede

Wendy van Hammam Ede: ‘Mijn hammam is geen massale wasstraat’

Het lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt, Hammam Ede, maar niets is minder waar. Wendy van d...

adv.