Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rik Jansen van ijssalon PURO: ‘Iedereen die een ijsje haalt is vrolijk’

Door Hanneke van Olst 29 maart 2019

Sommige mensen zijn voorbestemd om in een bepaalde branche terecht te komen. De 23-jarige Rik Jansen is zo’n geval. In de voetsporen van zijn vader die zo’n 25 jaar geleden Bernardo’s IJssalon begon, opende hij in de zomer van 2018 zijn eigen ijssalon: PURO. 

Op 23-jarige leeftijd al een eigen zaak hebben: wij vinden het knap. Maar bij Rik was het eigenlijk al voorbestemd. “Ik was altijd al in de ijssalon van mijn vader. Als baby lag ik in de maxicosi bij Bernardo’s en later ging ik na school met vrienden achter zitten. Ik hielp niet echt mee, maar kreeg wel mee wat er allemaal gebeurde.”

Niet op vakantie in de zomer

Dat betekende ook dat het gezin in de zomer eigenlijk niet op vakantie kon, want dat was de drukste periode van het jaar in de ijssalon. “Ik vond dat niet zo erg, want we gingen in de winter wel leuke dingen doen. Ik heb er niks onder geleden”, lacht hij.

IJsmakersfamilie

Integendeel, al die uurtjes in de ijssalon hebben hem dichterbij zijn grote droom gebracht: een eigen ijssalon. “Zo’n twee, drie jaar geleden bedacht ik dat ik graag een eigen ijssalon wilde hebben. Ik kom uit een echte ijsmakersfamilie: mijn vader begon met IJssalon Bernardo’s, daarna opende mijn oom de bekende ijssalon Salute in Zwolle en mijn neef heeft in het zuiden van het land twee ijssalons.”

Met vader mee op pad

“Als klein kind ging ik met mijn vader mee naar ijsbeurzen en vanaf dat ik een jaar of zeventien was ging ik weer mee. Maar de passie voor een eigen salon is gekomen omdat ik met mijn vader op pad ging naar andere ijssalons. Toen hij stopte met IJssalon Bernardo’s ging hij apparatuur voor in ijssalons verkopen en ik ging mee. Dan kwamen we veel bij andere salons en kon ik daar een kijkje achter de schermen nemen. Dat vond ik veel interessanter dan mijn studie.”

Dankbaar werk

Vader en moeder staan vierkant achter Rik’s droom. “Al hadden we nooit gedacht dat hij zijn eigen ijssalon zou willen”, lacht zijn moeder. “Nu staan we zelf ook weer tussen het ijs om Rik te helpen.” IJs is de grote passie van de familie Jansen. Rik: “Het is dankbaar werk. Iedereen die een ijsje gaat kopen is vrolijk. En het is sociaal werk: ik ontmoet veel nieuwe mensen in de winkel.”

Rik Janssen van IJssalon PURO
Rik met zijn ouders. Foto: indebuurt Ede

Maanderpoort

In de zomer van 2018 opende PURO in de voormalige lijstenwinkel in de Maanderpoort. “Een perfecte locatie”, verklaart Rik. “Aan de rand van het centrum, met ruimte voor terras, een grote keuken en veel parkeergelegenheid. Dit pand had alles wat een ijssalon nodig heeft en is heel toegankelijk, maar toch aan de rand van het centrum.”

Dat IJssalon Bernardo’s aan de andere kant van het centrum zit, is niet erg. “In Ede is plek genoeg voor twee ijssalons. Ede is een grote stad.” Tijdens het gesprek decoreert hij een bak ijs, die zo de vitrine in kan. “Dat ziet er makkelijker uit dan het is. Ik vind het leuk om het ijs mooi op te maken. Er komen zelfs andere ijsbereiders die prijzen hebben gewonnen vragen hoe ik dat doe.”

Inspiratie opdoen

Zelf haalt Rik zijn inspiratie van beurzen in Italië. Die bezoekt hij in de winter, als de deuren van de ijssalon dicht zijn. Hier komt hij ook op ideeën voor nieuwe smaken, net zoals in andere ijssalon. Voor het zomerseizoen van 2019 staan onder andere witte chocolade lactosevrij en exotische fruitsmaken zoals granaatappel nog op de planning om te maken. De nieuwe smaak Biscotto bianco is ook erg populair. Sowieso zijn alle vruchtensmaken lactosevrij en vegan. Voor mensen met suikerziekte heeft Rik ook een uitgebreid assortiment.

Mascarpone-vijgen-amandel

Rik’s eigen favoriet is mascarpone-vijgen-amandel. En pistache-ijs eet hij ook erg graag. “Maar ik proef iedere nieuwe smaak, als ijsmaker moet ik toch weten wat ik klanten voorzet. Een heel klein hapje van iedere bak hoor, anders ben ik zo dik”, lacht hij.

Het ijs wordt door Rik iedere dag vers bereid, want dat is het lekkerst. Met vers fruit, niet uit pakjes en zakjes. “Ik probeer in te schatten hoeveel ijs ik nodig heb voor een dag zodat er geen ijs over blijft. Als het zonnetje schijnt zijn we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ijs aan het maken.”

Toekomst

Over vijf jaar? Dan zien we Rik nog steeds vrolijk achter de vitrine van PURO! “Ik hou het graag bij één ijssalon en zal er zelf ook altijd aan het werk blijven. Liever één goede zaak dan twee half. En ik blijf bij het maakproces betrokken, want ik moet natuurlijk de kwaliteit waarborgen”, lacht hij.


Meer over IJssalon PURO ontdekken?

IJssalon PURO ijssalons

Gesloten12:00 - 22:00

Maanderpoort 23, Ede

Bekijk meer:ijssalons

adv.