Monique is trouwambtenaar: ‘Niets hoeft standaard te zijn’

Trouwambtenaar Monique
Monique aan het werk. Foto: Monique van Dinteren

Monique’s goede vriendin Inge was trouwambtenaar en trouwde haar zusje. Ze wist dat Monique met de gedachte speelde om ook BABS te worden en deed een klein deel van de ceremonie met haar samen, zodat Monique eens kon proeven aan dit beroep. “En toen wist ik het zeker… ooit ga ik dit werk ook doen”, vertelt Monique enthousiast.

Als oud-heidekoningin had Monique al ervaring met het schrijven van speeches en spreken voor groepen. “Daar had ik veel van opgestoken en ontdekt dat het mijn passie is om mensen toe te spreken in een bijzondere setting. Ergens is dit werk daar een mooi verlengstuk van.”

Open sollicitatie

Anderhalf jaar nadat Monique in 2014 als BABS werd beëdigd, mocht ze aan de slag voor de gemeente Ede. “Echt vaak komt er geen vacature voorbij voor dit werk. Wat was ik blij! Trots om aan de slag te mogen gaan in een mooie blauwe toga om mensen op hun mooiste dag in de echt te mogen verbinden. Ik vind dat een hele eer.”

Trouwambtenaar Monique
Monique aan het werk. Foto: Monique van Dinteren

Feestje bouwen

Wat er dan zo leuk is aan dit werk? “Ik vind het contact met bruidsparen heel leuk en heel belangrijk. Dat je samen toewerkt naar hun dag waar ze al tijden naar uitkijken en dat die dag zo ingevuld wordt dat hij onvergetelijk wordt. Voor mij is het een feestje om ervoor te zorgen dat de huwelijksceremonie, wat natuurlijk best wel een serieuze aangelegenheid is, zo neer te zetten dat iedereen zich op zijn gemak voelt en dat er een ontspannen en vrolijke fijne sfeer heerst.”

‘Steeds een nieuw paar met hun eigen verhaal’

“Dat je steeds weer een ander liefdesverhaal hoort maakt het zo leuk, steeds een nieuw paar eigen verhaal, met eigen wensen voor een ceremonie. Samen kijken we wie er nog meer een steentje kunnen bijdragen aan de ceremonie. Soms wil een ouder nog een gedicht voordragen of willen kinderen iets speciaals doen als verrassing in de ceremonie. Ik sta open voor veel dingen, niets hoeft standaard te zijn, juist de afwisseling en creativiteit maken dit werk zo bijzonder. Wel houd ik altijd de regie, want bruidsparen hebben altijd een vol dagprogramma.”

Ceremonie op maat

Juist een ceremonie op maat maakt het verschil, volgens Monique. Of dat is gelukt, is meestal meteen na afloop van de ceremonie al te merken. “Vaak hoor je meteen na afloop of het naar wens was, ontvang je nog een leuk appje of leuke foto’s enkele dagen na het huwelijk en spreken mensen uit de zaal je na afloop aan.” Als tip voor aanstaande bruidsparen zegt ze dan ook: vertel zoveel mogelijk aan je trouwambtenaar. Dan wordt de ceremonie zo persoonlijk mogelijk.

Trouwambtenaar Monique
Monique aan het werk. Foto: Monique van Dinteren

“Soms is een bruidspaar heel erg gesloten en dan moet je echt je best doen om er een persoonlijke speech van te maken. Ik heb gemerkt dat niet iedereen alles heel goed onder woorden kan brengen. Uiteindelijk gaat het toch om het goede gevoel, en kan ik ook best met een mooi gedicht symboliseren wat het bruidspaar voelt maar niet kan uitdrukken.”

‘Het bruist, ik hou van glitters’

BABS-zijn is dankbaar werk, vindt Monique. “Er komt veel vrolijkheid bij om de hoek kijken, iedereen is feestelijk gekleed en in een goed humeur. Het bruist, ik hou van glitters, de ballonnen, de witte duiven, de romantiek van zo’n dag. Bruidsparen zien er fantastisch uit, ik kijk altijd uit naar het moment dat het bruidspaar aan komt rijden in de trouwauto en ik samen met de gasten kan genieten van de first look.”

Boeken via de gemeente

Af en toe trouwt Monique oud-leerlingen, wat ze extra bijzonder vindt. Naast haar job als BABS is Monique namelijk docente Frans op Het Streek Lyceum. “Voor de klas moet je soms echt moeite doen om ervoor te zorgen dat ze luisteren naar je verhaal of uitleg, bij een huwelijk loopt dat vanzelf en is het muisstil… De combi is leuk.”

Als Monique de gegevens van het bruidspaar heeft ontvangen van de gemeente, stuurt ze ze een vragenlijst toe om alvast een beetje te weten wat ze willen. “Daarna maak ik een afspraak om kennis te maken. Door corona gaat dat nu met beeldbellen.” Als dat achter de rug is, schrijft ze haar speech en treft ze het stel weer op de grote dag. De laatste details worden vaak vlak voor de trouwdag telefonisch of per app/mail besproken.

Trouwambtenaar Monique
Monique aan het werk. Foto: Monique van Dinteren

Creatief blijven

“De kunst is creatief te blijven, dat je niet routine matig aan het werk gaat. Dat je probeert bij ieder paar creatief te zijn en persoonlijk en vernieuwend”, vindt Monique. “Maar het belangrijkste is dat het vanuit je hart komt, dat de spontaniteit overheerst en de passie zichtbaar en voelbaar is.”

Bij verdrietige situaties, bijvoorbeeld dat bruidsparen een geliefd familielid moeten missen, zoekt Monique naar een manier om hier aandacht aan te schenken zonder dat de hele ceremonie omslaat in een trieste stemming. “We kijken dan altijd met elkaar hoe we diegene kunnen herdenken in de ceremonie. Er moet dan altijd weer een bruggetje komen naar iets vrolijks en dat is best lastig, daar denk ik altijd goed over na.”

Bloed op het hoofd staan

“Eigenlijk maak je elke ceremonie wel wat mee”, vertelt Monique lachend. “Wat me nog goed bijstaat, is een huwelijk in Huize Kernhem. Het bruidspaar liet de ringen aanvliegen door een arend. Toen hij de ringen had afgeleverd, moest hij terug vliegen. Hij vloog vrij laag en kraste met zijn nagels over het hoofd van een kale man in het publiek. Die had het bloed op zijn hoofd staan. Dat was schrikken, maar uiteindelijk hebben we enorm gelachen met z’n allen.”

Trouwambtenaar Monique
Monique aan het werk. Foto: Monique van Dinteren

Alle namen onthouden

Blunders heeft Monique nog niet op haar naam staan, maar ze is wel bang dat ze op een dag haar speech vergeet en volledig moet improviseren. Ook de namen kunnen best een dingetje zijn. “Soms voltrek je drie huwelijken op een middag en dan wil je niet de namen van de bruidsparen verwisselen. In de auto op weg naar het volgende huwelijk noem ik de namen van het huwelijk waar ik naartoe ga altijd al een paar keer hardop.

En na de ceremonie? “Dan rijd ik naar huis en bel ik altijd in de auto naar mijn vriend Marc, en hoort hij van mij hoe leuk het weer was of wat ik heb mee gemaakt.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’”

Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’

Marilene RM FLowers
Ga naar “Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’”

Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’

Ga naar “Kunstenares Machteld maakt bellypaints en beeldjes van babyhandjes en -voetjes: ‘Het is heel dankbaar werk’”

Kunstenares Machteld maakt bellypaints en beeldjes van babyhandjes en -voetjes: ‘Het is heel dankbaar werk’

Kunstenares Machteld van der Eijk van Made Creatives in haar atelier in haar achtertuin. | Foto: Savannah Borst / STUDIO SAVAN

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99”

Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Linnen broek € 9,99”

Linnen broek € 9,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Houten klimrek € 59,99”

Houten klimrek € 59,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “alle damesmode 2+1 gratis € 15,00”

alle damesmode 2+1 gratis € 15,00

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks van € 1,30 voor € 0,65”

Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks van € 1,30 voor € 0,65

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er”

Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er

 • Edesche Apotheek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Plant Controller”

Plant Controller

 • Riedel B.V.
 • Fulltime/Parttime
Riedel
Ga naar “Recruitment Marketeer”

Recruitment Marketeer

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Ede”

Taxichauffeurs regio Ede

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Tekenaar Engineer Woningen Instalaties| SolidWorks | Woningbouw SolidWorks | 3.500 – 4.800”

Tekenaar Engineer Woningen Instalaties| SolidWorks | Woningbouw SolidWorks | 3.500 – 4.800

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “NK Living Statues”

NK Living Statues

 • 2 juli 2022
NK Living StatuesNK Living Statues
Ga naar “Yogafestival Bewust voor het Goede Doel”

Yogafestival Bewust voor het Goede Doel

 • Toko Neba
 • 2 juli 2022
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “ROTZOOI foodfestival”

ROTZOOI foodfestival

 • Van 2 jul t/m 3 jul
ROTZOOI foodfestival 2017