Michelle van hondenschool Be Brave: ‘Ik train meer de baasjes dan de honden’

Michelle met haar twee honden, Ivy en Joy, in de hondenschool. Foto: Eline van Noppen

Al ruim 10 jaar heeft de Edese Michelle van Veldhuizen haar eigen hondenschool. Tijdens groepslessen of privétraining leert ze baasjes meer over opvoeding, gehoorzaamheid en welke spelactiviteiten je met je hond kunt ondernemen. Michelle: “Het mooiste aan een hond is dat hij je nooit in de steek laat en dat gevoel hoef je niet eens te trainen. Dat zit al in de hond.”

Na zeven jaar te hebben gewerkt bij Hulphond Nederland startte Michelle in 2013 haar eigen hondenschool. “Het begon hobbymatig, ik gaf training naast mijn werk met de hulphonden. Na een tijdje werd het zo druk dat ik niet beide kon blijven doen, ik heb toen gekozen om helemaal voor mijn hondenschool te gaan. Inmiddels heb ik drie vrijwillige instructeurs in dienst die ook cursussen geven en af en toe begeleid ik ook stagiaires.”

Ontspannen

“Ik geef van basiscursus voor puppy’s tot cursussen voor volwassen honden. Mensen volgen de cursussen vaak aaneensluitend, omdat herhaling belangrijk is om het nieuwe gedrag stabiel te krijgen bij de hond. Daarnaast vinden veel mensen het leuk om zo intensief met hun hond bezig te zijn. Tijdens een cursusavond geef ik maximaal vijf honden met hun baasjes tegelijk les, zo kan ik iedereen genoeg begeleiding geven. De lessen zijn heel praktijkgericht, zoals je hond leren om te gaan met prikkels en netjes aan de lijn lopen. Het grappige is; ik train meer de baasjes dan de honden. Een hond spiegelt zijn baasje namelijk. Als jij gestrest bent, is je hond ook onrustiger, als jij ontspannen loopt, zal je hond dat ook doen.”

“De mensen die bij Be Brave komen met hun hond komen uit de wijde omtrek. Van Arnhem tot Woudenberg en één keer zelfs uit Rotterdam. Mijn jongste deelnemer was 10 jaar en de oudste 80+. Er zijn in principe geen honden die ik ontrainbaar vind. Soms heb je wel een moeilijk geval, zoals een hond met veel agressie. Als het lastig is, bespreek ik het met collega’s uit mijn netwerk. En als een hond niet goed functioneert in een groep bied ik privéles aan. Ik probeer welzijnsgericht te trainen, dat houdt in dat ik kijk naar wat prettig is voor baas én hond.”

Naast de cursussen helpt Michelle mensen die hun hond hulphondvaardigheden willen aanleren. Bijvoorbeeld voor mensen in rolstoel, de hond kan dan leren deuren te openen en spullen aan te geven. “Ik bied ook hulp bij de keuze voor een hond. Ik kijk dan welke hond bij jou en je gezinssituatie past en ik kan adviseren bij de daadwerkelijke aankoop van een hond.”

Hondenliefhebber

Michelle is al haar hele leven een hondenliefhebber. “Ik ben opgegroeid met een Jack Russell en een Bouvier. Wat je bij veel mensen ziet, is dat als ze zijn opgegroeid met een hond, ze niet meer zonder kunnen. Dat was bij mij ook zo. Ik heb nu een Oudduitse herder (Pip), een Aussiedoodle (Joy) en een Australian Labradoodle (Ivy). Het leuke aan honden vind ik dat ze je niet beoordelen en altijd van je houden. Daarnaast voelen honden je heel goed aan, als je niet lekker in je vel zit, ontvang je zeker steun van je hond. Als ik te druk ben en weinig rust neem, komt Ivy steeds op mijn schoot zitten. Pas als ik dan rustig blijf zitten, komt zij ook tot rust. Ze is echt een spiegel voor mij.”

Met deze bijzondere gevoeligheid van honden wil Michelle in de toekomst meer gaan doen. “Ik heb een opleiding kindercoaching gevolgd en ik wil graag kinderen gaan coachen met de hond als co-coach. Ivy is een echte therapiehond en Joy krijgt dat certificaat als het goed is ook. In de sessies praten we vanuit de hond tegen het kind. Je merkt dat kinderen zich veel makkelijker uiten tegenover een hond dan tegenover een volwassene die ze niet goed kennen. Daarnaast voelen honden kinderen heel goed aan en kunnen ze daardoor troostend en steunend zijn.”

Moedig

“Ik ben ook bezig met het ontwikkelen van de cursus ‘puber outside’. Daarin gaan we met de honden naar plekken zoals het centrum of een woonwijk. Zo kun je allerlei situaties oefenen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Ik vind het belangrijk dat zowel baasje als hond zich moedig voelen, vandaar ook de naam Be Brave.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kris en Daan zijn getrouwd en werken samen in hun winkel als goudsmid en uurwerkmaker”

Kris en Daan zijn getrouwd en werken samen in hun winkel als goudsmid en uurwerkmaker

Ga naar “Bianca van Feestje met Keramiek: ‘Het blijft een leuke verrassing hoe de klei uit de oven komt’”

Bianca van Feestje met Keramiek: ‘Het blijft een leuke verrassing hoe de klei uit de oven komt’

Ga naar “Gerda en Rob runnen een winkel in hartje Bennekom: ‘We hopen dit nog tot ons pensioen te mogen doen’”

Gerda en Rob runnen een winkel in hartje Bennekom: ‘We hopen dit nog tot ons pensioen te mogen doen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Andrélon van € 15,96 voor € 7,98”

Andrélon van € 15,96 voor € 7,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Lenor van € 15,98 voor € 7,99”

Alle Lenor van € 15,98 voor € 7,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Receptioniste”

Receptioniste

 • Randstad
 • Parttime