Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Michelle maakt gratis GPS-routes door Ede en omgeving (en hier kun je ze downloaden)

Door Hanneke van Olst 27 september 2019

De Edese Michelle is nog maar 19 jaar, maar struint geregeld door stadjes. Ze maakt GPS-routes die je gratis kunt volgen via de app SPOTTZ. Ook voor Ede heeft ze een route gemaakt.

SPOTTZ

Samen met haar vader begon Michelle Hannisse met SPOTTZ in maart dit jaar. Haar vader had ooit al eens een route gemaakt voor zijn eigen bedrijf, in Lunteren. “Ik studeer bedrijfskunde en het leek me altijd al heel leuk om een eigen bedrijf te hebben. Ik vroeg mijn vader of hij ideeën had en hij had dit nog liggen.”

“Ik ben heel chaotisch, dus ik had meteen heel veel ideeën. Maar ik ben nu eerst bezig met de routes en ga daarna werken aan de naamsbekendheid”, legt Michelle uit. Ze doet het naast haar studie en stage, één dag per week.

Hoe werkt het?

Het idee van SPOTTZ is simpel: je downloadt de app, maakt een account aan en kiest een gratis route. In de app zie je welke route het meest dichtbij je locatie te vinden is en waar het startpunt is. Zodra je tien meter vanaf de startlocatie bent, begint de GPS-tocht automatisch op je telefoon.

Daarna hoef je alleen maar het kompas op je telefoon te volgen. Onderweg kom je langs spots waar je een opdracht moet doen. Bijvoorbeeld bij de ouderwetse snoepwinkel Lammert in de Bospoort bij de Ede-route. Hier kun je punten mee verdienen. Aan het einde van de route kun je een foto maken waar je aantal punten op kunt te staan. “Die kun je dan delen op social media”, legt Michelle uit.

Gratis routes

De routes zijn gratis, maar hoe werkt het verdienmodel van SPOTTZ? Michelle: “De start- of eindlocatie is bij een restaurant of andere horecaondernemer. Dat kan ook een spot zijn, als er geen parkeergelegenheid bij het restaurant is. Zij financieren de route en hopen op meer klanten, ook in de daluren. Zo begint en eindigt de route in Ede bij PURO, zodat je na afloop een ijsje kunt eten hier.”

Dat ijsje na afloop miste Michelle bij andere speurtochten. “We gingen vaak geocachen. Dat is leuk, maar als een je een locatie gevonden hebt, is het klaar. Ik vind het juist leuk om ook op een terrasje te zitten enzo”, vertelt ze.

Ook leuk voor kinderen

De routes zijn kindvriendelijk, want ze duren ongeveer een uurtje. “Toen ik begon, zat ik vol ideeën voor de route”, lacht Michelle. “Uiteindelijk heb ik de route flink in moeten korten. In de app hebben we nu algemene routes, vanaf PURO in Ede en het Uilenbos in Lunteren, maar we kunnen ook een route op maat maken.”

Werk is door de stad lopen

Een route bedenken in Ede was voor Michelle, geboren en getogen in Ede, niet zo moeilijk. “We zijn nu bezig met een route in Woudenberg, dat is lastiger. Daar weet ik de weg niet. Ik praat veel met ondernemers en via Google zoek ik op wat leuk is om tegen te komen tijdens een GPS-tocht. Mijn werk is dus lekker door de stad lopen”, zegt ze lachend.

Motivatie

“Mijn vader doet het technische gedeelte, ik doe het werven van klanten en werk aan de naamsbekendheid. Van tevoren dacht ik: dat gaan we wel even doen, maar ik loop toch steeds tegen dingen aan. Echt super leerzaam! En het geeft motivatie als mensen enthousiast zijn. Het lijkt me heel leuk om over een tijdje mensen door het dorp te zien lopen, achter het kompas aan.”


Meer over SPOTTZ ontdekken?

SPOTTZ overige bezienswaardigheden

Amsterdamseweg 45, Ede

Bekijk meer:overige bezienswaardigheden

adv.