Merie geeft pilateslessen en meer op het gebied van food, body en mind: ‘In de rust in beweging zijn’

Merie van Being In Motion doet een pilatesoefening in haar huiskamer. | Beeld: STUDIO SAVAN / Savannah Borst
Merie van Being In Motion doet een pilatesoefening in haar huiskamer. | Beeld: STUDIO SAVAN / Savannah Borst

Van bokslessen tot pilates, Merie Vreugdenhil-Bakker (38), geeft het allemaal met haar bedrijf ‘Being In Motion’. Ze is het gelukkigst als food, body en mind samenkomen. Door de jaren heen heeft ze heel wat kennis opgedaan door middel van studies en cursussen die ze nu toepast: “Mijn visie is om de mens als geheel te zien.” 

Pilates

Zo’n tweeënhalf jaar geleden zette Merie haar bedrijf op en begon ze met het geven van pilateslessen. “Eerst was dat een ochtendje, later heb ik dat uitgebouwd naar maandagochtend, dinsdagavond en woensdagochtend. Ook geef ik les in de sportschool, die huren mij in. Ik combineer pilates met ontspanningsoefeningen erin en yoga. De pilateslessen die ik geef zijn actief, maar niet heel actief. Wel varieer ik tussen actief en ontspanning.” Volgens Merie is er geen bepaalde leeftijd verbonden aan de pilateslessen en kan iedereen meedoen. “Of je nu oud, jong, dik of dun bent, het maakt niet uit. Mensen van in de zeventig volgen lessen bij mij, maar ook tieners.”

Buitenlessen

Nu het steeds lekkerder weer wordt buiten, geeft Merie de pilateslessen buiten. “We spreken bij het Sysseltse Bos af, bij de parkeerplaats. Dan lopen we naar ‘Het Paradijs’, een open plek in het bos. Ik neem ook geen muziek mee dan, want je hoort de vogeltjes keihard zingen. Het is zo mooi. Ik vind het nog lekkerder dan dat je het in een zaal doet. In de winter huur ik een danszaal. Buiten kom je nog meer tot rust. Het is een lekkere geur, je hebt een windje en zon. Heerlijk vind ik dat. Heel af en toe gaan we ook de hei op. Vooral ’s avonds, dan zie je de zon mooi ondergaan op een open vlakte.” 

Boksen

Naast pilateslessen geeft Merie ook bokslessen. “Af en toe geef ik dat aan kinderen en standaard om de week voor vrouwen. Dat is heel leuk. Een tijdje terug gaf ik ook kinderyoga, maar daar ben ik nu even mee gestopt.” Merie heeft een achtergrond met studies en opleidingen die te maken hebben met therapie, maar ook bewegen. “Ik geef vaak samen boksles met een vriendin. Ik heb vanuit het therapeutische stuk boksen geleerd, maar die vriendin heeft het geleerd door het te doen.” 

Bedrijfsnaam

Over de naam van haar bedrijf heeft ze een tijdje nagedacht. Uiteindelijk bedacht haar man de naam ‘Being In Motion’. “Er moest iets van bewegen inzitten, maar ook het zijn. Dus daarom het ‘being’. Het zijn dat je gewoon bent en in beweging zijn. Het is dus niet zozeer vanuit moeten in beweging zijn, maar zijn en vanuit zijn kom je in beweging, ‘in motion‘. Daar komt het vandaan.” 

Merie tijdens een pilatesles in Het Paradijs, in Ede. Beeld: Being In Motion

Diepgang 

Sinds een paar maanden is ze naast haar bedrijf ook voor tweeënhalve dag werkzaam als psychomotorisch therapeut voor kinderen en jongeren. “Hoe leuk ik mijn eigen bedrijf ook vindt, soms miste ik wat diepgang. Ik werk bijvoorbeeld met kinderen die moeilijk accepteren dat ze autistisch zijn. In plaats van te praten, zijn we in de gymzaal bezig door middel van spelletjes. Doordat ze het ervaren en voelen, blijft het vaak beter hangen. Bij kinderen is dat al helemaal zo omdat ze veel fysieker zijn ingesteld dan cognitief ontwikkeld. Dus dat doe ik erbij en dat ik wil graag blijven doen naast mijn bedrijf.”

Studies

Merie groeide op in De Lier, Westland en later in Hasselt bij Zwolle. Als kind zat ze op veel sporten, van voetbal tot turnen. Niet gek dat ze koos om de sportopleiding CIOS in Heerenveen te volgen: “Als bijbaan gaf ik lessen in fitness, dansen en aerobics. Het laatste jaar heb ik bewegingsagogie gedaan. Dat is meer gericht op iemand in een revalidatiecentrum die bijvoorbeeld weer moet leren lopen. Of een verstandelijk gehandicapt persoon die te veel aankomt en weer in beweging moet komen.” Dat vond ze leuk, maar ze wilde meer. Een studie psychomotorische therapie (PMT) volgde. “Ik was toen begin twintig. Daarna ben ik een tijdje gaan werken, vooral in de psychiatrie, als PMT’er. Ik merkte dat ik minder dansles gaf, omdat er meer tijd en energie ging zitten in het werken. Ik ben gaan nadenken en kwam erachter dat ik de combinatie van bewegen en ontspannen heel leuk vindt.” Daarom besloot ze om ‘Being In Motion’ op te starten. 

Gezond leven

Los van de studies, heeft ze ook ze ook cursussen gedaan. “Zelf ben ik altijd bezig met hoe ik nog beter en gezonder kan leven. Dus ik volgde ‘NLP’, dat is op neurolinguïstisch programmeren gericht, meer aan de therapiekant. Ook heb ik voor ‘natuurvoedingsconsulente’ geleerd, wat basiskennis. Nu volg ik de studie ‘orthomonuculaire therapeut’, daar ben ik bijna klaar mee. Dat gaat over dat je de juiste voedingsstoffen en voeding binnenkrijgt. Ik geef lifestyle coaching aan mensen die bijvoorbeeld willen afvallen. Als therapeut gespecialiseerd in beweging vind ik het mentale stuk net zo belangrijk. Ik word daar het meest enthousiast van, als alles samenkomt: voeding, beweging en mentaal.”

Merie vertelt dat voeding heel afhankelijk is van hoe het met je gaat: “Heb je bijvoorbeeld bepaalde manieren, zoals eten als je je verveelt of ’s avonds laat snacken. Dan kom je veel aan. En ook hoe je in je vel zit is van invloed. Het is veel holistischer dan dat je alleen naar een diëtist gaat; die kijkt alleen naar voeding. Orthomonuculair is ook gericht op klachten. Stel je hebt hoofdpijn, dan kijk je naar het hele plaatje, zoals wat je eet. Misschien kun je niet tegen bepaalde voedingsstoffen of heb je ze juist tekort. Dat vind ik heel boeiend: dat je naar het hele plaatje kijkt in plaats van naar een stukje.” Ze hoopt binnenkort klaar te zijn met deze studie. “Misschien ga ik daarna nog doorleren. Natuurgeneeskunde. Misschien is het ook een jarenplan.” 

Ontspannen

Voor sommige mensen is het lastig om te ontspannen. Ze noemt een voorbeeld van een vrouw die twee keer per week bij haar komt voor pilateslessen. Op een gegeven moment kon zij meer ontspannen. “We deden een ontspanningsoefening en ze zei achteraf dat ze bijna in slaap was gevallen. Dan denk ik: mooi! Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Als je niet goed kunt ontspannen raak je gestrest en krijg je ook klachten. Ik vind het een mooi compliment als iemand zegt dat-ie meer kan ontspannen.” Mensen in de sportschool komen ook bij haar terug, vertelt ze. “Mensen die daar komen om puur te sporten, komen niet bij mij sporten. Die willen niet te bewust stilstaan in het moment. Ik denk dat in een wereld waarin iedereen maar doorrent en doet, dat dat ook zo met de sportschool of sporten kan zijn. Terwijl het juist heel belangrijk is om even stil te staan.” 

Visie

“Mijn visie is om de mens als een geheel te zien. Je kunt wel naar de sportschool gaan en keihard sporten, maar het kan ook zijn dat je dat niet eens heel hard nodig hebt en meer yoga nodig hebt bijvoorbeeld. In de rust in beweging zijn en kijken naar wat iemand echt nodig heeft.” 

 

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Anwar van snoepwinkel Snoopies: ‘Mijn klanten zijn mensen die zichzelf iets lekkers gunnen’”

Anwar van snoepwinkel Snoopies: ‘Mijn klanten zijn mensen die zichzelf iets lekkers gunnen’

Ga naar “Bonnie en Marina hebben een paardentaxi: ‘We zijn er voor mens en paard’”

Bonnie en Marina hebben een paardentaxi: ‘We zijn er voor mens en paard’

Paardentaxi De Gouden Koets
Ga naar “Cynthia deelt blogs op haar website: ‘Ik schrijf over onderwerpen die me raken’”

Cynthia deelt blogs op haar website: ‘Ik schrijf over onderwerpen die me raken’

Cynthia deelt blogs op haar website

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 23:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Melk&Puur heeft een zomerrooster”

Melk&Puur heeft een zomerrooster

 • Melk & Puur
 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58”

Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “Burendag in Ede”

Burendag in Ede

 • 24 september 2022
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “Open Monumentendag in Ede”

Open Monumentendag in Ede

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Nieuwbouw Enka
Ga naar “Heideweek”

Heideweek

 • Van 19 aug t/m 27 aug
Openingsavond Heideweek