Marieke coacht jongeren: ‘Het is mijn passie om jongeren bij hun gevoel te brengen’

Marieke Grift. Foto: Evie Langeveld

Na vijfentwintig jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben, coacht Marieke Grift nu jongeren vanaf twaalf jaar. “Deze jongeren hebben echt mijn hart gestolen,” vertelt Marieke met een sprankeling in haar ogen. “Ik zie de innerlijke worsteling en de kwetsbaarheid bij jongeren. Tegelijkertijd zie ik hoe ontzettend krachtig ze zijn.”

Naast haar baan in het onderwijs volgde Marieke een coachopleiding. “Ik merkte dat ik als groepsleerkracht niet genoeg tijd en ruimte had om jongeren voldoende aandacht te geven en te ondersteunen. Ik ben uit het onderwijs gegaan en heb nu mijn eigen kind- en jongerenpraktijk: KIK4coaching.”

“Pubers zijn open, eerlijk en kunnen goed reflecteren. Ik zie in eerste instantie sterke personen, maar zie ook dat ze in dingen vastlopen. Ik vind het belangrijk dat ze zich openstellen om hier wat mee te doen. Dit is waar ik mij als coach op richt.”

Laagdrempelig en persoonlijk

Voor Marieke is het belangrijk dat haar coaching laagdrempelig is en dat de jongeren die door haar gecoacht worden realiseren dat ook zij mens is. De ruimte waar ze jongeren coacht, bevindt zich op de bovenste verdieping van haar huis. “Het begint voor mij altijd met een intake. Dit kan met of zonder de ouders zijn. Doordat ik jongeren vanaf het begin al bij mij thuis ontvang, zien ze dat ook ik gewoon mens ben. Tijdens een intake vertel ik vaak ook het een en ander over mezelf. Op deze manier maak ik de coaching persoonlijk en stel ik de jongeren gerust.”

Uit het denken, naar het gevoel

Jongeren kunnen volgens Marieke veel in hun denken blijven hangen. “Wat ik belangrijk vind is om deze jongeren uit dit denken te halen en naar hun gevoel te brengen. Dit doe ik doormiddel van systemische oefeningen. Het denken laat ik hierin niet los, dit is namelijk aan het gevoel gekoppeld. Door systemische oefeningen kunnen jongeren gaan voelen wat er daadwerkelijk gebeurt, zodat ze dit gevoel vervolgens in andere situaties kunnen herkennen en hiernaar kunnen handelen.” Marieke werkt als coach niet met labels, zoals autisme of ADHD, wel werkt ze veel met jongeren die de lat voor zichzelf erg hoog leggen en ondanks een leuk leven in dingen vastlopen.

Lees verder onder de foto >

Oefening op de grond. Foto: Evie Langeveld

Iedereen komt in zijn leven in situaties terecht waarin het belangrijk is om bewust te zijn van je eigen grens

Marieke Grift

Oefeningen op de grond

Marieke vindt het prettig om de oefeningen die ze met de jongeren doet, op de grond uit te voeren. Hierbij maakt ze bijvoorbeeld gebruik van een touw in de vorm van een cirkel om iemands grens aan te kunnen geven. Vervolgens gaat ze samen met de jongere kijken wat het doet met het gevoel wanneer iemand over deze veilige cirkel heenstapt. Ook werkt ze met poppetjes om situaties beeldend in kaart te brengen. “Ik zie hoe de jongeren op de voorbeelden reageren. Ze gaan innerlijk voelen wat er gebeurt en wat dit met hen doet.”

Grenzen aangeven

Het is voor pubers van meerwaarde om op deze leeftijd gecoacht te worden. Ze leren hoe ze bij zichzelf kunnen blijven, wat hun grens is en hoe ze deze aan kunnen geven. Ook op latere leeftijd werpt dit zijn vruchten af. “Iedereen komt in zijn leven in situaties terecht waarin het belangrijk is om bewust te zijn van je eigen grens. Denk aan een relatie, baan of stageplek. Ik leer jongeren om bij zichzelf te blijven en niet te veel mee te gaan met de ander. Want als je jezelf weggeeft, dan kost dit te veel energie en ga je jezelf op de langere termijn tegenkomen. Steeds meer jongeren worden zich hiervan bewust. Ik help jongeren om hier ook daadwerkelijk wat mee te doen.”

Meer ondernemers uit Ede:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bianca van Feestje met Keramiek: ‘Het blijft een leuke verrassing hoe de klei uit de oven komt’”

Bianca van Feestje met Keramiek: ‘Het blijft een leuke verrassing hoe de klei uit de oven komt’

Ga naar “Gerda en Rob runnen een winkel in hartje Bennekom: ‘We hopen dit nog tot ons pensioen te mogen doen’”

Gerda en Rob runnen een winkel in hartje Bennekom: ‘We hopen dit nog tot ons pensioen te mogen doen’

Ga naar “Michelle van hondenschool Be Brave: ‘Ik train meer de baasjes dan de honden’”

Michelle van hondenschool Be Brave: ‘Ik train meer de baasjes dan de honden’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Andrélon van € 15,96 voor € 7,98”

Andrélon van € 15,96 voor € 7,98

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Taksi van € 3,38 voor € 1,69”

Alle Taksi van € 3,38 voor € 1,69

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 26 maart 2023