Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maria van dansschool SMSENZO: ‘Het maakt niet uit of je stijf bent of niet; je danst zoals je bent’

Aangeboden door SMSENZO Dance Company 28 juni 2019

Ede aan het dansen krijgen en een gezellige danscommunity hebben, dat is de missie van Maria Dominicus-Nataniel (55). Zestien jaar geleden begon zij dansschool SMSENZO in Bennekom en ondertussen geeft ze lessen in de hele Gelderse Vallei. Wij spraken Maria en dansdocent Felix in de dansstudio in Cultura!

“Als mensen voor het eerst komen, vinden ze zichzelf altijd een beetje houterig”, legt Maria uit. “Dan zeggen ze: jij bent ermee geboren, hebt het dansen in je zitten. Wij kunnen onze heupen niet bewegen. Maar het maakt helemaal niet uit of je stijf bent of niet; je danst zoals je bent. Je uit jezelf en je creativiteit.”

“Styling kan ik mensen aanleren, maar het moet iets van jezelf worden. Ik kan wel zeggen: doe dit met je hand of armen. Maar je moet de muziek voelen, dan heb je er plezier in. Ik geef voorbeelden van hoe je je kunt bewegen, maar het gaat erom dat je jezelf uit.”

Dansen in Suriname

Maria danst zelf haar hele leven al. “Het was een part of my life in Suriname. Mijn moeder leerde mensen dansen en die groepen werden erg goed. Zo goed dat ze battles aangingen met elkaar en op mochten treden als de koningin naar Suriname kwam. Dansen is in Suriname een onderdeel van het dagelijkse leven, op feestjes en op straat danst bijna iedereen. Daar geldt: when the drums call you, you dance.”

Maria en Felix laten een dans zien. Foto: indebuurt Ede

Kizomba en Semba lessen

Dat geldt ook in Ivoorkust, bevestigt dansdocent Felix Homa (35). Sinds een paar maanden geeft hij Kizomba en Semba danslessen bij SMSENZO. “Ik heb altijd in Ivoorkust gedanst. Toen ik naar Europa kwam, ben ik een tijdje gestopt om me op mijn studie te concentreren. Ongeveer vijfenhalf jaar geleden begon het te kriebelen en begon ik weer te dansen, in Frankrijk waar ik toen woonde. Nu woon ik ongeveer zes maanden in Nederland en geef ik danslessen hier. Wat ik leuk vind aan Kizomba en Semba is dat de muziek me terugbrengt naar mijn kindertijd en op de een of andere manier kan ik deze herinneringen delen via de dans.”

Maria en Felix hebben die danscultuur opnieuw gevonden in de dansscholen in Europa. Daar leerden ze ook de technieken van dansen en lesgeven, omdat in Suriname en Ivoorkust geen dansscholen waren zoals hier. Maria: “Vanaf 1980 danste ik wel met een theatergroep van de Universiteit van Suriname. Wij hebben verschillende soorten dans gedaan gedaan: merengue, zouk en Mexicaanse folklore. Salsadansen deden wij vooral als wij naar de disco gingen.”

Salsaschool SMSENZO Dance Company

“Over salsa was en ben ik erg enthousiast”, legt Maria uit. “In Nederland heb ik lessen gevolgd tot Advanced Level. De enige mogelijkheid toen om op nóg hoger niveau te dansen, was door bij een showgroep te gaan. Dan zou ik vier, vijf keer per week moeten oefenen en dat wilde ik niet, want ik had jonge kinderen. Maar ik wilde wel door met salsa. Dus toen dacht ik: waarom zou ik de rollen niet omdraaien en zelf de leiding nemen? In het begin was dat wel wennen, want ik was gewend om geleid te worden tijdens het dansen. Het was alsof ik opnieuw begon met dansen.”

Foto: indebuurt Ede

Gestart in Bennekom

Maria startte met de dansschool in Bennekom. “De mensen vonden het maar raar, in zo’n klein dorp. De eerste avond nodigde ik al m’n mannelijke vrienden uit om als danspartners te komen helpen, maar er waren uiteindelijk veel meer mannen dan vrouwen. Nu geef ik les in Ede, in Cultura, en Wageningen. Ik heb les gegeven aan alle leeftijden. Ik heb ook al eens workshops gegeven aan kinderen en een senioren lesgroepen gehad, waarvan de oudste deelnemer 78 jaar was.”

Salsa LA-style plus een extra dans leren

Er wordt op zes verschillende niveaus gedanst bij SMSENZO. De basis van de lessen is salsa, maar de cursisten leren op elk niveau ook een andere dans bij: merengue, bachata, Cubaanse salsa, New York-style salsa, cha-cha en kleine choreografieën, of zoals Maria het zelf zegt: ‘moeilijke figuren’. Maria geeft de lessen samen met haar man en danspartner Pieter-Jan en de Kizomba-lessen doet Felix.

Maria nodigt iedere Edenaar en anderen uit om een les te volgen en het zelf een keer te ervaren. “Het is niet alleen dans, maar ook een connectie met je groep. Mensen willen lekker samen oefenen en vragen zich af of er feestjes zijn waar dat kan. Daarom heb ik Sabado Salsa Lounge opgezet, iedere vierde zondag van de maand in Astrant.”

Meer dan een klas

Felix voegt eraan toe: “Onze school is een goede plek om andere mensen met een andere achtergrond te ontmoeten”. Je leert ook over andere culturen, de focus ligt niet altijd op dansen. Maria neemt soms snacks mee, wat gebruikelijk is in Suriname; iedereen kan iets meenemen. Het is echt een hele culturele uitwisselingsplaats.” En die danscultuur, die hoopt Maria ook te creëren in de Edese gemeenschap en omgeving.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door SMSENZO Dance Company. Meer over SMSENZO Dance Company ontdekken?

SMSENZO Dance Company dansscholen

Asakkerweg 5, Ede

Bekijk meer:dansscholen

adv.