Kunstenares Machteld maakt bellypaints en beeldjes van babyhandjes en -voetjes: ‘Het is heel dankbaar werk’

Kunstenares Machteld van der Eijk van Made Creatives in haar atelier in haar achtertuin. | Foto: Savannah Borst / STUDIO SAVAN
Kunstenares Machteld van der Eijk van Made Creatives in haar atelier in haar achtertuin. "Het is een rommeltje, maar ik kan alles terug vinden. Het is mijn plekje." | Foto: Savannah Borst / STUDIO SAVAN

Herinneringen vastleggen en creatief bezig zijn, dat doet kunstenares Machteld van der Eijk (33) het liefst. Met kunst als beeldjes van babyvoetjes- en handjes en bellypaints richt ze zich op de zwangere vrouw en jonge gezinnen. Ook is ze er voor de zwaardere momenten van de roze wolk: “Het kan heel kostbaar zijn om iets te hebben van een kindje dat je bent verloren.”

Na de middelbare school volgde Machteld de opleiding onderwijsassistent, om vervolgens over te stappen naar de opleiding make-up-artist. Daarna ging ze naar de kunstacademie in Arnhem. “Dat was een droom die uitkwam”, vertelt ze. Nu geeft ze zelf les op een mbo-opleiding en leert ze jongeren om make-up artist te worden, terwijl ze zelf volop met haar benen in het werkveld staat. Sinds 2015 werkt ze als zzp’er voor haar eigen bedrijf Made Creatives.

Moedermelkhanger

Naast de handbeelden en de bellypaints maakt Machteld ook moedermelkhangers. Dat is een kettinghanger van epoxy met moedermelk. “Het is een symbolische herinnering aan de borstvoedingstijd. Die tijd kan mooi, pijnlijk, zwaar en fantastisch zijn. Sommige mensen willen dat symbolisch vastleggen. Veel makers hiervan komen uit de juwelenbranche. Zij maken echt fantastische dingen. Maar ik onderscheid mij door mijn net wat kleurrijkere ontwerpen. Ik maak ook combinaties met kleurtjes en bladgoud bijvoorbeeld.” Doordat ze geen gebruik maakt van echt goud of zilver, is de prijs ook wat zachter: “Ik merk dat mensen die geen sieraard van 300 euro kunnen veroorloven, vaak bij mij terechtkomen. Dat vind ik mooi, dat ik juist wat voor hen kan betekenen.”

Persoonlijke gesprekken 

Een zwangere buik gebruiken als schilderdoek kan heel goed. En het werkt ook nog eens ontspannend, vertelt Machteld. “Als ik met een bellypaint bezig ben, raak je vaak in hele persoonlijke gesprekken. Je komt er achter dat veel vrouwen een moeilijke aanloop hebben gehad of problemen hebben met vruchtbaarheid of miskramen. Ik denk dat vrouwen die een moeilijke start hebben gehad, extra blij zijn met hun zwangerschap. Zij kiezen sneller voor een bodypaint. Het is vieren dat je zwanger bent. Dat je lichaam in staat is om een mens te maken.”

Dat je als zwangere niet altijd op een roze wolk zit, heeft ze helaas ook zelf ondervonden. “Ik heb in totaal drie miskramen in anderhalf jaar tijd gehad. De tweede vond plaats op het atelier waar ik werk. Ik heb nu twee dochtertjes en de miskramen zaten tussen hen in. Het was de meest duistere periode uit mijn leven. Nu kan ik er op terugkijken en bedenken dat het mij dingen heeft gebracht zoals empathie. Ook begrijp ik dingen beter. Het heeft mij een beter mens gemaakt.” 

Bellypaint

Waarom zou je een bellypaint laten maken als je dezelfde avond de verf er toch weer afhaalt? Deze vraag hoort Machteld vaak. “Dat klopt ook, maar het gaat om het moment samen. Het leuke is dat het kindje altijd gaat schoppen richting de kwast tijdens een paint. Je hebt dan even een connectie. Ik kan ook een afdruk maken met een hydrofiele doek die ik op de buik leg. Dan kan het mee naar huis om bijvoorbeeld ingelijst te worden.” En om de herinnering helemaal blijvend te maken maakt ze ook foto’s van de dames met een bellypaint. “Er zijn zelfs mensen die mijn tekeningen gebruiken voor het geboortekaartje. Dat vind ik echt een eer, het maakt mij nederig. Dat ze iets dat ik heb gemaakt zo mooi vinden en dat gebruiken voor het mooiste kaartje uit hun leven”, vertelt ze trots.  

Herinneringen vastleggen

Toen haar eerste dochter werd geboren, realiseerde ze zich hoe kostbaar de tijd van het opgroeien is. “De handen en voeten worden zo snel groter. Ik vind het mooi om dat vast te leggen door middel van de beeldjes. Sommige baby’s vinden het niet erg als ik een afgietsel maak, maar mijn eigen kinderen hebben gegild. Oh, wat waren ze boos. Ze maakten echt vuistjes, maar het is wel gelukt én het heeft een mooi verhaal opgeleverd”, lacht ze. 

Na de miskramen besefte ze hoe kostbaar het is om iets te hebben van het kindje dat je bent verloren. “Ik vond het het moeilijkst dat er geen bewijs is. Het is alsof ze er nooit geweest zijn. Maar voor mij wel. Ook mijn man was heel verdrietig.” Toen ze op een dag een telefoontje kreeg met de vraag of ze een afgietsel wilde maken van een overleden baby’tje, twijfelde ze niet. “Dat was kei zwaar, maar het was wel heel dankbaar en het geeft veel voldoening. Maar op het moment zelf was ik misselijk van angst.” 

Nooit saai

Als Machteld niet aan het werk is in haar atelier in haar achtertuin, dan werkt ze op het atelier van Kevin van den Bergh, in Zevenaar. Ze leerde hem kennen toen ze de opleiding Make-up-artist in Arnhem deed, waar hij docent was. “In dat atelier doen we heel veel voor film, theater en televisie. We bouwen daar make-ups. Dus we maken mallen en ontwerpen een typetje of maken huidverouderingen voor acteurs. Dit doen we bijvoorbeeld voor De TV-kantine en opdrachtgevers als Studio 100. Kevin is een Vlaming dus we doen ook veel in België.” Met haar werk voor Kevin van den Bergh komt Machteld soms op de gekste plekken. “Mijn leven is daardoor nooit saai. Je moet er wel hard voor werken om in de wereld van special make-up effects te rollen, maar ik heb altijd superleuke klussen en opdrachten. Ik word er heel blij van om te doen.” 

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Merie geeft pilateslessen en meer op het gebied van food, body en mind: ‘In de rust in beweging zijn’”

Merie geeft pilateslessen en meer op het gebied van food, body en mind: ‘In de rust in beweging zijn’

Merie van Being In Motion doet een pilatesoefening in haar huiskamer. | Beeld: STUDIO SAVAN / Savannah Borst
Ga naar “Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’”

Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’

Marilene RM FLowers
Ga naar “Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’”

Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49”

A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “AH Koeltas solar € 19,99”

AH Koeltas solar € 19,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Bestway vanaf € 67,95”

Bestway vanaf € 67,95

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er”

Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er

 • Edesche Apotheek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Plant Controller”

Plant Controller

 • Riedel B.V.
 • Fulltime/Parttime
Riedel
Ga naar “Recruitment Marketeer”

Recruitment Marketeer

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Ede”

Taxichauffeurs regio Ede

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende plus”

Helpende plus

 • Werkwijzer
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “Heideweek”

Heideweek

 • Van 19 aug t/m 27 aug
Openingsavond Heideweek
Ga naar “Airborne luchtlandingen”

Airborne luchtlandingen

 • 17 september 2022
Airborne luchtlandingenAirborne luchtlandingen
Ga naar “Burendag in Ede”

Burendag in Ede

 • 24 september 2022