Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kim begon De Strijkfabriek: ‘Negentig procent van de mensen houdt niet van strijken, ik wel’

Door Hanneke van Olst 10 juli 2020

De meeste mensen hebben een hekel aan strijken. Daar heeft Kim Loosen iets op bedacht: De Strijkfabriek Ede. Voordeel voor haar is dat ze nu veel meer tijd met haar kinderen door kan brengen.

Tien jaar lang werkte Kim als preventieassistente bij een tandartsenpraktijk. Maar het ging steeds meer wringen. “Ik zag mijn kinderen (een zoon van 5 en dochter van 3 jaar) weinig en wilde graag meer bij ze zijn. Dat vind ik belangrijk en ik liep er steeds tegenaan. Mijn werktijden kon ik niet veranderen en ook kon ik geen baan vinden die paste bij mijn werktijden. Toen dacht ik: dan ga ik toch zelf iets vanuit huis doen?”

Strijkservice

Maar ja, waar moet je beginnen en met wat? “Ik dacht: wat kan ik? Ik heb geen verstand van iets op de computer, dat heb ik nooit geleerd tijdens m’n werk. Toen kwam ik op strijken uit. Negentig procent van de mensen houdt niet van strijken, ik wel. Mijn motto is ook: ‘met liefde gestreken zodat jij tijd hebt voor wat jij het liefste doet’.

Foto: indebuurt Ede

Het werkt zo: is je wasmand vol en zie je er als een berg (ha-ha) tegenop om alles te strijken? Dan stuur je Kim een appje om een afspraak te maken en je volle wasmand in te leveren. Bijvoorbeeld voor je naar je werk gaat, want Kim woont voorin de wijk Kernhem (Mantingerzand 49), pal aan de Rijksweg. Twee uur later (of na werktijd) haal je je was weer op, netjes gestreken en eventueel gevouwen.

Kim: “Ik stuur je van tevoren de prijslijst toe. Dan kun je zelf berekenen hoeveel het kost.” De prijs is voor alle kledingstukken hetzelfde, of het nou een galajurk of t-shirt is. Ingewikkelde rekenconstructies ziet Kim namelijk niet zitten.

Even wennen voor veel mensen

Om te beginnen schreef Kim zich in bij de KvK. “Daarna begon ik met flyeren in de wijk Kernhem, ik heb heel wat uurtjes gelopen”, vertelt ze. “Ik moet het van mond-tot-mond reclame hebben. Dit concept is voor veel mensen onbekend. Een glazenwasser hebben veel mensen wel, maar iemand die voor je strijkt is even wennen.”

Van Aldi-strijkijzer naar stoom

De zolder maakte ze klaar voor haar nieuwe werk. “Ik had nog een strijkijzer van de Aldi, die heb ik vervangen voor een luxe stoomstrijkijzer. Verder heeft mijn vader een tafel gemaakt waar ik de was op kan stapelen. En ik heb wasmanden gemaakt met mijn logo erop. Als mensen hun was dan in een tas brengen, krijgen ze het terug in een wasmand. Anders kreukt het weer.”

Foto: indebuurt Ede

Ophalen en bezorgen

Het is voor Kim best een sprong in het diepe. “Van een vaste baan naar dit. Best eng, maar ik kan nu lekker met mijn kinderen zijn”, zegt ze met een glimlach. “Ik hoop dat het lekker loopt en dat mensen inzien hoeveel tijd ze overhouden door het strijken uit te besteden.”

Mocht het goed lopen, dan ziet ze in de toekomst ook wel een ophaal- en bezorgservice zitten. “Mijn man zei al: ‘ik rijd wel rondjes door de wijk’.”

adv.