Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’

Jorim van Noppen in zijn werkplaats. Foto: Eline van Noppen

Tijdens zijn studententijd ontwikkelde Jorim van Noppen zijn passie voor het maken van meubels. Voor zijn eigen collectie lp’s en cd’s maakte hij een kast die met zijn verzameling mee groeide. Sinds 2018 heeft hij een eigen bedrijf, Plaatwerk Design, en ontwerpt en maakt hij audiomeubels voor de verkoop.

“Tijdens mijn studie journalistiek ben ik begonnen met het maken van meubels. Ik zag een huisgenoot een bank maken van pallets en dacht: ‘Dat kan ik ook wel eens gaan doen’. Voor mijn studentenkamer ontwierp ik van alles, een bank, een kledingkast, een bed, een kast voor mijn cd’s. Ik hield ervan om lekker te knutselen aan projecten en had zelfs een afkortzaag op mijn studentenkamer. Na mijn studie ben ik gaan werken bij een bedrijf dat steigerhoutenmeubels maakt. Na een tijdje begon ik in mijn vrije tijd met het maken van de meubels voor lp’s en platenspelers. Ik verkocht ze via Marktplaats. Al snel liep het zo goed, dat ik het niet meer naast mijn werk kon doen en toen ben ik voor mijzelf begonnen.”

Jorim woonde destijds nog in een studentenhuis en in de garage had hij zijn werkplaats. “Ik durfde de stap om voor mezelf te beginnen wel aan, ik was toch gewend om van een studentenloon rond te komen.”

Audiomeubels

Inmiddels heeft Jorim een echte werkplaats en al zo’n 400 zelfgemaakte meubels verkocht. De meeste staan in Nederland, maar een paar ook in België. “Ik heb altijd ideeën zat voor meubels, soms komt er een klant met een gelijksoortig idee, dan ben ik blij dat ik zoiets eindelijk in het echt kan maken. Ik maak vooral audiomeubels, die zijn speciaal voor lp’s, platenspelers en versterkers. Daarnaast maak ik ook andere dingen zoals boekenkasten en tv-meubels. Ik zie steeds vaker dat mensen na de aankoop van een audiomeubel terugkomen voor een ander bijpassend meubel.”

“Toen ik begon keek ik wel op Pinterest voor inspiratie, maar inmiddels zijn al mijn meubels echt eigen ontwerp. Tijdens het ontwerpen houd ik rekening met de wens van de klant en zorg ik natuurlijk dat de lp’s er precies inpassen. Ik maak meubels in verschillende groottes en prijsklassen. Ik hoor steeds vaker van mensen terug dat ze echt mijn stijl in de meubels herkennen. Daarnaast kijk ik naar wat de vraag is, vragen vijf mensen bijvoorbeeld om een wit meubel, dan weet ik dat het tijd is om een wit meubel op te nemen in de collectie. Wat ik maak is natuurlijk wel een niche, er zijn weinig andere aanbieders. Er zijn wel steeds meer mensen die lp´s verzamelen, dat zie je ook in het aanbod van de muziekwinkels. Er is de afgelopen jaren weer veel meer muziek op lp verkrijgbaar.”

Creativiteit

De creativiteit en het ondernemerschap heeft Jorim niet van een vreemde. “Mijn vader is heel creatief, als hij vrij is, is hij altijd wat aan het maken of knutselen. Op zolder hadden we een werkkast, waarin we ook konden figuurzagen of andere leuke dingen konden maken. Mijn opa heb ik helaas niet gekend, maar hij was ook heel handig met hout heeft mijn oma verteld. Daarnaast heb ik best wat ooms met een eigen onderneming. Het zit dus wel in de familie om een eigen bedrijf te hebben en om creatief bezig te zijn.”

Zijn mooiste meubel heeft hij toevallig recent gemaakt. “Nu zeg ik dat wel vaker, maar na dit meubel heb ik het niet meer gezegd. Dit meubel maken voelde als een proeve van bekwaamheid. Alles wat ik de afgelopen drie jaar geleerd heb, zit erin. Het is een heel breed meubel met ruimte voor heel veel platen, cd’s, een ‘bladerbak’ voor lp’s en singles, een versterker en natuurlijk een platenspeler.”

“Bij mij thuis heb ik bijna alles zelf gemaakt, behalve de stoelen en de bank. Voor mijn dochtertje dat in december geboren is, maakte ik een wieg, de box, een commode, een bedje en een kast. Ook de bank zou ik nog wel zelf willen maken, dan doet mijn zus de stoffering, zij is ook heel creatief. Zodra ik een momentje vrij heb, weet ik wel weer dingen om te maken.”

Maatschappelijk doel

In de toekomst wil Jorim zijn bedrijf nog verder uitbreiden, naar andere meubels, zoals bureaus op maat en boekenkasten. Het enige wat hij mist in zijn werk is dienen van een maatschappelijk doel. “Samen met de timmerman, Herman van Vliet, met wie ik mijn werkplaats deel, heb ik het plan om in de toekomst een werkplaats te zijn voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat ze bij ons in de leer gaan en daarna kunnen doorstromen naar andere werkplekken. Dat is een wens voor de toekomst. Dromen en ideeën heb ik genoeg, alleen een gebrek aan tijd.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Merie geeft pilateslessen en meer op het gebied van food, body en mind: ‘In de rust in beweging zijn’”

Merie geeft pilateslessen en meer op het gebied van food, body en mind: ‘In de rust in beweging zijn’

Merie van Being In Motion doet een pilatesoefening in haar huiskamer. | Beeld: STUDIO SAVAN / Savannah Borst
Ga naar “Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’”

Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’

Marilene RM FLowers
Ga naar “Kunstenares Machteld maakt bellypaints en beeldjes van babyhandjes en -voetjes: ‘Het is heel dankbaar werk’”

Kunstenares Machteld maakt bellypaints en beeldjes van babyhandjes en -voetjes: ‘Het is heel dankbaar werk’

Kunstenares Machteld van der Eijk van Made Creatives in haar atelier in haar achtertuin. | Foto: Savannah Borst / STUDIO SAVAN

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49”

A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “AH Koeltas solar € 19,99”

AH Koeltas solar € 19,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Bestway vanaf € 67,95”

Bestway vanaf € 67,95

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er”

Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er

 • Edesche Apotheek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Plant Controller”

Plant Controller

 • Riedel B.V.
 • Fulltime/Parttime
Riedel
Ga naar “Recruitment Marketeer”

Recruitment Marketeer

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Ede”

Taxichauffeurs regio Ede

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende plus”

Helpende plus

 • Werkwijzer
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “Heideweek”

Heideweek

 • Van 19 aug t/m 27 aug
Openingsavond Heideweek
Ga naar “Airborne luchtlandingen”

Airborne luchtlandingen

 • 17 september 2022
Airborne luchtlandingenAirborne luchtlandingen
Ga naar “Burendag in Ede”

Burendag in Ede

 • 24 september 2022