Joost is de enige lijstenmaker in Ede: ‘Een goede lijst versterkt het kunstwerk of object’

Aangeboden door Qredits

Joost lijstenmakerij qredits

Joost van Suchtelen van de Haare opende vlak voor de lockdown haar eigen kunstenaarsatelier. Ze wilde workshops organiseren en een ontmoetingsplek voor kunstenaars creëren, maar dat plan liep in de soep. Gelukkig is Joost niet snel uit het veld geslagen. Nadat ze een ambachtelijke opleiding tot lijstenmaker en ondernemerstrainingen bij Qredits heeft gevolgd, is ze een lijstenmakerij begonnen. Nu is ze de enige lijstenmaker van Ede en komen mensen van ver voor haar werk: “De eerste dag stonden de klanten al voor mijn deur te wachten.’’

Joost studeerde aan de Rietveld Academie, de Hogeschool voor de Kunsten en ArtEZ. Ook volgde ze een bachelor tot beroepskunstenaar in de klas én heeft ze een Master of Education in Arts. “De stap naar een eigen atelier was dus niet zo gek”, vertelt ze. “Ook lijsten maken deed ik vanuit mijn achtergrond al langer. Een goede lijst versterkt het kunstwerk of object, bijvoorbeeld een bijzondere t-shirt of doopjurk. Dat vind ik heel interessant.”

Van atelier naar lijsten maken

Met een zakelijk krediet van Qredits op zak opende Joost begin 2020 haar atelier. Toen ze haar zaak moest sluiten door de coronacrisis ging ze niet bij de pakken neer zitten, maar keek ze naar wat wel mocht tijdens de lockdown. “Ik zag dat lijstenmakers het druk hadden, omdat ze mij inhuurden. Ze konden bovendien rustig doorwerken, want ze werken op afspraak en veelal zelfstandig. Omdat ik al de ambachtelijke opleiding tot lijstenmaker had gevolgd, besloot ik de switch te maken.

Leren ondernemen

 “Als ik wilde overleven als ondernemer, moest ik de sprong wagen.” Daarom was Joost blij dat ze naast haar ambachtelijke opleiding ook een training bij Qredits had gevolgd. “Daar leerde ik alles over ondernemen: van een boekhouding opzetten tot marketing, netwerken en je doelgroep kennen. Mijn ondernemerscoach Marijn was heel fijn om mee samen te werken. Ik heb van hem zoveel praktische zaken geleerd. Ondernemen is meer dan alleen je vak verstaan.”

Andere ondernemers helpen

De samenwerking met Qredits is overigens nog niet voorbij. Joost gaat namelijk binnenkort zelf meehelpen bij de training die ze volgde. “Ik heb natuurlijk een achtergrond in het onderwijs, dus ik heb gevoel voor lesgeven. Binnenkort ga ik daarom de eindexamen pitch van andere deelnemers beoordelen. Ik vind het een eer dat Qredits me daarbij betrekt én dat ik zo andere ondernemers kan helpen.”

Enige lijstenmaker in Ede

Joost is nog altijd dolblij met haar carrièreswitch. Ze is de enige lijstenmaker in Ede en heeft het bovendien lekker druk. “Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Als lijstenmaker weet je dat niet elke lijst bij elk werk past”, vertelt Joost. “Uitzoeken welke lijst een schilderij zo mooi mogelijk aanvult vind ik een leuke opdracht. Zo help ik een prachtig kunstwerk nog mooier te maken.” 

Joost heeft nog genoeg plannen. Binnenkort gaat ze in haar ruime hal een expositie  inrichten. “De (amateur)kunstenaars uit de omgeving kunnen contact opnemen om daar hun werk laten zien aan Ede.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Marieke coacht jongeren: ‘Het is mijn passie om jongeren bij hun gevoel te brengen’”

Marieke coacht jongeren: ‘Het is mijn passie om jongeren bij hun gevoel te brengen’

Ga naar “Evelien is het gezicht achter De Wagenschuur: ‘Dit is een plek waar aandacht, rust en tijd is voor alle mensen’”

Evelien is het gezicht achter De Wagenschuur: ‘Dit is een plek waar aandacht, rust en tijd is voor alle mensen’

Ga naar “Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede”

Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede

Aangeboden door Opblaasfiguurshop.nl

Abraham pop huren Sarah pop huren Ede Opblaasfiguurshop.nl Eddy Marinda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “LIGHTZONE Led wandlamp € 12,99”

LIGHTZONE Led wandlamp € 12,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023