Joep van Velvet Ede: ‘Veel mensen denken dat ik ermee stop omdat het slecht gaat met de winkel, maar dat is niet zo’

Joep Siepman in zijn vertrouwde winkel, Velvet Ede. Foto: Eline van Noppen

Al sinds 1982 bedient Joep Siepman van Velvet Ede de Edese muziekliefhebber. In zijn langgerekte winkel is voor ieders muzieksmaak wel iets te vinden. Toch komt er na ruim 40 jaar een einde aan, Joep heeft zijn winkel verkocht. In dit interview blikt hij terug op de afgelopen jaren.

“Mijn liefde voor muziek begon al op jonge leeftijd en naarmate ik ouder werd, reisde ik stad en land af voor bepaalde lp’s”, vertelt Joep. “Ik herinner me nog de singles van Deep Purple en Pink Floyd. Ik houd van popmuziek, jazzrock, crowdrock, maar ook van psychedelische muziek en soulmuziek uit de jaren 60. Het enige waar ik eigenlijk niets mee heb, zijn Nederlandse en Duitse Schlagers.”

Session 38

“Toen ik op mijn drieëntwintigste uit militaire dienst kwam, bedachten mijn broer en ik dat we samen een platenzaak wilden beginnen. We hebben toen een plan gemaakt en ons georiënteerd op verschillende panden in Wageningen. Je houdt het nu niet voor mogelijk, maar in die tijd was er geen enkel winkelpand vrij. Via via hoorden we dat de eigenaar van een platenzaak in Ede een nieuwe eigenaar zocht, die winkel hebben wij toen overgenomen. We noemden de zaak Session 38.”

“Mijn vader moest garant staan voor de lening voor de winkel, mijn broer en ik hadden allebei een uitkering. Na een half jaar was dat gelukkig niet meer nodig en haalden we ons inkomen uit de winkel. Ik weet nog dat ik de eerste week in de winkel dacht: waar begin ik aan?! Ik had natuurlijk wel wat verstand van muziek, maar over heel veel genres wist ik maar weinig te vertellen. Je had toen nog geen Google, dus ik las me in door middel van muziektijdschriften en ik heb veel geleerd van klanten. Zij weten vaak van alles te vertellen over hun favoriete muziek.”

50 gulden

Joep opende zijn zaak in Ede in 1982, de eerste jaren verkocht hij alleen lp’s, tot in 1984 de cd zijn intrede deed. “Ik herinner me nog goed dat de eerste cd’s op de markt kwamen, we hebben gelijk alles wat uitkwam besteld, zo’n vierhonderd stuks. De verkoopprijs van een cd was toen ongeveer vijftig gulden en een cd-speler kostte rond de duizend gulden. Wij hadden er ook een in de winkel, zodat klanten de cd’s konden luisteren voordat ze ze kochten. De eerste weken verkochten we maar twee cd’s, maar na verloop van tijd werden het er honderd tot tweehonderd per week. Halverwege de jaren ’90 waren het toptijden, dat ging zo door tot het jaar 2000, toen begon het af te nemen. In 2004 waren er zes verkooppunten van muziek in Ede, die zijn allemaal verdwenen. Ook de komst van de MediaMarkt in 2005 heeft ons geen goed gedaan, we merkten direct een omzetdaling.”

Tijdens de hoogtijdagen van de cd verdween het vinyl bijna uit de winkel. Joep had nog slechts één bak met lp’s staan. Tegenwoordig staan er weer bakken vol platen in Velvet Ede. “Deze herleving van de langspeelplaat is vooral te danken aan Record Store Day, een feestdag die in het teken staat van de lp en waarbij er bandjes optreden in platenzaken”, verklaart Joep. “In 2009 was de eerste editie daarvan in Nederland en sindsdien heeft de lp een vlucht genomen. Het vinyl is door de fysieke winkels opnieuw in de markt gezet en opeens hielden ze bij De Wereld Draait Door een lp omhoog in plaats van een cd. En niet alleen ouderen houden van lp’s, ook de jongere generatie heeft weer een platenspeler en verzamelt platen. Ook corona heeft vinyl een boost gegeven, mensen waren veel thuis en gaven meer geld uit aan goede muziek. Een lp is anders dan een cd echt een ervaring.”

Stoppen

Afgelopen 7 mei, op de dag af het veertigjarig jubileum van de winkel, maakte Joep bekend dat hij het pand heeft verkocht en gaat stoppen met zijn zaak. “Veel mensen denken dat ik ermee stop omdat het slecht zou gaan met de winkel, maar dat is niet zo. Ik stop ermee omdat het mooi is geweest na ruim veertig jaar. De winkel blijft nog tot 31 december open, daarna sluiten we voorgoed en op 1 januari 2023 starten we met inpakken. Op 1 februari moet het hier helemaal leeg zijn. De complete inventaris wordt overgenomen door muziekwinkel Discords in Nijmegen. Ik ga mij daar na de sluiting nog wel een beetje nuttig maken, door mijn kennis over muziek en retail over te dragen.”

“Ik ga de winkel wel missen, vooral het contact met de klanten. Sommige mensen komen drie of vier keer per week binnenlopen. Dan drinken we even koffie en praten we over muziek, maar ook over andere zaken. Daar moest ik overigens wel aan wennen toen ik de winkel opende, mensen kwamen na een paar weken al met hun problemen. In het begin dacht ik: ik ben geen psycholoog. Maar als je mensen door de jaren heen vaker spreekt, ga je vanzelf met hen meeleven. Vaste klanten krijgen kinderen, dat maak je dan mee vanaf de zijlijn en ik ben ook naar begrafenissen van trouwe klanten geweest.”

Gave sfeer

“Mijn beste herinnering aan de winkel zijn toch wel de Record Store Days en dan met name de optredens in de winkel. Dat er honderd mensen staan te kijken naar een bandje in je winkel, dat was echt een gave sfeer.” Waar zijn trouwe klanten nu heen moeten voor hun lp’s of cd’s vindt Joep lastig te zeggen. “Er is eigenlijk niks vergelijkbaars in Ede of omgeving, dan moet je echt naar Arnhem, Amersfoort of Nijmegen.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Evelien is het gezicht achter De Wagenschuur: ‘Dit is een plek waar aandacht, rust en tijd is voor alle mensen’”

Evelien is het gezicht achter De Wagenschuur: ‘Dit is een plek waar aandacht, rust en tijd is voor alle mensen’

Ga naar “Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede”

Een opblaasbare Abraham of Sarah-pop huren: dat doe je gewoon bij Eddy in Ede

Aangeboden door Opblaasfiguurshop.nl

Abraham pop huren Sarah pop huren Ede Opblaasfiguurshop.nl Eddy Marinda
Ga naar “Lizzy van conceptstore BIJ MIJ: ‘Soms zijn vrouwen wel anderhalf uur aan het rondneuzen in de winkel’”

Lizzy van conceptstore BIJ MIJ: ‘Soms zijn vrouwen wel anderhalf uur aan het rondneuzen in de winkel’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “LIGHTZONE Led wandlamp € 12,99”

LIGHTZONE Led wandlamp € 12,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023