Jeremy van Bonbonnerie Melk & Puur gaat Ede verlaten: ‘Van oktober tot januari was ik elk jaar de gelukkigste man van Ede’

Door Hanneke van Olst 8 februari 2019

Ken je Bonbonnerie Melk & Puur, dan ken je Jeremy van Reemst (31). Hij is het gezicht van de chocoladezaak, maar niet lang meer. Jeremy gaat Ede namelijk verlaten. Gelukkig neemt een hele leuke vervangster de bonbonnerie over: Elma. Tijd voor een afscheidsinterview met Jeremy!

Als we donderdag bij Jeremy langsgaan, staat hij al te stralen in zijn winkel. “Ik heb de winkel verkocht”, valt hij met de deur in huis. “Vandaag komt de makelaar om alles te ondertekenen.” Nog geen twee weken geleden plaatste hij een oproep op Facebook; of iemand Bonbonnerie Melk & Puur over wilde nemen. “Het bericht werd ontzettend vaak gelezen en gedeeld. Ik kreeg heel veel reacties.”

Elmade

Uit alle reacties komt Elma de Jong naar voren. Per 1 maart neemt zij de winkel over. Jeremy: “Toen ik haar voor het eerst sprak, sprak ze meteen vol passie over wat ze doet. Dat vind ik belangrijk. Ze is banketbakker en heeft al een eigen bedrijfje, Elmade, waarmee ze vanuit huis lekkers maakt. Banket en chocolade, dat is een gouden combinatie.”

Elma wil meer zitjes maken in de winkel en haar zelfgemaakte lekkers gaan serveren, samen met koffie en thee. “De bonbons blijven het hoofdproduct van de winkel hoor”, legt ze uit. “Ik wil lekkers in de chocoladetrant serveren, duurzame brownies en chocoladetaartje enzo, gemaakt van eerlijke producten. Verder maak ik ook jams en chutney’s. Daarmee stond ik al op streekmarkten en die wil ik ook in de winkel verkopen.”

Naar Enschede

“Ik zag het oproepje van Jeremy op Facebook, las het daarna nog eens een keer, liet het eens zien aan mijn man. Toen dacht ik: ik ga gewoon e-mailen. Toen ben ik een keer wezen kijken, ik vind het fantastisch.” Zaterdag 23 februari is Jeremy’s laatste dag, daarna gaat de bonbonnerie een weekje dicht voor enkele aanpassingen en vanaf 1 maart staat een stralende Elma achter de toonbank.

Jeremy gaat weg omdat hij samen gaat wonen met zijn vriend in Enschede. “We hebben al langere tijd een latrelatie. Ik zei voor de grap eens: ik zet mijn huis te koop, eens zien hoe snel het gaat. Er kwamen twintig mensen kijken op een ochtend en het huis was meteen verkocht. Toen dacht ik: ga ik van Enschede heen en weer reizen naar Ede? Dat is best ver.”

Afscheid nemen

“Ik word best emotioneel van het afscheid. Van het verhuizen lig ik soms zelfs wakker. Ga ik het wel naar mijn zin hebben in Enschede? Hier heb ik zoveel aanspraak als ik op straat loop, dat ga ik wel missen in Enschede. Bovendien werkt mijn moeder in Ede om de hoek. Zij wipte elke dag wel even langs, dat houdt ook op.” Elma voegt er lachend aan toe: “Ik ken je moeder ondertussen ook en zal goed voor haar zorgen.”

Eigen foto op de poster

Al die aanspraak komt doordat Jeremy zijn eigen gezicht prominent aan Bonbonnerie Melk & Puur verbond toen hij de zaak drie jaar geleden overnam. “Bij de vorige eigenaar wist niemand van wie de winkel nou was. Toen zat Melk & Puur nog op de Brouwershoef. Ik vond het belangrijk dat de winkel een gezicht zou krijgen. Dus zette ik ‘by Jeremy’ achter de naam op de gevel en drukte poster af met mijn eigen gezicht erop. De eerste keer vond ik dat eng, maar de bekendheid ging wel vlot. Al na twee maanden liep ik door het centrum en hoorde ik: “Dat is die jongen van de bonbons.”

Van de Brouwershoef naar de Grotestraat

“Na anderhalf jaar aan de Brouwershoef kwam dit pand op de hoek van de Grotestraat en Molenstraat vrij, waar vroeger Bakkerij Van Snippenburg en daarna een bloemenzaak zat. Hierheen verhuizen was een investering, want er moest een hoop aan het pand gebeuren, maar ik ben er volop in gedoken. Het was november, ik heb meteen overal kerstverlichting opgehangen om op te vallen. Dat lukte, ik hoefde niemand te vertellen dat Melk & Puur verhuisd was. Al die kerstverlichting laat ik nu achter, want het is iconisch voor Bonbonnerie Melk & Puur. Die kan Elma dan weer gebruiken.”

“Ik was heel blij met de verhuizing naar de Grotestraat. Eindelijk had ik buren, veel gezelliger. Ook kon ik hier een terrasvergunning krijgen en ging ik gebak van Banketbakkerij Mekking uit Bennekom serveren. Het terras en het serveren van koffie en gebak gaat Elma voortzetten.”

Eigen zaak

Was het altijd al een grote droom van Jeremy om tussen de chocolade te staan? “Nee, helemaal niet. Ik wist niets van chocolade behalve dat je melk, puur en wit hebt. Hiervoor werkte ik bij meubelzaak Eijerkamp in Veenendaal. Ik heb veel gedaan; op kantoor gezeten, kapper geweest, bij een juwelier gewerkt. Maar ik wilde graag mijn eigen zaak en mijn moeder attendeerde me erop dat Bonbonnerie Melk & Puur dichtging drie jaar geleden. Daar kwamen we al jaren. Ik nam de zaak over en het was een stabiele investering, want ik kreeg er meteen een klantenkring bij.”

Alles leren over chocolade

“Bonbonnerie Melk & Puur overnemen is de beste beslissing ooit geweest. Ik moest alles uitzoeken over chocolade, maar voelde me steeds zekerder naarmate ik meer wist en kon. Ik ging bij leveranciers langs om veel over het product te leren. Het was mijn winkel en daar wilde ik een succes van maken, of het nou met boeken of bonbons zou zijn.”

“Gelukkig had ik een zwarte Smart met bruine bekleding, die zag er al uit als bonbonnetje. Die liet ik bestickeren en daar reed ik de hele regio mee rond. Nu heb ik zelfs klanten uit Arnhem.”

Feestdagen

“Van oktober tot januari was ik elk jaar de gelukkigste man van Ede. Dan had ik allemaal vrolijke klanten in de winkel. Soms was het druk, stonden er tien mensen te wachten. Maar dan ging ik met een schaaltje bonbons rond, iedereen vond het wachten prima.”

“Rond de feestdagen verkoop ik zo’n duizend chocoladeletters. Mooi ingepakt, want ik vind dat je aan de buitenkant al moet kunnen zien dat de binnenkant goed is. Bonbons zijn natuurlijk ook een luxeproduct. Misschien geef ik van alle winkels in Ede wel het meeste uit aan de verpakking van het product”, lacht Jeremy.

Nog één laatste vraag hebben we aan Jeremy voor we hem uitzwaaien naar Enschede: hoe weersta je de verleiding om niet de hele dag chocolade te snoepen als je in een bonbonnerie werkt? “Niet”, lacht hij. “Het is tien uur en ik heb er nu al twee op.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bonbonnerie Melk & Puur Meer over Bonbonnerie Melk & Puur ontdekken?

Bonbonnerie Melk & Puur snoepwinkels

Nu open09:30 - 17:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Grotestraat 103, Ede

Bekijk meer:snoepwinkels

adv.