Jacqueline, adviseur hoogbegaafdheid: “Het mooiste is als ouders en kinderen na een tijdje zeggen: ‘We hebben niet zoveel vragen meer'”

Jacqueline Prins op de speelzolder. Foto: Eline van Noppen

Jacqueline Prins heeft haar eigen praktijk MiraMé in Ede en werkt als jeugdhulp bij hoogbegaafdheid. Ze begeleidt gezinnen met een hoogbegaafd kind. “Hoogbegaafdheid wordt vaak gezien als iets elitairs, maar als hoogbegaafde ben je niet altijd succesvol en kun je ook niet alles zonder moeite.”

Jacquelines interesse in hoogbegaafdheid ontstond na de geboorte van haar oudste dochter. “Ik merkte al snel dat ze geen standaard baby was. Ze leek zich te vervelen in de box, huilde veel, wilde veel aandacht en was vaak heel wakker en alert. Op het consultatiebureau werden mijn zorgen niet serieus genomen. Uiteindelijk werd pas in groep 5 duidelijk dat mijn dochter uitzonderlijk begaafd is. Toen viel het kwartje ook bij mijzelf, ik ben zelf ook hoogbegaafd.”

“In de jaren daarna werkte ik als vrijwilliger in gezinnen waar het moeilijk liep. Ik wilde er zijn voor moeders die zich onbegrepen voelden. Ik had mezelf zo lang onbegrepen gevoeld en ik wilde anderen die zoektocht besparen of ze er in ieder geval bij helpen. Uiteindelijk heb ik me radicaal omgeschoold. Ik kwam uit de technische wetenschappen en ging de post-hbo gezinsbegeleiding doen. Daarnaast was ik altijd bezig om meer te lezen en te leren over hoogbegaafdheid.”

Observeren

Inmiddels heeft Jacqueline al sinds 2012 haar eigen praktijk. In haar werk vindt ze het heel belangrijk om het gezin als geheel te helpen en niet alleen het hoogbegaafde kind. “Ik begeleid het opgroeiproces van een hoogbegaafd kind. Het kind loopt vaak tegen allerlei dingen aan, ontwikkelt zich anders, heeft moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenootjes enzovoorts. Vanuit de hulpverlening wordt er vaak gekeken naar een hoogbegaafd kind in het schoolsysteem. Ik kijk echt naar het gezin en alles wat er in het leven langskomt, gezien door de bril van hoogbegaafdheid. Ook voor ouders is het vaak lastig, zij hebben meestal geen andere ouders om mee te sparren over hun hoogbegaafde kind.”

“Als ik in een gezin kom, ga ik eerst heel veel observeren. Ik kijk mee tijdens de dagelijkse dingen, maar ook op school of tijdens sport. Ik kijk naar hoe ze in het gezin met elkaar communiceren en waar het schuurt. Zo ontstaat er steeds meer een plaatje van het kind. Daarna ga ik meedenken en opzoek naar handvatten. Ik kijk naar wat bij het gezin past en naar wat hun kwaliteiten zijn. Daarom kom ik graag bij mensen thuis, zo kan ik het beste bij hen aansluiten”, vertelt Jacqueline.

Een deel van de grote collectie spellen op de speelzolder van Jacqueline. Foto: Eline van Noppen

Autonomie

“Het mooiste is als ouders en kinderen na een tijdje zeggen: ‘We hebben niet zoveel vragen meer’. Ze zien het weer zitten met elkaar! Als ik kom voelt het hoogbegaafde kind zich vaak moedeloos en heeft het idee dat hij of zij niet oké is. Of het idee dat het aan de omgeving ligt dat het niet goed met hem of haar gaat. De ouders zijn vaak hard bezig om zaken op te lossen voor het hoogbegaafde kind. Gezinnen zijn door de tegenslagen soms murw geslagen. Ik help hen dan om de regie terug te pakken. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak veel potentie en juist een enorme behoefte aan autonomie, daarnaast kunnen ze heel goed oplossingen bedenken. Ik probeer dat te stimuleren. Bijvoorbeeld op school, heeft het kind te weinig uitdaging? Dan bedenken we hoe het kind zelf extra uitdaging kan creëren. Zo bloeit het hoogbegaafde kind weer op en gaat het gezin weer bruisen.”

Speelzolder

Elke week op woensdagmiddag organiseert Jacqueline de ‘Speelzolder’. Een zolder vol uitdagende spellen en activiteiten waar hoogbegaafde kinderen samen spelen. “De kinderen spelen niet per se hele moeilijke spellen, het kan ook gewoon Monopoly zijn. Het gaat er vooral om hoe ze met elkaar spelen en dat ze elkaar begrijpen. Het mooiste vond ik dat ik een jongen tegen iemand anders hoorde zeggen: ‘Jij lacht wel om mijn grapje!’ Dat is precies waarvoor de Speelzolder is bedoeld, dat je die erkenning krijgt en je zo een evenwichtig beeld van jezelf kunt vormen”, vertelt Jacqueline.

Jacqueline is blij dat er steeds meer aandacht is voor kinderen en jongeren die hoogbegaafd zijn. “We komen uit een tijd dat de belangrijkste zorg was dat er brood op de plank lag. Nu is er steeds meer ruimte voor psychisch welbevinden en kijken naar hoe het echt met iemand gaat. Er is steeds meer bekend over hoogbegaafdheid. De gedachte dat de hoogbegaafde ‘er vanzelf wel komt’ is gelukkig achterhaald. Daarnaast kunnen mensen nu ook meer weten, er is zoveel informatie beschikbaar. Dat helpt om jezelf en je kind beter te begrijpen.”

Taboesfeer

“Hoogbegaafdheid wordt vaak gezien als iets elitairs, maar als hoogbegaafde ben je niet altijd succesvol en kun je ook niet alles zonder moeite. Vaak ben je niet op alle gebieden even hard ontwikkeld. Voor de toekomst hoop ik dat hoogbegaafdheid steeds meer uit de taboesfeer komt. En dat hoogbegaafden ervoor durven uit te komen, naar anderen en naar zichzelf”, sluit Jacqueline af.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’”

Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’

Marilene RM FLowers
Ga naar “Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’”

Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’

Ga naar “Kunstenares Machteld maakt bellypaints en beeldjes van babyhandjes en -voetjes: ‘Het is heel dankbaar werk’”

Kunstenares Machteld maakt bellypaints en beeldjes van babyhandjes en -voetjes: ‘Het is heel dankbaar werk’

Kunstenares Machteld van der Eijk van Made Creatives in haar atelier in haar achtertuin. | Foto: Savannah Borst / STUDIO SAVAN

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 23:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Stalen tuinbank € 49,95”

Stalen tuinbank € 49,95

 • Geldig t/m 28 juni 2022
Ga naar “50% korting op Blokker PL plastic speelgoed”

50% korting op Blokker PL plastic speelgoed

 • Geldig t/m 26 juni 2022
Ga naar “Gall & Gall Premium (Klantenkaart) 1ST Non-food van € 10 voor € 10”

Gall & Gall Premium (Klantenkaart) 1ST Non-food van € 10 voor € 10

 • Geldig t/m 26 juni 2022
Ga naar “Sensabelle comfort-bh € 2,28”

Sensabelle comfort-bh € 2,28

 • Geldig t/m 28 juni 2022
Ga naar “20% Korting op alle horren en deurgordijnen”

20% Korting op alle horren en deurgordijnen

 • Geldig t/m 26 juni 2022

Vacatures

Ga naar “Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er”

Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er

 • Edesche Apotheek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Plant Controller”

Plant Controller

 • Riedel B.V.
 • Fulltime/Parttime
Riedel
Ga naar “Recruitment Marketeer”

Recruitment Marketeer

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Laborant Analytische Chemie MLO”

Laborant Analytische Chemie MLO

 • Oxford Global Resources
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verpleegkundige”

Verpleegkundige

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Fulltime/Parttime
De Klinkenberg

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “ZuiderZomerFestival”

ZuiderZomerFestival

 • 25 juni 2022
ZuiderZomerFestivalZuiderZomerFestival
Ga naar “Yogafestival Bewust voor het Goede Doel”

Yogafestival Bewust voor het Goede Doel

 • Toko Neba
 • 2 juli 2022
Ga naar “NK Living Statues”

NK Living Statues

 • 2 juli 2022
NK Living StatuesNK Living Statues
Ga naar “Festival ZomerBries”

Festival ZomerBries

 • 25 juni 2022
Festival Zomerbries