Ilena maakt bruidsbloemen en styling op maat: ‘Meer dan een bruidsboeket en corsages’

Ilena van Belle Rosa | Foto: Savannah Borst / STUDIO SAVAN
Ilena van Belle Rosa | Foto: Savannah Borst / STUDIO SAVAN

Bruidsparen blij maken dat is wat Ilena Westerbroek (24) van Belle Rosa het liefst doet met bruidswerk en styling op maat. Als bruidsbloemist maakt ze de meest persoonlijke bruidsboeketten en bloemstukken voor bruidsparen. Niets is haar te gek en alles is mogelijk: ‘Laten we de liefde vieren!’

Vakidioot

“Ik noem mezelf altijd een lekkere, creatieve vakidioot”, lacht Ilena. Vroeger als klein meisje was ze al gek op bloemen. “Bij de plaatselijke bloemist kocht ik bloemen en die stopte ik in vaasjes. Samen met mijn neefje verkocht ik die in de wijk.” Rond haar veertiende ging ze werken en stagelopen in bloemenwinkels. “Toen wist ik al dat ik die kant op wilde. Ik ben er best jong ingerold. Ik heb bij alle exclusievere bloemisten in de omgeving gewerkt. In Ede heb je geen bruidsbloemist of iemand die daar gespecialiseerd in is.” Sinds vorig jaar veranderde dat, want Ilena kwam in Ede wonen en startte haar eigen bedrijf Belle Rosa. Daar maakt ze heel wat bruidsparen happy met haar bruidsbloemstukken. “Trouwen blijft altijd”, vertelt ze stellig.

Dat Ilena als bruidsbloemist veel technieken beheerst, bleek vorig jaar toen ze meedeed aan het NK Bloembinden. Ze veroverde de zevende plaats in de finale. “Als ik iets wil, dan wil ik daar ook de beste in zijn. Bij de voorrondes werd ik derde, maar de finale was twee jaar later door corona. Door de verhuizing en corona ben ik toch heel blij met mijn zevende plek in Nederland. Het is hartstikke goed en ik ben trots dat ik zo ver ben gekomen.”

Uitdaging

Ilena zoekt continu uitdaging in haar werk. “Ik vind kleurencombinaties belangrijk en ga ook op zoek naar trends. Nu zijn dat terracotta kleuren en nude tinten. Daar probeer ik in mee te bewegen en daar verdiep ik mij dan in.” Wanneer een bruidspaar bij haar aanklopt, maakt ze samen met hen een concept en een moodboard. “Ik maak de details af met persoonlijke wensen en kleurentinten. Eigenlijk zijn styling en bloemen één. Dat maakt dat je het persoonlijk kan maken.” 

Samen met het bruidspaar bekijkt ze de locatie. “Door de ruimtes word ik heel creatief. Door middel van het gesprek, de locatie en de vormen begint het bij mij te borrelen en bedenk ik meerdere ideeën.” Vaak bouwt ze op de dag zelf de locatie op. “Als je dan het complete plaatje ziet, is dat onbeschrijfelijk. En als je dan de volgende dag een berichtje krijgt dat ik heb getoverd met bloemen of dat het op een sprookje leek, dan word ik daar heel erg blij van.” Ze heeft de ambitie om meer bruiloften aan te kleden in het buitenland. “Dit seizoen staan mijn bloemen bijvoorbeeld al op een bruiloft in Italië”, glundert ze.

Maatwerk

Ilena maakt alles op maat. “Daardoor worden het echt jullie bruidsbloemen. Door veel details terug te laten komen van bijvoorbeeld het pak of de locatie, wordt het heel eigen. Iets van de locatie of de kleding spreekt het bruidspaar aan wat ze mooi vinden. Daar voer ik ook gesprekken over. Het gaat dus veel verder dan wat een bloemist doet.” Gemiddeld is ze van de gesprekken tot aan het maken van de bloemstukken zo’n twaalf uur bezig. Ilena werkt vanaf een startbedrag van 450 euro. “Ik wil graag het totale pakket meegeven, meer dan een bruidsboeket en een corsage.” 

Ilena maakt gebruik van verschillende soorten rozen en gaat ook op zoek naar de kleur die het bruidspaar in gedachten heeft. “Dan leg ik contact met de kweker die ervoor zorgt dat ik het op de veiling kan kopen. Stel, een bruidspaar trouwt op zaterdag, dan koop ik de bloemen op dinsdag al in. Dan zijn de bloemen het mooist op de trouwdag en zijn de rozen bijvoorbeeld al mooi open.” 

Persoonlijke aandacht

“Ik hoor mensen heel vaak zeggen: als het woordje ‘bruid’ of ‘trouwen’ ervoor staat, dan is het duurder. Eigenlijk alles wat met trouwen te maken heeft is op maat. Er wordt veel meer aandacht aan besteed en het is veel persoonlijker dan dat je ergens wat kunt uitzoeken.” Die persoonlijke aandacht wil Ilena ook blijven bieden, ook als ze in de toekomst met haar bedrijf groter wordt. “Ik ga geen vijf bruiloften in de week doen, dan gaat die persoonlijke aandacht weg en dat moet blijven.” 

Eigenlijk kan Ilena alles wat een bruidspaar wenst maken. “Van trouwautoversiering, tot versierde bomen en bloemenwolken. Ik kan het zo gek niet bedenken.” Vaak adviseert ze ook om te investeren in een grote eyecatcher in plaats van kleine bloemstukjes: “Dan heb je een wow-factor. Of bloemen die verplaatsbaar zijn. Op die manier denk ik mee met het budget van het bruidspaar.” Tegen aanstaande bruidsparen wil ze ook nog wat zeggen: “Als bloemen echt niet mogen ontbreken op jullie bruiloft, dan moeten jullie bij mij zijn.” 

Eigen bruiloft

Volgend jaar september stapt Ilena zelf ook in het huwelijksbootje met haar aanstaande man. Op de vraag of ze dan ook haar eigen bruidsbloemen regelt antwoord ze overtuigend: “Zeker. Alleen wil ik niet op de dag zelf in mijn witte jurk de stukken plaatsen, dat doet iemand anders. Ik maak sowieso het bruidsboeket en de rest van de items voor zover het kan. Het geeft wel veel stress, want het zijn levende materialen dus ik moet alles op het laatste moment doen. We gaan het gewoon fixen, want ik wil het graag zelf doen.” 

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Daisy en Helma runnen winkel Leuk!: ‘Dat wij moeder en dochter zijn maakt ons uniek’”

Daisy en Helma runnen winkel Leuk!: ‘Dat wij moeder en dochter zijn maakt ons uniek’

Ga naar “Je hond op een tas? Sabine maakt ontwerpen van huisdieren en bedrukt ze op producten”

Je hond op een tas? Sabine maakt ontwerpen van huisdieren en bedrukt ze op producten

Ga naar “Job runt met zijn zoon Giel Blokjesland: ‘Mensen rijden gerust 200 kilometer voor een legosteentje’”

Job runt met zijn zoon Giel Blokjesland: ‘Mensen rijden gerust 200 kilometer voor een legosteentje’

Job Kuit BLokjesland

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “AH Erwtensoep verspakket € 2,49”

AH Erwtensoep verspakket € 2,49

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69”

Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Ondersteuner relatiebeheer”

Ondersteuner relatiebeheer

 • Christelijke Hogeschool Ede
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • 30 oktober 2022
Störrig Festival 2018
Ga naar “Oktoberfest in Ede”

Oktoberfest in Ede

 • Van 5 nov t/m 6 nov
Ga naar “MOMO voorstelling: Für Alina”

MOMO voorstelling: Für Alina

 • Van 13 okt t/m 14 okt
Ga naar “Nacht van de Nacht in Ede”

Nacht van de Nacht in Ede

 • 29 oktober 2022
Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom