Kok Henk snijdt spareribs met een cirkelzaag en flipt worstjes met een waterpomptang

Foto: Annemarie Bakker Fotografie

Mayonaise uit een kitspuit en groenten snijden met een zaag. Het thema van Foodtruck Onbeschaft van Henk van Keulen (34) is tot in de puntjes perfect doorgevoerd: bouwvakkersstijl. 

Op z’n hoofd een bouwvakkershelm, bij een van cementmolens gemaakte barbecue gaat Henk zijn spareribs met een cirkelzaag te lijf.  Het vlees plet hij met een stratenmakershamer, de groenten snijdt hij met een zaag, de worstjes draait hij om met een waterpomptang en het voedsel serveert hij in een dakgoot of stukadoorsrij. Henk: “Het staat nu allemaal ook gelijk goed. Een concept kan alleen slagen als je focust op je doel.”

Meer dan in de keuken staan

Culinaire topprestaties zitten Henk in het bloed. Hij werkte jarenlang in de horeca als kok en chefkok, in ‘restaurants van klein tot groot’, vakantieparken en bioscoop Pathé. Zowel voor zakelijke klanten als particulieren stak hij de handen uit de mouwen, maar Henk wilde meer dan in de keuken staan. En daarom riep hij op 12 december 2018 Foodtruck Onbeschaft in het leven.

Foto: Annemarie Bakker Fotografie

Bouwvakkers en foodtrucks, dat lijken twee heel verschillende werelden. Hoe kwam Henk op het idee om deze samen te voegen? “Ik mocht op de ENKA eens de catering doen tijdens een kijkdag voor toekomstige bewoners. Toen ik daar liep dacht ik: dit is het net niet. Men krijgt een hapje en drankje omdat het zo hoort, maar het is niet gezellig. Er is geen beleving. Die mensen moeten zien wat hier gaat komen, enthousiast worden over hun nieuwe woning. Dat gaat niet met een gevuld eitje.”

Foodtruck Onbeschaft

“Foodtruck Onbeschaft is een toffe match. Ik ben begonnen als culinair entertainer met mijn barbecue Green Egg. Onbeschaft is natuurlijk helemaal een over-the-top show.” Samen met een marketingbureau bedacht Henk het hele concept. “Foodtrucks bestaan natuurlijk al, die zijn denk ik al zo’n beetje op hun eind. Maar een foodtruck met dit thema bestaat nog niet. Onbeschaft biedt echt belevenis.”

Van cementmolen tot barbecue

De zoektocht naar de juiste tools was nog een hele klus. “Ik heb twee linkerhanden”, lacht Henk. “Aan het ombouwen van cementmolens tot barbecues heb ik een halfjaar gewerkt. Dan gooide ik weer hout in de cementmolens en kreeg ik vlammen van drie meter hoog. Of vroeg ik in de bouwmarkt naar een waterpomptang die tegen warmte kan. Of een zaag om brood mee te snijden. Dan kijken ze je raar aan, hoor.”

Foto: Annemarie Bakker Fotografie

“Het idee ging vanzelf meer leven. De eerste keer dat ik op een bouwplaats kwam, gaven bouwvakkers adviezen. Die zeiden: ga je m’n broodje afkitten? Zo kwam ik op het idee om mijn zelfgemaakte saus geen mayonaise of barbecuesaus te noemen, maar kit. En mijn slager heb ik ontmoet toen de hele tuin weer eens blauw stond van de rook. Die man kwam vragen wat er aan de hand was en levert nu vlees aan.”

Schaftkeet

Ook de zoektocht naar een geschikte bouwkeet voor de foodtruck was best pittig. “Een van de eersten die ik zag was mooi, maar van een schilder geweest. De buitenkant was mooi, maar overal zat verf binnen. Daarna bekeek ik een schaftkeet, maar die rook muf en stonk naar zware shag. Ik wil geen eten serveren vanuit een stinkende keet, natuurlijk. Ik heb diverse keetjes bekeken en ze waren het allemaal net niet. Uiteindelijk hebben een aantal jongens uit Nijkerk deze keet op maat gemaakt, zodat er ook een fatsoenlijke keuken in paste.”

Foto: Annemarie Bakker Fotografie

Ruig concept, verfijnde hapjes

Hoewel het concept heel ruig, grof en robuust is, is het product juist verfijnt, legt Henk uit. “Niet dat het hele kleine hapjes zijn, maar dat ze een goede smaak moeten hebben. Alles is vers, bereid op houtskool en met vers brioche brood. Dat proef je terug. De hapjes die ik maak, passen bij de doelgroep. Geen exquise vis, maar een mini-berenhap bijvoorbeeld. Maar dat is dan niet gewoon een klein kant en klaar gehaktballetje met ui ertussen, maar een gehaktbal van vers vlees, die ik zelf maak.”

‘Overal waar een feestje is, ben ik er graag bij’

Toch wil Henk zich niet alleen maar op bouwvakkers richten. “Mijn doelgroep is heel breed. Ik zie mezelf overal staan, bij mensen die vieren dat ze aan de toekomst bouwen, nieuw opgeleverde huizen, bruiloften enzovoorts. Het concept is breed inzetbaar. Overal waar een feestje is, ben ik er graag bij.”

“Over vijf jaar hoop ik dat iedere provincie een keet heeft. Mijn eerste droom was dat deze foodtruck er zou komen en als ik groter droom, hoop ik dat iedereen in Nederland het woord Onbeschaft kent. En natuurlijk blijf ik zelf ook in de keet staan, want dat vind ik echt fantastisch.”

Foodtruck Onbeschaft – Henk van Keulen

Sumatralaan 24, 6712 BL Ede

Meer informatie

Foodtruck Onbeschaft – Henk van Keulen

Sumatralaan 24, 6712 BL Ede

Meer informatie

Foodtruck Onbeschaft – Henk van Keulen

Sumatralaan 24, 6712 BL Ede

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Personal trainer Jarno streeft naar efficiëntie: ‘BEAT brengt je op de directe weg naar je doel’”

Personal trainer Jarno streeft naar efficiëntie: ‘BEAT brengt je op de directe weg naar je doel’

Ga naar “Anwar van snoepwinkel Snoopies: ‘Mijn klanten zijn mensen die zichzelf iets lekkers gunnen’”

Anwar van snoepwinkel Snoopies: ‘Mijn klanten zijn mensen die zichzelf iets lekkers gunnen’

Ga naar “Bonnie en Marina hebben een paardentaxi: ‘We zijn er voor mens en paard’”

Bonnie en Marina hebben een paardentaxi: ‘We zijn er voor mens en paard’

Paardentaxi De Gouden Koets

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 23:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Melk&Puur heeft een zomerrooster”

Melk&Puur heeft een zomerrooster

 • Melk & Puur
 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58”

Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “Burendag in Ede”

Burendag in Ede

 • 24 september 2022
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “Open Monumentendag in Ede”

Open Monumentendag in Ede

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Nieuwbouw Enka
Ga naar “Heideweek”

Heideweek

 • Van 19 aug t/m 27 aug
Openingsavond Heideweek