Gwen koppelt babysitters en Edese ouders die oppas zoeken: ‘Het is een gat in de markt’

Gwen Harmens van de Edese Oppas | Foto: Savannah Borst
Gwen Harmens van de Edese Oppas | Foto: Savannah Borst

Lekker een avondje uit willen, maar geen oppas hebben. Een bekend probleem voor veel ouders. Of andersom: willen babysitten, maar niet weten waar. De 18-jarige Gwen Harmens heeft daar wat op bedacht: De Edese Oppas. Met haar platform koppelt ze ouders en oppassers aan elkaar in Ede. 

Druk (met oppassen)

Oppassen doet Gwen al sinds haar vijftiende. Dat komt vooral omdat haar familie uit veel kinderen bestaat die jonger zijn dan haarzelf. “Ook mijn moeders vriendinnen hebben kinderen. Ik heb veel kans om op te passen en daar maak ik ook gebruik van; ik heb zeven oppasadressen. Dus ik heb het heel druk”, lacht ze. Momenteel zit ze nog op het Marnix College. Binnenkort doet ze VWO-eindexamen. Daarnaast heeft deze creatieveling nog meer hobby’s: “Ik doe alles tegelijk. Haken en tv kijken samen. Ik zit op boksen en ballet. Ik houd van lezen, tekenen en ik kan kleren maken. Bakken vind ik ook heel leuk. Ik doe het allemaal voor de lol.”

Op een gegeven moment kreeg ze het veel te druk met oppassen. “Ik kon het niet meer in mijn eentje aan. Dus dan zet ik wel vriendinnen in, maar die kunnen ook niet altijd. Ik dacht: ik moet hier iets mee, ik moet het uit gaan besteden. Toen zag ik The Boardroom. Zij maakten reclame via mijn school voor hun masterclass voor jonge ondernemers. Ze gaven in Ede een masterclass voor allemaal jongeren. Daar heb ik aan meegedaan.” The Boardroom is een platform dat jongeren de kans biedt om van ondernemers, bedrijven en professionals te leren hoe je van een idee een onderneming kunt maken. Gwen had twee ideeën: “Online koekjes verkopen, zoals brownies per post of oppas uitbesteden. Ik ben voor dat laatste gegaan. Daar is veel vraag naar. Het is echt een gat in de markt hier.” 

Persoonlijk contact

Ze bedacht een platform waar mensen die willen oppassen of een oppas willen in Ede aan elkaar worden gekoppelt. “Het is een beetje zoals Babysits en al die andere dingen, alleen dan veel persoonlijker en betrouwbaarder. Dat houdt in dat ik met iedereen contact heb, met alle oppassers en ouders. Ik ga ook mee naar alle kennismakingsgesprekken, want ik wil dat ze goed terechtkomen. Het is ook alleen in Ede, anders kan ik het niet overzien. Misschien dat ik later wil uitbreiden, maar nu nog niet.” 

Reclame maken

Gwen is blij dat ze mee heeft gedaan met The Boardroom: “Het heeft heel erg geholpen met opstarten. Ik heb nu veel connecties met mensen die ondernemen in Ede. Dat is heel fijn.” Ze won met haar deelname 250 euro investeringsgeld. “Daarmee kan ik reclame gaan maken. Flyers gaan printen en dat soort dingen. Dat ga ik doen als ik klaar ben met mijn examens. Daarna neem ik een tussenjaar en wil ik De Edese Oppas laten groeien. Ik wil het groter maken.” In de voorjaarsvakantie maakte ze alvast een Instagrampagina voor het platform en dat heeft gewerkt: “Ik heb al veel aanvragen gehad, zonder reclame te maken. Ik ben nog maar net begonnen, maar heb minstens drie gezinnen gekoppeld aan een oppas.”

Kloof dichten tussen jongeren en ouders

De vrolijke scholier zit middenin de doelgroepen van haar platform: “Ik denk dat De Edese Oppas de kloof dicht tussen jongeren en ouders. Als jongere kom je niet in contact met ouders, wanneer je ouders zestig of vijftig zijn. Mijn ouders zijn jong, daardoor heb ik ook jonge ouders om mij heen. Daardoor denk ik dat het makkelijker is om in contact te komen met jongere ouders met jonge kinderen. En ik ben zelf een tiener, dus ik kan in contact komen met tieners om mij heen. Dus ik denk dat dat heel goed is. Ik zit er gewoon middenin.” 

Koppelen

Maar hoe werkt het? Gwen legt uit: “Stel, er komt iemand bij mij met twee kinderen en diegene heeft een oppas nodig voor af en toe op een vrijdag. Ik ga dan mijn lijstje na van oppassers en ik kijk wie er het beste bij past. Als ze twee meisjes hebben, koppel ik het liefste een meisje daarbij en bij twee jongens liever een jongen die babysit. Dat matcht goed.” Alle babysitters waarmee Gwen samenwerkt zijn gecheckt: “Ik voer altijd een intake-gesprek. En als ze eerder hebben opgepast check ik referenties of dat goed is gegaan en waarom iemand is gestopt. Net zoals je bij een andere baan doet. Ik wil wel dat die personen te vertrouwen zijn met kinderen.”

Jong en ondernemer

Met haar 18 jaar is Gwen nog jong voor een ondernemer. Dat is een voordeel, vindt ze: “Het is superhandig dat je al zo jong begint met ondernemen. Meestal woon je nog bij je ouders, dus je hebt de zekerheid dat je een huis en eten hebt. Je hebt altijd een vangnet. En het is ook heel handig om jong te beginnen met ondernemen, omdat je er op de middelbare school veel meer tijd voor hebt. Later wordt dat anders, wanneer je studeert”, lacht ze.

Blij worden van oppassen

Gwen vindt het ‘serieus leuk’ om op te passen: “Ik vind het altijd leuk om verhaaltjes te vertellen en te spelen. Maar ik vind het niet erg om streng te zijn: huilen gaat wel over. Daarnaast word ik heel blij van kinderen. Ze zijn nog zo onschuldig en weten nog niks en als ze dan dingen weten leggen ze het uit. Ik word daar heel blij van.” 

Maak kans op dagje pretpark

Toe aan een dagje uit? Doe mee en maak kans op een een cadeaubon voor een pretpark naar keuze

Zin in een dagje uit? indebuurt verloot 6 cadeaubonnen voor een dagje pretpark

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Angela is remedial teacher: ‘Ik wil het beste uit een leerling halen’”

Angela is remedial teacher: ‘Ik wil het beste uit een leerling halen’

Angela Studiehonk Ede
Ga naar “Paul opende hengelsportzaak De Schub: ‘Niks of te weinig gevangen? Dan hebben we het erover’”

Paul opende hengelsportzaak De Schub: ‘Niks of te weinig gevangen? Dan hebben we het erover’

Paul van hengelsportzaak De Schub
Ga naar “Van balayages tot krullen knippen, Marjolijn runt een hippe kapsalon: ‘Het gaat beter dan ik ooit had durven dromen’”

Van balayages tot krullen knippen, Marjolijn runt een hippe kapsalon: ‘Het gaat beter dan ik ooit had durven dromen’

In onze gids

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen
 • Gesloten
Ga naar “Cravings for Green”

Cravings for Green

 • Verbindelaarsweg 138
 • Lunch
 • Gesloten
STALLSTALL

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Diverse A-merk schoenen** € 24,99”

Diverse A-merk schoenen** € 24,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129”

PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Productiemedewerker 5 ploegen”

Productiemedewerker 5 ploegen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Werkmandejong
 • Parttime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Van Nes + Plaisier personeelsdiensten b.v.
 • Fulltime
Ga naar “Vakantiewerk”

Vakantiewerk

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Natuurtekenen”

Natuurtekenen

 • 19 mei 2022
Natuurtekenen EdeNatuurtekenen Ede
Ga naar “Filmconcert De Harmonie”

Filmconcert De Harmonie

 • 21 mei 2022
Filmconcert de HarmnonieFilmconcert de Harmnonie
Ga naar “Maanlanders PinksterPicknick”

Maanlanders PinksterPicknick

 • Van 4 jun t/m 5 jun
maanlanders pinksterpicknickmaanlanders pinksterpicknick