Gerie Peperkamp: ‘Wij zijn veel meer dan alleen maar een winkel met spullen, we vervullen een sociale rol’

Gerie Peperkamp in zijn winkel tussen de ruim 10.000 modelbouwdozen. Foto: Eline van Noppen

Al sinds 1991 heeft Gerie Peperkamp zijn eigen winkel in modelbouw en technisch speelgoed. Met zijn winkel ‘Peperkamp’ zit hij al 23 jaar aan de Verlengde Maanderweg in Ede. Vanbuiten lijkt het een gewone winkel, maar eenmaal binnen waan je je in een walhalla vol autootjes, bouwpakketten, modeltreinen, schaalmodellen en nog veel meer.

Gerie: “Mijn liefde voor modelbouw begon ongeveer op mijn twaalfde jaar. Ik maakte toen vooral bouwpakketten en hield me bezig met radiografische auto’s. Toen ik op mijn negentiende mijn middelbareschooldiploma haalde, liep ik met mijn diploma onder de arm de Bart Smit binnen om te vragen of ze een baan voor mij hadden. Dat hadden ze, de maandag erna kon ik aan de slag. Toen de desbetreffende speelgoedwinkel na een aantal jaar steeds meer ‘Chinaspullen’ ging importeren en minder aandacht had voor het technische speelgoed, besloot ik mijn eigen winkel te beginnen. Ik wist dat er markt was voor technisch speelgoed en modelbouw. Mijn eerste winkel zat aan de Molenstraat in Ede, daarna had ik een pand aan de Grotestraat en inmiddels zit ik al 23 jaar aan de Verlengde Maanderweg.”

Rariteiten

“Het mooiste aan dit werk vind ik dat het continu in beweging is. Er zijn altijd nieuwe dingen en we breiden onze collectie dagelijks uit. Daarnaast is het ook ontzettend leerzaam. De techniek die in een grote auto zit, zit in een miniatuurauto in het klein. Ook leer je door modelbouw goed tekeningen lezen, als je dat goed kunt, zet je met gemak een IKEA-kast in elkaar.”

“We hebben in onze collectie zo’n 10.000 bouwpakketten, radiografische auto’s, modeltreinen, schaalmodellen, slotracebanen, vliegers en we verkopen ook veel tweedehands. Wij kopen dat op van verzamelaars en verkopen het weer voor een klein prijsje in onze winkel. Het uitpakken van die dozen met tweedehands spullen, voelt als een soort pakjesavond. Je weet nooit wat je aan zult treffen, soms zitten er hele mooie of exclusieve dingen bij. We hebben soms producten die tien jaar in de winkel staan en dan op een dag komt er een klant die precies dát product zoekt en die gaat zingend naar buiten. Van veel producten hebben we er ook maar één, zo is er steeds weer ruimte voor wat nieuws. Onze winkel hangt aan elkaar van rariteiten en dat is het mooie.”

YouTubefilmpjes

“Het internet is voor mijn winkel eigenlijk een pluspunt. Vooral door YouTube raken mensen geïnteresseerd in modelbouw. Van elk ding dat je kunt bouwen, bestaat wel een filmpje. Dan komen ze de winkel binnen met een hele lijst aan materialen die ze willen kopen, doordat ze een YouTubefilmpje hebben gezien. We hebben geen webshop, mensen willen een product in het echt zien en kunnen voelen. Daarnaast hebben we zo’n uitgebreide collectie, dat googel je in een avond niet bij elkaar.”

“De belangrijkste reden om geen webshop te hebben, is het sociale aspect van de winkel. Daar geniet ik het meest van. Er is een klant die elke twee dagen even binnenloopt, gewoon voor de gezelligheid. Hij kan ons niet missen, maar wij hem ook niet. Regelmatig drink ik ook een kopje koffie met klanten. Mensen delen heel persoonlijke verhalen met ons en als het kan probeer ik mensen verder te helpen. Wij zijn veel meer dan alleen maar een winkel met spullen, we vervullen echt een sociale rol. Als ik ooit zou stoppen met deze winkel, zou ik met weemoed terugdenken aan de gezellige sfeer die hier hangt.”

Herintreders

“Tijdens de coronaperiode hebben wij goed gedraaid, het was drukker dan ooit. Mensen hadden tijd en geld over en kwamen naar mijn winkel. Er waren ook veel ‘herintreders’ bij, zoals we dat noemen. Mensen die op jonge leeftijd aan modelbouw hebben gedaan en nu ze ouder zijn die hobby weer oppakken. Mijn klanten zijn echt een dwarsdoorsnede van de samenleving, jong en oud. Maar wel vooral man, er zijn maar weinig vrouwen die aan modelbouw doen.”

“Zelf ben ik overigens geen verzamelaar, wel ben ik gek van Amerikaanse auto’s. Ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat in de winkel, ik hoop dit werk nog jaren te doen. Af en toe veranderen we weer iets en maken we ruimte voor iets nieuws. Mijn achttienjarige zoon Rik werkt nu ook een dag per week in de winkel, hij doet reparaties. Dat vind ik ik heel leuk om te zien. In mijn kop ben ik nog net zo jong als 20 jaar geleden. Ik hoop hier nog zo lang mee door te gaan als ik kan.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Merie geeft pilateslessen en meer op het gebied van food, body en mind: ‘In de rust in beweging zijn’”

Merie geeft pilateslessen en meer op het gebied van food, body en mind: ‘In de rust in beweging zijn’

Merie van Being In Motion doet een pilatesoefening in haar huiskamer. | Beeld: STUDIO SAVAN / Savannah Borst
Ga naar “Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’”

Marilène maakt bloemwerk op maat: ‘Ik merk dat ik veel waardering krijg’

Marilene RM FLowers
Ga naar “Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’”

Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 23:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99”

Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Linnen broek € 9,99”

Linnen broek € 9,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “alle damesmode 2+1 gratis € 15,00”

alle damesmode 2+1 gratis € 15,00

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Houten klimrek € 59,99”

Houten klimrek € 59,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks van € 1,30 voor € 0,65”

Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks van € 1,30 voor € 0,65

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er”

Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er

 • Edesche Apotheek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Plant Controller”

Plant Controller

 • Riedel B.V.
 • Fulltime/Parttime
Riedel
Ga naar “Recruitment Marketeer”

Recruitment Marketeer

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Ede”

Taxichauffeurs regio Ede

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende plus”

Helpende plus

 • Werkwijzer
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “ROTZOOI foodfestival”

ROTZOOI foodfestival

 • Van 2 jul t/m 3 jul
ROTZOOI foodfestival 2017
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “Heideweek”

Heideweek

 • Van 19 aug t/m 27 aug
Openingsavond Heideweek
Ga naar “Airborne luchtlandingen”

Airborne luchtlandingen

 • 17 september 2022
Airborne luchtlandingenAirborne luchtlandingen