Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esther is fotograaf: ‘Het klinkt gek, maar ik werd verliefd op het resultaat’

Door Hanneke van Olst 13 september 2019

Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk, gewapend met compact camera, ontdekte Esther Meijer haar passie voor fotografie. “Ik dacht: dit is mijn pad. Mijn moeder was fotografe, dus je zou denken dat zij me heeft aangespoord. Maar daar was ze eigenlijk niet mee bezig. Misschien komt daar wel mijn liefde voor creativiteit vandaan.”

Mensen, roofvogels (gek op vogels) en andere dieren: Esther legde ze allemaal vast op de gevoelige plaat in 2015 tijdens de vakantie. Een passie van zichzelf die ze niet eerder ontdekte. “Het klinkt gek, maar ik werd verliefd op het resultaat.”

Geen hobbyfotograaf

“Ik wist altijd al dat ik iets creatiefs wilde doen”, vertelt Esther. “Als kind riep ik dat ik tekenlerares wilde worden, tot ik me realiseerde dat je dan voor de klas moet staan. Ik ben niet zo’n spreker.” Als Esther realiseert dat ze fotograaf wil worden, zit ze net twee jaar thuis omdat ze gestopt is met school. Ze besluit de opleiding tot fotograaf te volgen. “Ik wist direct dat dit mijn doel is, niet als hobby maar op professioneel gebied.”

Lokale filmproducties

Na school werkt ze eerst zo’n twee jaar aan haar portfolio. “Ik deed mee aan lokale filmproducties zoals Buitenspel, over de wijk Veldhuizen, en Ede Doe Mee; een filmproject van Arno Setz. De foto’s op de posters en tijdens opnames maakte ik. In 2013 dacht ik: wat ik doe is best goed, daar mag ik wat mee verdienen.”

Zakelijk gebied

En zo begint Esther haar eigen bedrijfje. Ze specialiseert in mensen en maakt vooral foto’s op zakelijk gebied. “Ieder mens is uniek. Ik breng bijvoorbeeld medewerkers van bedrijven in beeld, maar ook stichtingen, de zorg, artiesten, modellen en evenementen: van festivals tot beurzen.”

“Vaak zijn dit mensen die niet weten hoe bijzonder het is wat ze doen, bijvoorbeeld vrijwilligers. Voor een van mijn vaste opdrachtgevers fotografeer ik vrijwilligers die hun hart openstellen voor anderen, dat vind ik zo gaaf om te zien. Ik ben blij dat ik daar een steentje aan bijdraag zo, het is een van mijn favoriete opdrachten.”

Bruiloft vastleggen

Ooit heeft ze ook een trouwreportage gemaakt, maar dat gebeurt waarschijnlijk geen tweede keer. “Het is heel gaaf, maar er komt veel bij kijken. Veel druk bijvoorbeeld, want het kan niet misgaan. Je kunt een trouwdag niet overdoen.” Fysiek was het ook heel pittig, want Esther heeft een groeistoornis en is een ‘klein mens’, zoals ze het zelf noemt. “Als jij één stap zet, zet ik er twee of drie”, legt ze uit in een interview met RTL Nieuws. Voor het fotograferen neemt ze een krukje mee.

Creatief-zijn

Als ‘klein mens’ was het ook lastig voor Esther om een complete fotostudio mee te nemen naar een locatie. Daarom maakt ze liever foto’s buitenshuis, het liefst in een setting die ze zelf mag creëren. “Een locatie erbij bedenken, een moodboard erbij maken; het meedenken en creatief-zijn vind ik heel leuk. Ik neem het liefst de tijd om foto’s te maken, om in alle rust m’n creativiteit kwijt te kunnen.

Wat Esther over 5 jaar bezighoudt? Dat vindt ze moeilijk te zeggen. “Ik zou 5 jaar geleden ook niet hebben gedacht dat ik hier zou staan. Natuurlijk heb ik wel dromen, zoals meer vastigheid en vaste opdrachtgevers waarbij ik zelf creatief kan zijn, zoals met de vrijwilligers.”

Foto: Esther Meijer

Edese Meiden

Wat ze 5 jaar geleden ook niet had gedacht, is dat ze aan het roer zou staan van een Edese Facebookcommunity van vrouwelijke ondernemers: Edese Meiden. “Ik had de groep anderhalf jaar geleden opgericht voor een evenement, even snel zodat we contact met elkaar konden hebben. De naam heb ik ook snel bedacht, al is die achteraf niet zo tactisch. De meeste leden zijn geen meiden meer en er zijn ook ondernemers van omliggende gemeenten lid”, lacht ze, met stralende ogen als ze hierover vertelt.

Al 430 leden

“Samen met Vera Develing ben ik de netwerkgroep begonnen. We hebben allebei ons eigen netwerk uitgeplozen en de nieuwe leden deden dat ook weer. Er zijn nu al 430 leden en de groep groeit nog steeds flink. Het is leuk om te zien dat het nu zo bekend is geworden. Ik hoor veel positieve verhalen over leden die elkaar vinden, groepjes vormen en samen sparren. Het is fijn om te zien dat je niet naar Amsterdam ofzo hoeft te gaan om een fotograaf te vinden. En iedereen van de groep is ondernemer, iedereen loopt vroeg of laat wel tegen iets aan en op deze manier kunnen we elkaar versterken.”

Ook offline ontmoeten

De groep is heel divers, van startende tot heel ervaren ondernemers en van parttimers die het naast het gezinsleven doen tot fulltimers. Het beheer is inmiddels door Michelle-Ardy van den Bos-Nap overgenomen. “Zij was vanaf het begin nauw betrokken en als Virtual Assistent erg goed in het onderhouden van social media en het bedenken van nieuwe dingen. Zo zijn wij samen op het idee voor workshops gekomen”, licht Esther toe.” “Er leefden zoveel vragen onder de leden; het werd veel meer dan netwerken en visitekaartjes uitwisselen. Het streven is dat mensen elkaar ook offline gaan ontmoeten. Dan is de gunfactor namelijk meer aanwezig en onthou je elkaar veel beter. Online ben je een naam, maar offline ontdek je of er een klik is.”


Meer over Esther Meijer Fotografie ontdekken?

Esther Meijer Fotografie fotografen

, Ede

Bekijk meer:fotografen

adv.