Advertentie wordt geladen…

Doorzetter en creatieveling Martine: ‘Zonder lockdown was ik niet voor mezelf begonnen’

Martine van de Peppel
Martine van de Peppel. Foto: Ted Walker

De lockdown is voor veel inwoners van Ede een moeilijke tijd. Toch zijn er ook Edenaren waarbij het juist iets moois bracht. In deze miniserie met de naam ‘Lockdowngeluk’ belichten we een aantal van die verhalen.

Advertentie wordt geladen…

Dit artikel is geschreven door Cynthia van den Dam.

De lockdown bracht voor Martine van de Peppel iets positiefs. Ze begon voor zichzelf en haalt uit haar Malory Shop Bedrukkingen een klein beetje energie en een flinke dosis enthousiasme.

“De lockdown betekende voor mij geen bezoekjes meer, niet meer naar de speeltuin en niet meer naar de supermarkt. Ons huis werd mijn wereld en de verveling sloeg toe.” Martine wilde iets creatiefs doen om de verveling tegen te gaan en kwam tijdens een familiaire brainstormsessie op het idee t-shirts en rompertjes te gaan bedrukken. “Het ontwerpen kan op mijn gemakje op de computer, het verwerken van het materiaal wat ik met de hand doe is licht werk en het bedrukken is enkel een druk op de knop: de pers doet het zware werk. Een geluk bij een ongeluk, want zonder lockdown was ik nooit op het idee gekomen voor mezelf te beginnen.”

Ziek

Vijfentwintig jaar geleden werd Martine ziek, pas acht jaar geleden werd ze gediagnosticeerd met Myalgische encefalomyelitis, een vorm van Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Ook kreeg zij een invaliderende vorm van fibromyalgie (reuma van de weke delen). “Door mijn aandoeningen werd 28 uur per week werken te zwaar. Downgraden kon niet binnen mijn functie, dus ging ik op zoek naar een baan voor 24 uur. Van 24 uur ging ik naar 18 uur, en zo werd het steeds minder. Niet wetende dat het steeds slechter zou gaan met mijn gezondheid, ik uiteindelijk helemaal niet meer voor een kon baas werken en in de bijstand zou belanden.”

‘Ik ben een doordouwer’

“In mijn hoofd ben ik een heel energiek mens, daardoor is het vaak moeilijk mijn grenzen te bepalen. Ik ben een echte doordouwer die graag veel aanpakt. Te vaak ging ik hierdoor over mijn grenzen en dat kwam me geregeld duur te staan. Door mijn fibromyalgie vallen mijn spieren uit als ik over mijn grenzen heen ga. Het is me één keer gebeurd dat ik door mijn benen zakte en niet meer kon bewegen. Gelukkig zat Pim (mijn zoon, toen zeven jaar) op school, want ik lag op de grond en kon alleen nog maar praten en met mijn ogen knipperen. Dat was mijn dieptepunt, toen wist ik: zo kan het niet verder.”

“In 2016 heb ik meer dan een jaar lang bij revalidatiecentrum Klimmendaal doorgebracht. Drie maanden intern en bijna een jaar drie keer per week heen en weer voor verschillende therapieën. Dat was heel intensief, maar ik was blij dat ik eindelijk serieus werd genomen. Vóór die tijd had ik moeite met verwachtingen van mensen. Je kan niet zien dat ik ziek ben, dus verwacht de maatschappij net zoveel van mij als van een gezond mens. Dat dácht ik tenminste. Ik heb geleerd dat dat vaak niet zo is, maar dat het iets was wat ik zelf invulde. In enkele gevallen verwachten mensen wel te veel van mij, dan is dat niet meer dan jammer. Dat mag mijn probleem niet zijn. In het revalidatiecentrum heb ik geleerd beter met mijn aandoeningen om te gaan.”

‘Ons huis werd mijn wereld’

2016 was voor Martine niet alleen het jaar waarin ze leerde omgaan met haar situatie, goed leerde luisteren naar haar lichaam en haar grenzen aan leerde te geven. Het was ook het jaar waarin ze Rein ontmoette. Haar liefde, steun en toeverlaat. Inmiddels ook haar verloofde en vader van jongste zoon Seb. “Eigenlijk was het allemaal prima. Bezoekjes aan en van mijn moeder en vriendinnen, of met Seb naar de speeltuin. Thuis had ik de jongens om me heen én ik had de nodige rust nodig. Ik kon niet werken, maar ik verveelde me niet. Totdat we door corona in een lockdown kwamen.”

Malory Shop Bedrukkingen

Middenin de lockdown besloot Martine te starten met haar eigen bedrijf. Rein regelde machines en materiaal, een goede vriend bouwde een webshop en Martine maakte een account op Facebook en Instagram. Malory Shop Bedrukkingen (genoemd naar één van Martine’s favoriete auteurs sir Thomas Malory) was een feit. “Het begon met t-shirts en rompertjes, maar het werd al heel snel meer. Van tassen tot kussenslopen en van containerstickers tot zelfklevend raamfolie. Natuurlijk is het mogelijk voor een vereniging heel veel dezelfde polo’s te bedrukken, maar elk product kan ook persoonlijk en uniek zijn. Ik vind het het leukst als ik mee kan denken over een ontwerp. Daar kan ik zoveel creativiteit in kwijt. Creatief bezig zijn, iets voor anderen kunnen doen én er nog een zakcentje aan verdienen ook. Het maakt me enorm enthousiast en dat geeft me een beetje energie.”

Klaar voor braderieën

Martine had gehoopt al op braderieën te staan met haar producten. Jammer genoeg moet dat nog even op zich laten wachten. “De lockdown bracht voor mij iets positiefs, maar gooit nu toch ook wel roet in het eten. Braderieën en markten zijn nog ver te zoeken. Maar als het weer mag, ben ik er klaar voor. Kom je bij mij aan de kraam? Dan kan het soms zomaar zijn dat je Rein of mijn moeder treft. Dan heb ik mijn grenzen aangegeven en ben ik even ergens mijn batterijtje aan het opladen. Kan ik daarna weer stralend mijn creativiteit uiten!”

Meer in deze categorie

Edenaren

Ga naar “Hoor je doedelzak spelen? Grote kans dat het Xander Veldhuis is”

Hoor je doedelzak spelen? Grote kans dat het Xander Veldhuis is

Xander doedelzak
Ga naar “Van financiële- tot relatieproblemen: Tirza en Marielle helpen Edenaren”

Van financiële- tot relatieproblemen: Tirza en Marielle helpen Edenaren

Maatschappelijk Werk Ede
Ga naar “Voor Ria Maliepaard is geen sociaal probleem teveel: ‘Ik kom uit een rood nest’”

Voor Ria Maliepaard is geen sociaal probleem teveel: ‘Ik kom uit een rood nest’

Ria Maliepaard

In onze gids

Ga naar “De Bruine Meren”

De Bruine Meren

 • Apeldoornseweg 93a
 • Tuincentra
 • Gesloten
De Bruine Meren

Nu gesloten

Ga naar “Boomkwekerij & Tuincentrum Leen Konijn”

Boomkwekerij & Tuincentrum Leen Konijn

 • Bruinhorsterpad 5
 • Tuincentra
 • Gesloten
Tuincentrum Ede

Nu gesloten

Ga naar “Bloem Ede”

Bloem Ede

 • Verlengde Arnhemseweg 99
 • Pannenkoekenrestaurants
 • Gesloten
Gonzales

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Het is bijna Vaderdag”

Het is bijna Vaderdag

 • Melk & Puur
 • Geldig t/m 20 juni 2021

Topper

Ga naar “Gratis waardebepaling van je woning”

Gratis waardebepaling van je woning

 • Domicilie makelaars Ede
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 6 juli 2021

Topper

Ga naar “Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken”

Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken

 • Domicilie makelaars Ede
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Alle Heteluchtfriteuses 20% korting”

Alle Heteluchtfriteuses 20% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Werken bij Ladyline”

Werken bij Ladyline

 • Ladyline Ede
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Receptionist(e) / Commercieel medewerker binnendienst”

Receptionist(e) / Commercieel medewerker binnendienst

 • Gewoon Merel
 • Fulltime
Ga naar “Cliëntmanager bewind en mentorschap”

Cliëntmanager bewind en mentorschap

 • Melse & Wassink
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Microbiologisch analist Ede”

Microbiologisch analist Ede

 • Manpower
 • Fulltime