Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De gepimpte IKEA-kinderkeukentjes van de Bennekomse Sylvana gaan het hele land door

Door Hanneke van Olst 25 september 2020

Roxeanne Hazes, Shelly Sterk, Josh Veldhuizen en meer bekende moeders zijn fan. Maar ook voor minder bekende moeders gaat Sylvana Muller uit Bennekom aan het werk. Zij geeft de bekende IKEA Duktig-speelgoedkeukentjes voor kinderen een hippe make-over.

Sylvana en haar partner hebben twee dochtertjes: Lynn van negen en Maud van vijf. “Het hele idee met de keukentjes begon toen ik voor Mauds verjaardag twee jaar geleden zelf een tweedehands keukentje had opgeknapt. Het idee had ik gezien op Pinterest. Daarna had ik verf over en heb ik er nog eentje gemaakt”, vertelt Sylvana. Er volgden meer keukentjes, die Sylvana verkocht via Marktplaats.

De Huismuts

De keukentjes nemen een gigantische vlucht als bekende Instagrammer De Huismuts ze noemt op haar pagina. “Ik zat die avond op de bank en de telefoon ging de hele avond. Van zestig volgers op Instagram ging ik naar meer dan duizend.” Dat aantal is inmiddels gegroeid naar meer dan zesduizend volgers. Om er een serieus bedrijf van te maken bedenkt Sylvana een bedrijfsnaam, ToysRestyled, en start een website. “Zo kan ik mensen opties bieden om zelf een keukentje samen te stellen.” Afgelopen weekend kreeg Sylvana te horen dat ToysRestyled ook genoemd zal worden in het boek van De Huismuts.

Destijds werkte Sylvana nog twee dagen per week bij kinderschoenenzaak Hippe Tante in het centrum van Ede. Nu deze winkel niet meer bestaat, is ze fulltime bezig met ToysRestyled. Door de grote vraag is ToysRestyled ook overgegaan op het bezorgen van de keukentjes.

Marmeren aanrechtblad

Sylvana past de keukentjes aan op het interieur van de nieuwe eigenaren. Zo zijn niet alleen de kinderen blij, maar de ouders ook. Denk aan zwarte of gouden kraan, wasbak en greepjes. Of webbing achter het glas van de kastdeurtjes, een marmeren aanrechtblad en behang tegen de achterwand. De keukentjes kunnen ook in verschillende kleuren worden geverfd. “In het begin was de zwarte het populairst, nu worden ze in allerlei kleuren verkocht”, vertelt Sylvana. “ToysRestyled heeft inmiddels een herkenbare eigen stijl gecreëerd.”

Twaalf keukens in een week

Voor de verf wordt Sylvana geadviseerd door haar moeder, die in een verfspeciaalzaak werkt. Tegenwoordig kopen ze de keukentjes nieuw bij IKEA, zo’n acht stuks per week. Dat lijken veel keukens, maar na een week zijn ze vaak ook alweer weg. “Deze week maak ik er zeven, volgende week twaalf”, legt Sylvana uit. “In twee jaar heb ik er al vijfhonderd verkocht.”

In één keukentje zit veel werk, zo’n vijf uur, schat Sylvana. “Ik ben er ontzettend druk mee. De keukentjes restylen is erg arbeidsintensief.” Vorig jaar met kerst ging het zelfs zo goed, dat er een wachtlijst van acht weken was voor de keukentjes. “Ik maakte er toen twaalf per week”, vertelt Sylvana. “Daar komt dan het bijhouden van de website en Instagram nog bij. Ik moet af en toe echt mijn telefoon bewust wegleggen. Mensen sturen ’s avonds laat nog hun wensen door en daar wilde ik dan gelijk op reageren. Lag ik om half twaalf nog met iemand te overleggen over een keukentje. Ik heb echt moeten leren dat dit ook best even kan wachten tot de volgende dag.”

Richting Amsterdam

Als een BN’er de keukentjes noemt op Instagram, ziet Sylvana een opleving in het aantal volgers van hun account en de bestellingen. “De meeste keukens gaan richting Amsterdam, maar ze staan ook in België en Duitsland. Omdat de keukens te groot zijn om te verzenden, worden ze opgehaald. Mensen rijden er soms tweeënhalf uur voor. Gelukkig is iedereen ontzettend enthousiast.” Tegenwoordig kunnen de keukens ook bezorgd worden.

Achttien keukentjes in huis

Vanwege de explosieve groei restylet Sylvana de keukentjes nu ook in een loods en niet meer in huis. “Op een gegeven moment werd ik wakker met drie keukentjes aan het voeteneinde van m’n bed”, lacht Sylvana. “Er stonden er achttien door het hele huis in. Dat was niet goed voor de sfeer.”

Syl♥

Vorig jaar schreef Sylvana ToysRestyled in bij de kamer van koophandel. En sinds mei van dit jaar heeft Sylvana ook een eigen label: Syl♥. Onder dit label ontwerpt ze eigen kindermeubels, zoals een meegroeibureau van hout en zwart staal.

Een van de keukentjes. Foto: ToysRestyled

De rest van haar leven keukentjes maken, dat ziet Sylvana in ieder geval niet gebeuren. Daarvoor is het te arbeidsintensief. “De marge is laag. Ik gebruik goede verf en een product als webbing is best duur. Ik ben nog een beetje zoekende wat ik er in de toekomst allemaal mee wil”, vertelt ze. “Ik hou van veel verschillende dingen; kinderkleding en regenlaarsjes enzo vind ik ook erg leuk. Het aantal Instagramvolgers blijft stijgen, het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van dit bereik.”

adv.