Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Boetiek Chantal bestaat 25 jaar: ‘Toen ik begon was tweedehands not done

Door Hanneke van Olst 29 mei 2020

Al vijfentwintig jaar is Chantal den Aantrekker het stralende gezicht van Boetiek Chantal. Nog steeds doet ze het werk met veel plezier. “Als het aan mij ligt, ga ik door tot mijn pensioen.”

Chantal is nog maar 23 jaar als ze in september 1995 het tweedehands kledingzaakje in de Bospoort overneemt. “Ik woonde ernaast, op kamers. Boven de kapsalon. Destijds heette de winkel Boetiek Maaike en ik zat er altijd, ging er een beetje helpen. Toen de eigenaresse ging stoppen, heb ik het overgenomen”, vertelt Chantal.

‘Doe graag mijn eigen ding’

Hoewel Chantal altijd haar zinnen al had gezet op een eigen bedrijf, hoefde dat niet per se een kledingwinkel te zijn. “Ik dacht er niet over na wat voor eigen bedrijf ik wilde, het had ook heel wat anders kunnen zijn. Een kantoor ofzo. Ik doe graag mijn eigen ding, wil zelf bepalen wat ik doe. Al heb ik nu wel honderdduizend bazen”, lacht ze. “Mijn klanten. Maar de beslissing om de winkel over te nemen was een impulsieve. Ik ben nog steeds impulsief, denk er niet te diep over na.”

Tweedehands kleding

Niet alleen de stenen winkel neemt Chantal over, maar ook het concept: tweedehands kleding verkopen. “Toen ik begon was tweedehands not done. Mensen keken drie keer om zich heen voor ze naar binnen gingen. Het is maar goed dat mijn winkel net buiten het centrum zit. Als ze wat kochten, was dat altijd ‘niet voor henzelf’ of ‘voor in de tuin of op vakantie’ ofzo”, blikt Chantal terug. “Dat is nu heel erg veranderd. Men is nu veel meer bewust bezig, ook met kleding. Eerst was mijn doelgroep tussen de dertig en zeventig jaar oud, nu is het van heel jong tot oud.”

Tas van Mulberry

Het leuke van Boetiek Chantal is dat iedereen er kleding in kan leveren. Bij verkoop krijgt Chantal zestig procent van het bedrag en veertig procent is voor de oude eigena(a)r(esse). Dit zorgt ervoor dat Chantal elke dag weer nieuwe kleding voorbij ziet komen. Daar zitten soms best bijzondere exemplaren tussen. “Ik heb eens schoenen van Chanel gehad. En een broek waar we met vier personen in pasten. Ik kreeg ook een keer een tas van Mulberry binnen, toen stond ik hier wel even te stuiteren. Die tas heb ik lekker zelf gehouden.”

“Sowieso shop ik veel in mijn eigen winkel. Af en toe ga ik nog bij 2nd Chance naar binnen en heel af en toe koop ik nog wat nieuws.”

Waardering

Niet alle vijfentwintig jaren waren even sprankelend voor Chantal. “Ik heb een periode gedacht: wil ik hier wel mee doorgaan? Dat was ook net met de kredietcrisis, de mensen waren minder leuk. Het was drukker in de winkel, maar klanten besteedden minder. Ik moest dus harder werken voor hetzelfde geld. Op een gegeven moment werd ik genomineerd voor de titel ‘Ondernemer van het Jaar’ in Ede. Toen werd het weer leuk, ik kreeg waardering. De laatste jaren gaat het weer erg goed.” Na een aantal veranderingen in het interieur is de winkel nu ook helemaal naar Chantals zin.

“Ik ga nooit met tegenzin naar het werk”, legt Chantal uit. “Soms duurt een dag lang, maar ik vind het heerlijk om te kletsen en thee te drinken.” Toen de corona-uitbraak zorgde voor lege winkelstraten, was dat dan ook even slikken. “Van de een op de andere dag kwam er niemand meer. Ik ben de ochtenden dicht geweest en heb thuis apathisch op de bank gezeten. Het deed psychisch toch wel wat met me, ik wist niet waar ik aan toe was.” Toen het drukker werd, is Boetiek Chantal ook in de ochtenden weer open gegaan.

25-jarig jubileum

Of Chantal in augustus haar vijfentwintigjarig jubileum groots kan vieren, is ook nog even afwachten. “Ik heb er al wel over nagedacht. In augustus wil ik vijfentwintig anekdotes vertellen. Verder zit ik te denken aan 25 procent korting en cadeautjes. Maar ik weet nog niet of dat allemaal kan. Ik ga er in ieder geval zeker aandacht aan besteden.”

Of we over een jaar of tien nog steeds een gezellig kletsende Chantal achter de toonbank treffen, weet ze zelf nog niet. “Ik ga richting de vijftig, men zegt steeds meer ‘mevrouw’ en ‘u’ tegen mij. Misschien is het tijd voor een jonger iemand. Als het aan mij ligt, ga ik door tot mijn pensioen. Ik mag in Boetiek Chantal elke dag cadeautjes uitpakken.”


Meer over Boetiek Chantal ontdekken?

Boetiek Chantal vintage

Vandaag gesloten

Grotestraat 127, Ede

Bekijk meer:vintage

adv.