Anwar van snoepwinkel Snoopies: ‘Mijn klanten zijn mensen die zichzelf iets lekkers gunnen’

Anwar voor de muur met ruim 400 soorten schepsnoep. Foto: Eline van Noppen

Ruim 400 soorten schepsnoep, zoetwaren uit onder andere Amerika, Japan, Korea en Engeland, ijs, chocola, blikjes met unieke frisdranken en dat allemaal in Ede centrum. Het gaat hier om de winkel Snoopies van eigenaar Anwar Baaroun.

Tien jaar lang werkte Anwar bij een bank, totdat hij bedacht dat hij heel iets anders wilde doen. “Na mijn tijd bij de bank ben ik bij Beter Horen gaan werken. Daar vond ik vooral het klantcontact heel erg leuk. Daarnaast had ik veel visie en nieuwe ideeën, maar daar is in loondienst vaak wat minder ruimte voor. Toen ben ik gaan nadenken wat ik zelf nu echt leuk vind en dat is snoep. Vanaf jongs af aan ben ik dol op snoep, vooral pindarotsjes en kaneelstokjes vind ik heel lekker. Ik besloot mijn passie te volgen en vijf jaar lang had ik een Jamin in Zutphen. Drie jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen, om nog meer vrijheid te hebben. Snoopies zit inmiddels al drie jaar in Zutphen en sinds november 2021 in Ede.” Anwar staat vier dagen per week in Snoopies Ede en één dag per week in Snoopies Zutphen.

Toeristen

Dat Jamin een aantal jaar geleden uit Ede is vertrokken, ontmoedigde Anwar niet. “Ik weet de reden waarom Jamin destijds vertrokken is, dat was voornamelijk de hoge huur. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan voordat ik Snoopies in Ede opende. De winkel loopt goed, vooral nu de zomer is aangebroken is het druk. Er zijn veel toeristen, maar ook lokale bewoners die lekkers komen kopen. Steeds meer klanten komen terug, bijvoorbeeld mensen die wekelijks een zakje snoep komen scheppen.”

“Schepsnoep is het populairste product uit de winkel. We hebben een wand van 16 meter lang met ruim 400 soorten snoep en chocola.” Welk snoep het meest wordt verkocht vindt Anwar lastig te zeggen. “Ik denk dan toch Engelse drop, maar Dragibus (een soort gekleurde snoepbolletjes) zijn ook heel populair. Mensen vragen ook vaak naar snoep dat ze kennen van vroeger, bijvoorbeeld trekdrop. Dat wordt helaas niet meer gemaakt, dat vind ik erg jammer want het was heel populair.”

Opzoek naar het lekkerste snoep uit de winkel. Foto: Eline van Noppen

TikTok

Maar mensen komen niet alleen naar Snoopies voor snoep dat ze kennen van vroeger, tegenwoordig speelt social media een grote rol in de snoepkeuze. “Er komen hier veel kinderen en tieners die opzoek zijn naar snoep dat bekend is door TikTok of YouTube. Dan hebben ze een ‘challenge’ gezien met een bepaald soort snoep en dan willen ze dat ook eens proberen. Zo is nu het Amerikaanse snoep ‘AirHeads’ helemaal hip, het is een soort Fruittella. Via de leveranciers blijf ik op de hoogte van deze trends. Daarnaast heb ik twee kinderen van 8 en 10 jaar, door de YouTubefilmpjes die zij kijken, blijf ik ook goed op de hoogte van de snoeptrends. Twee keer per jaar is er ook een grote snoepbeurs, daar kun je alle nieuwe snoepsoorten zien en alles proeven. Dat is echt een walhalla voor de snoepliefhebber.”

Vegan

In een tijd waarin bijvoorbeeld vegan eten of lactosevrije producten steeds populairder worden, gaat Anwar ook mee met de trend. “Op elke snoepbak zit een sticker met daarop allergenen informatie. We hebben bijvoorbeeld lactosevrij snoep, maar ook vegan, glutenvrij en zelfs 25 soorten suikervrij snoep. Ik merk dat het assortiment daarin veel groter is dan een paar jaar geleden. Maar het grootste gedeelte van het snoep is wel met suiker, we blijven toch een snoepwinkel.”

Suikertaks

Anwar voelt zich niet bezwaard dat hij een snoepwinkel heeft in een tijd waarin ruim de helft van de Nederlanders te zwaar is. “Ik zeg altijd, dit zijn bewuste suikers. Als je een snoepwinkel ingaat, weet je dat je ongezonde dingen gaat kopen. In de supermarkt zijn er ook veel producten met veel suikers erin, maar die zijn vaak vermomd als gezond product. Er wordt al jaren gesproken over een suikertaks, waarbij producten met suiker erin duurder worden. Ik moet nog zien of het er echt van komt, ik ben er in ieder geval niet bang voor. Natuurlijk heb ik wel een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ik kan mensen ook niet tegenhouden als ze veel snoep kopen en al te zwaar zijn. Daarnaast heb ik ook weinig klanten met obesitas, ik denk dat die mensen toch sneller een goedkope zak snoep bij de supermarkt halen. Mijn klanten zijn vaak mensen die zichzelf iets lekkers gunnen en specifiek iets komen uitzoeken.”

“Voor de toekomst hoop ik dat mijn winkel bekender wordt in Ede, nu komen er dagelijks mensen voor het eerst in mijn winkel. In de verre toekomst zou ik nog wel een winkel erbij willen, maar voorlopig richt ik me op dit Edese filiaal.””

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Je hond op een tas? Sabine maakt ontwerpen van huisdieren en bedrukt ze op producten”

Je hond op een tas? Sabine maakt ontwerpen van huisdieren en bedrukt ze op producten

Ga naar “Job runt met zijn zoon Giel Blokjesland: ‘Mensen rijden gerust 200 kilometer voor een legosteentje’”

Job runt met zijn zoon Giel Blokjesland: ‘Mensen rijden gerust 200 kilometer voor een legosteentje’

Job Kuit BLokjesland
Ga naar “Geregistreerd-mondhygiënist Corina en Johnny Joker maken tandenpoetsen leuker voor kinderen”

Geregistreerd-mondhygiënist Corina en Johnny Joker maken tandenpoetsen leuker voor kinderen

C. Dollen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Heerlijk genieten!”

Heerlijk genieten!

 • Melk & Puur
 • Geldig t/m 7 september 2023

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58”

Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Allround medewerker technische dienst”

Allround medewerker technische dienst

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Assistent Financial Controller”

Assistent Financial Controller

 • Alliance Automotive Group Benelux
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Ondersteuner relatiebeheer”

Ondersteuner relatiebeheer

 • Christelijke Hogeschool Ede
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Oktoberfest in Ede”

Oktoberfest in Ede

 • Van 5 nov t/m 6 nov
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • 30 oktober 2022
Störrig Festival 2018
Ga naar “Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar”

Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar

 • Van 6 apr t/m 28 sep