Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Inge nam Visgilde Rijsemus over: ‘Een familiebedrijf met 90 jaar geschiedenis’

Aangeboden door Visgilde Rijsemus 3 juli 2020

Weten wat je later wilt worden. Voor sommigen is dat een lastige vraag, zo ook voor Inge Clijnk van Visgilde Rijsemus. “Ik wist nooit wat ik wilde worden, maar één ding weet ik zeker: ik kan niet stil zitten”, vertelt de 35-jarige ondernemer. 

Ze heeft dan wel een eigen zaak in Ede, maar ze komt hier niet vandaan. “Ik kom uit Maarsen en voor mijn studie vertrok in naar Wageningen.” Ze studeerde aan de hotelschool in Wageningen.”Hotelmanagement, dat leek mij wel wat. Maar werken in de horeca maakte mij helemaal niet gelukkig. Het is hard werken en je krijgt er weinig voor terug. Daarbij werk je ook nog op de raarste momenten: in de avond, in de weekenden of tijdens feestdagen. Naast mijn studie werkte ik in een viszaak in Wageningen en eigenlijk vond ik dat werk véél leuker.”

Bedankt mama

Hoe is ze toch in die viswereld beland? “Door mijn moeder”, zegt Inge. “Mijn moeder ging wekelijks naar de viskraam in Maarsen. Toen ik veertien was informeerde ze daar naar werk. En ja, ze hadden wel een weekendbaantje voor me. Dus daar begon het allemaal.”

Jong geleerd is oud gedaan. Foto: Visgilde Rijsemus

Diploma behaald maar geen werk

Na haar studie zat Inge tijdelijk zonder werk. “Ik had wel een diploma op zak, maar ik kon er niet zoveel mee. Door mijn opleiding had ik immers ontdekt dat ik niet wil werken in de horeca.” Ze hoorde dat Visgilde in Ede nog wel wat hulp kon gebruiken. “Zo stond ik na mijn lange zoektocht naar een baan, ineens weer in een viszaak.”

Ruim negentig jaar een familiebedrijf

Inge kwam te werken in de zaak van Frans en Margreet Rijsemus, een familiebedrijf van ruim negentig jaar. In de winkel hangen prachtige oude foto’s en zelfs een tegeltje waarop de hele tijdslijn van de familiegeschiedenis staat afgebeeld. “Dit laat ik hangen, het is een eerbetoon aan de familie”, vertelt ze.

“Ik begon gewoon als medewerker, maar ik heb altijd de ambitie gehad om voor mezelf te beginnen.” Eigenaar Frans merkte de torenhoge ambitie van Inge. “Hij had zichzelf voorgenomen om op zestigjarige leeftijd te stoppen en zijn kinderen wilden de zaak niet overnemen. Dus van het een kwam het ander.”

Je staat er nooit alleen voor

“Het is fijn om op deze manier een zaak over te kunnen nemen, je staat er nooit alleen voor. Frans en Margreet wonen nog altijd boven de zaak, dus ik kan altijd om hulp vragen. Margreet werkt zelfs nog parttime in de zaak”, zegt Inge. De grootste les die ze van Frans heeft geleerd? “Frans heeft mij écht de fijne kneepjes van het vak geleerd.”

Een gebakken visje blijft volgens Inge nog altijd de grootste favoriet. Foto: Visgilde Rijsemus

Geen dag hetzelfde

Wat maakt dit werk zo leuk? “Het is nooit hetzelfde! Dat komt vooral door de mensen waarmee je een praatje maakt. Je hebt soms van die dagen waarop je ’s ochtends opstaat en het niet ziet zitten. Ook ik heb van die dagen. Maar zodra ik in mijn winkel ben, er mensen binnenkomen en ik zie ze lachen, dan is mijn dag weer goed”, zegt Inge met een grote glimlach.

Ze houdt ook van koken. “Als je in een viszaak staat verkoop je niet alleen, je maakt ook gerechten. Dit is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Thaise mie, pastasalade met scampi’s en andere maaltijden die thuis eenvoudig te bereiden zijn. Je bent net een traiteur en dat vind ik leuk. Ik moet gewoon bezig zijn, ik kan niet stilzitten en ik moet in contact zijn met mensen. Elke dag probeer ik de mensen in mijn winkel blij te maken, daar doe ik het voor, want dat maakt mij zelf ook blij!”

Een kleine verandering

Drie jaar geleden is het nu, het moment waarop Inge de zaak overnam. Ze wil nog wel het een en ander veranderen. “Zie je die muur? Die zou ik er graag uit willen breken zodat er meer ruimte ontstaat. Dan kan ik nog meer mensen verwelkomen en blij maken.”

Verder wil Inge niet veel veranderen. “Ik ben blij dat de mensen blijven komen. En ik word nog blijer van het feit dat ik nieuwe gezichten mag verwelkomen. Dat doet mij goed!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Visgilde Rijsemus. Meer over Visgilde Rijsemus ontdekken?

Visgilde Rijsemus viswinkels

Vandaag gesloten

Kamperfoelielaan 55, Ede

Bekijk meer:viswinkels

adv.