Eb en vloed onder je huis: wonen in Plan Tij
Sommige mensen wonen in een huis dat hen past als een jas. Alda en Heiko Evink wonen in Plan Tij en zijn van die gelukkigen. Kijk maar mee waarom.
Zo’n negen jaar geleden ontdekte Alda Evink dat er een woning in aanbouw te koop stond in Plan Tij. “Wij woonden toen in Zwijndrecht en waren op zoek naar een ander huis”, legt Alda uit. “Dit huis beloofde er uit te gaan zien zoals wij ons nieuwe huis in gedachten hadden. Het zou drie slaapkamers en twee badkamers krijgen, precies wat wij wilden. Andere wensen kwamen ook uit zoals veel lichtinval en dat het aan het water zou staan, maar niet te ver van de stad.”
A dream come true

De woning was dus a dream come true. “We waren niet de eerste kopers en hebben dus niet vanaf het begin met de architect om de tafel gezeten, maar het had in alle opzichten ook onze opdracht aan de architect kunnen zijn”, zegt Heiko Evink. “In november 2008 verhuisden we hierheen en we zijn er nog steeds enorm blij mee. We hebben door de jaren heen niets veranderd aan het ontwerp. De enige grote klus tot nu toe, is wat schilderwerk aan de buitenkant.”
Bertil Dekker en Emiel Visser van het Dordtse architectenbureau Stijl ontwierpen het vrijstaande huis aan de Tijpoort. “We zijn blij dat het contact met de architect heel fijn is verlopen”, zegt Heiko. “Ook toen we hier al woonden en de architect eens op bezoek kwam, gaf hij aan blij te zijn dat dit huis zo goed bij ons past. En dat we het bewonen zoals zij het, tijdens het ontwerpen, ook voor ogen hadden.”
Natte voeten

Plan Tij grenst langs de kant van de Noordendijk aan de stad. De andere kant is buitendijks en wordt begrensd door het Wantij en natuurgebied de Biesbosch. In het waterrijke gebied mag de getijdenstroom tot onder de huizen komen die op palen staan. Kans op natte voeten is er niet want er is goed rekening gehouden met eb en vloed. Zelfs als het springvloed zou zijn, wat eens in de vijftig jaar voorkomt, is een verschil in waterhoogte van minstens twee meter geen probleem.
Een eigen steiger voor de deur

Het zijn onder meer de getijdebewegingen die maken dat je in en rondom het huis het gevoel hebt alsof je midden in de natuur bent. Rietkragen, moerasbossen en struikgewas bepalen de sfeer. Het water in de geulen en kreken voert langs het Wantijpark naar de richting van het Groothoofd of de Biesbosch. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel Tij-bewoners een sloep of andere boot bezitten die ze kunnen afmeren aan hun eigen steiger bij hun huis. Ook Alda en Heiko hebben een sloep. “Het geeft een heerlijk vakantiegevoel om in de zomer met een groepje vrienden een stukje te varen”, vindt Alda. “Een evenement als Dordt in Stoom beleef je vanaf het water op een heel andere manier.”
Mandeligheid
Het gebied waar Heiko en Alda wonen is een mandeligheid. Dat betekent dat de bewoners van Plan Tij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het groen en dat je niet zomaar zelf aan de gang kunt gaan met het rooien van struiken of het kappen van een boom. Trouwens, een bever trok zich daar helemaal niets van aan. Hij werd pas nog gezien bij een boom naast het huis van Alda en Heiko. De bever was niet bij de boom weg te slaan en hij bleek ook nog eens een lawaaiige werker. Uiteindelijk had hij de boom zo ver doorgeknaagd dat deze omviel en in het water terechtkwam. Als zoiets onder je raam gebeurt, moet je je wel een voelen met de natuur.
De vorige Woning van de Week gemist? Klik dan hier.
Jouw huis als Woning van de week?
Woon jij op een bijzondere plek in Dordrecht, of zit je een huis met een verhaal? Laat het ons weten, we komen graag even bij je binnen kijken!