Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Rick en Sara en hun verbouwing in de oude Ambachtsschool: één jaar na ons eerste bezoek

Door Regina van Zee 15 februari 2020

Op de Open Monumentendag van vorig jaar was er voor de bezoekers nog niets te zien, behalve de grote open ruimte. Maar wij waren er 12 weken na de maandenlange uitgestelde start van de verbouwing en het ziet het er precies uit, zoals tijdens onze eerste ontmoeting in januari 2019 werd besproken!

Bij binnenkomst door de voordeur, die nog zal worden vervangen, kun je links al meteen naar de bovenverdieping. Je moet nog wel via een smalle aluminium ladder klauteren, want de echte trap is er nog niet. Gelukkig zijn we wel wat gewend. We kunnen niet alleen de vorderingen hierboven bewonderen, maar ook genieten van het uitzicht op de werkzaamheden beneden in de grote hal. Daar maken we natuurlijk foto’s van.

Inloopkast op bovenverdieping

Boven zijn drie ruimtes aangelegd voor een inloopkast, een kantoor voor Sara en een werkkamer voor Rick. Door het raam aan de voorkant en de vele ramen in het dak valt er genoeg daglicht binnen. “Alle ramen zijn origineel, maar we mogen ze wel vernieuwen. Verplaatsen mag dan weer niet”, zegt Sara. “De originele stalen balken zijn ook van het monument en blijven op hun plaats. Misschien gaan we ze in de toekomst nog wel een andere kleur geven.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

Vanaf de voordeur aan de linkerkant gezien. De trap naar boven komt uit op drie kamers boven de slaapkamer. | Foto: Regina van Zee

Sauna in slaapkamer

Beneden, rechts naast de trap, is de ingang naar de slaapkamer van Sara en Rick. “De plek voor de badkuip, open in de kamer, blijft zoals we hadden bedacht”, vertelt Sara, terwijl ze met haar handen gebaart. Ze laat ons de ruimtes zien die vanuit de slaapkamer bereikbaar zijn. “Rechts van de slaapkameringang is de badkamer. De sauna hadden we niet in ons eerste plan opgenomen en dat geldt ook voor de isolatie van de muur beneden. Dat zijn de enige twee aanpassingen.”

Als we de slaapkamer uitlopen komen we, via een korte gang links, in de huiskamer. Hier staat het vol met een rolsteiger, een kleine platform hoogwerker, een grote werktafel en allerlei gereedschap. Er wordt hard gewerkt, dat is duidelijk. Maar niet door veel mensen. Rick neemt zelf het grootste deel voor zijn rekening, samen met Sara. En de ouders van Sara en Rick helpen ook mee. “Voor de ouders van Rick staat er een camper in de achtertuin waar ze in het weekend kunnen verblijven als ze bij ons aan het werk zijn. Zo hoeven ze in het weekend net heen en weer te reizen.”

Lees verder onder de foto. 

Uitzicht op de benedenruimte, waar de garage al staat en de keuken en huiskamer nog moeten worden ingericht. | Foto: Regina van Zee

Vloer zonder tegels

Er valt veel te vertellen, dus Sara vervolgt: “De huiskamer wordt tussen de slaapkamer en de open keuken ingericht, waarbij tussen de keuken en huiskamer het kookeiland komt. Binnenkort wordt de vloerverwarming aangelegd en daarna zal er beton worden gestort, in een grijsachtige kleur. Dat wordt onze vloer, we gaan geen tegels leggen.” De inpandige garage staat er al, met ingebouwde kastruimte voor de stofzuiger en dergelijke. De toiletruimte zit naast de garage en is al in gebruik. In de keuken worden tegen de muur, die aan de garage grenst, de keukenkasten gehangen.

De bestemming voor de ruimte boven de garage is nog niet bepaald, maar er zijn al vele ideeën uitgesproken door mensen die met Sara en Rick meeleven en zich bij hen betrokken voelen. Zoals bijvoorbeeld een kinderkamer, een game room of een bioscoop. Genoeg keuzes dus. Wij komen zeker terug om te zien wat het uiteindelijk is geworden!

Even binnenkijken bij Sara en Rick

Vanaf de verdieping boven de slaapkamer zien we de voordeur rechts en via een korte gang links kom je in de huiskamer.
Voorlopig met een ladder naar boven. Beneden achterin komt de sauna, die vanaf de slaapkamer toegankelijk is
De ruimte boven de slaapkamer van Rick en Sara is ingedeeld in drie ruimtes, aan de hand van de positie van de stalen balken, die bij het monument horen
De werkkamer van Rick. Het gesloten raam wordt vervangen door één van de ramen met tuimelkozijn beneden
De ingang van de slaapkamer
In de slaapkamer heb je toegang tot de sauna rechts
De badkamer in de slaapkamer
Dankzij meerdere sponsors beschikken Rick en Sara over alle nodige gereedschappen, kleding en machines om hun droomhuis te kunnen realiseren
De voorkant van het pand, aan straatzijde
De garage grenst aan de achteringang van het pand
De garage met kastruimte
Het pand van Rick en Sara ligt in de oude Ambachtsschool, aan het einde van de Timorstraat, een zijstraat van de Reeweg-Oost

Je kunt Sara en Rick volgen via hun Instagram en website:

Instagram: studiofabrique
Website: studiofabrique.wixsite.com/studiofabrique

Lees ook:

Binnenkijken bij de oude Ambachtsschool waar Sara van Asdonck en Rick van der Bult gaan wonen

Het is er ijskoud en leeg, maar dit Rijksmonument uit 1918 heeft zoveel indrukwekkende historie dat ...

Binnenkijken bij Joop en Ria Schotman die in een voormalig houten huis aan de Haaswijkweg West wonen

Er zijn huizen die je, door hun onverwachte ligging, keer op keer voorbij loopt of fietst. Totdat ze...

[Video] Binnenkijken bij het Huis van Gijn en kleding uit de 18e eeuw passen

Wat doe je als de Kerstmarkt is afgelast? Een dagje naar het Huis van Gijn! YouTuber Glenn maakte me...

adv.