Binnenkijken bij Esthers nieuwbouwwoning in de Wilgenwende: ‘Ik wilde hier eigenlijk niet wonen’

Esther in de woonkamer van haar huis in de Wilgenwende. | Foto: indebuurt Dordrecht

Wonen in een nieuwbouwwijk? Dat zag Esther Zweekhorst niet gebeuren. Jarenlang woonde ze in de binnenstad en het Land van Valk. Nieuwe huizen waren in haar ogen sfeerloos. Toch wist Esthers partner Francy haar over te halen om een huis in de Wilgenwende te kopen. “Had ik dat maar eerder gedaan.”

Op haar tiende verhuisde Esther met haar moeder vanuit Voorschoten naar het Steegoversloot in Dordrecht. De eerste drie jaar kon ze moeilijk wennen aan het stadse leven en wilde ze terug naar het dorpse bestaan. Maar toen ze begon aan de middelbare school én zich aanmeldde bij een korfbalteam, voelde zich eindelijk op haar plek. Sterker nog, ze wilde er nooit meer weg. “Ik nam me voor: als mijn moeder terug naar Voorschoten verhuist, blijf ik in Dordrecht.”

Binnenstad en Land van Valk

Esther verhuisde meerdere keren, maar had het vooral naar haar zin in de binnenstad en het Land van Valk. Uiteindelijk werd hun vorige woning te klein, omdat haar kinderen ouder werden en een eigen plek in huis wilden. “Mijn partner Francy korfbalde lang op hoog niveau, waardoor we geen volledige hypotheek konden krijgen. Toen ze van baan veranderde, vonden we het de juist tijd om te verhuizen.”

Lees verder onder de foto’s >

Nieuwbouw in de Wilgenwende

“Ik had een aantal eisen voor onze nieuwe woning. Eén van die eisen was dat ik niet in een nieuwbouwwijk wilde wonen. In mijn ogen zijn dat soort huizen sfeerloos. Francy was wel weg van nieuwbouwhuizen en liet een project in de Wilgenwende zien. Ik dacht nog: hier ga ik écht niet wonen. Het ligt in the middle of nowhere en ver van alles vandaan.” Toch maakte de bouwstijl van het huis haar nieuwsgierig, vanwege de Amerikaanse stijl. Door de rustige wijk, het ruime, energieneutrale huis en de tuin raakte ze enthousiast. Dit werd hun nieuwe woonwijk.

Eén van mijn favoriete details in huis is de foto van de Pottenkade in de keuken

Bij moeder in huis

Toen Esther en Francy het huis kochten, lag er nog niet eens een fundering. “We kochten alles van papier. Dat vond ik zó spannend! Maar ik kon niet wachten om het huis in te richten, ik zag het al helemaal voor me. In juli 2021 kregen we de sleutel en hebben we het huis binnen vijf weken ingericht. We woonden een aantal maanden bij mijn moeder in huis en wilden haar vrijheid weer teruggeven.”

Favoriete plekken in huis

Eén van de favoriete plekken van Esther is de open haard in de woonkamer. “Ik wilde graag een haard in de kamer, maar wel eentje op elektra. Het geeft zoveel sfeer al ‘ie aanstaat. De muur bij de open haard is vrij lang, dus het is leuk dat er iets gebeurt. Een deel van de muur is ook behangen met behang van Eijfinger. Van veraf geeft dit een rieten look.” Een ander leuk detail is een grote foto in de keuken. Daarop staat de Pottenkade afgebeeld. “Eén van de mooiste plekken in Dordrecht.”

Lees verder onder de foto’s >

Andere keuzes

“Eigenlijk moet je gewoon meerdere keren in je leven een nieuwbouwhuis kopen, want je leert er zo ontzettend veel van. Zo heb ik een aantal keuzes gemaakt die ik bij een volgend huis niet meer zou maken. Bijvoorbeeld een zwarte wastafel in de badkamer. Het ziet er snel smerig uit. Alleen al als er restjes tandpasta blijven liggen. Dat geldt ook voor de zwarte luxaflex in de badkamer. Je kunt blijven schoonmaken.”

Alle vooroordelen over een nieuwbouwwijk zijn bij Esther inmiddels verdwenen. “Hadden we dit maar eerder gedaan. De kinderen hadden dit toen ze jonger waren ook geweldig gevonden. Je loopt hier zo de natuur in. We hebben elektrische fietsen gekocht en doen nu alles op de fiets. De afstanden in Dordrecht vallen eigenlijk hartstikke mee. En ik hoef de binnenstad niet te missen, want daar werk ik.”

Meer foto’s zie je hieronder:

Jouw beurt

Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected] Misschien woon je wel in een leuk appartement in Crabbehof of heb je een woning in Stadspolders. Of je in een studio of stadsvilla woont; over iedere woning is wel iets te vertellen.

Deze Dordtenaren gingen je voor:

Win een wild diner bij landgoed de Eikenhof!

Leuk om je valentijn mee te verrassen.

Wil je winnen! Verras je valentijn met een wild diner bij landgoed de Eikenhof

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Bij deze Dordtenaren mochten we in 2022 binnenkijken”

Bij deze Dordtenaren mochten we in 2022 binnenkijken

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Binnenkijken bij de gloednieuwe woning van Anneke en Bas: ‘We bouwen een tiny house voor onze tieners’”

Binnenkijken bij de gloednieuwe woning van Anneke en Bas: ‘We bouwen een tiny house voor onze tieners’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Activiteitenbegeleider Vreedonk”

Activiteitenbegeleider Vreedonk

 • Stichting Het Spectrum – Vreedonk
 • Parttime

Topper