Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij de oude Ambachtsschool waar Sara van Asdonck en Rick van der Bult gaan wonen

Door Regina van Zee 27 januari 2019

Het is er ijskoud en leeg, maar dit Rijksmonument uit 1918 heeft zoveel indrukwekkende historie dat het ongemak snel is vergeten. Vooral als ook blijkt dat voor Sara toeval echt niet bestaat. Voor haar is een cirkel rond.

De buitenkant van het pand oogt als een echte ouderwetse school, als een fabriek zelfs. Het is groot, in een L-vorm met donkere bakstenen en grote ramen met enkel glas. Om binnen meer warmte te creëren zullen er voorzetramen worden geplaatst. De ramen hebben nog de originele tuimelkozijnen. De binnenkant bestaat verder alleen nog uit een grote lege ruimte met hoog plafond, waar stalen constructiebalken hangen uit de tijd dat dit het klaslokaal voor metaalbewerking was.

Plan van indeling

Sara ziet de rest van de inrichting van de ruimte al helemaal voor zich en vertelt enthousiast: “Vanaf de voordeur, die we nog gaan vervangen, is een kleine hal met deur naar de hoofdslaapkamer. Daarnaast is de badkamer, maar het bad staat in de slaapkamer. Verder in de hal is links een trap naar boven, waar we nog drie aparte ruimtes hebben, elk precies tussen de breedte van de stalen balken in”. Het zullen open ruimtes worden vanwaar je kunt neerkijken op de gehele ruimte beneden, het idee van een entresol. Terwijl we naar de andere kant van de ruimte lopen, gaat Sara verder: “Vanaf de achteringang kom je in de garage die inpandig is met ook daarboven een open ruimte. Er zijn overdekte parkeerplaatsen die bij het complex horen, maar die zijn allemaal al bezet door de andere bewoners”.

Monumentaal pand

Naast de garage komt de woonkeuken met kookeiland. De huiskamer komt tussen de keuken en slaapkamer te liggen. Alle kamers worden door glazen ruiten, in plaats van stenen muren, met elkaar verbonden. Twee kleinere ruimtes die aan de keuken grenzen worden samengevoegd en tot een open tuin omgebouwd. Omdat het een monument is mogen alleen de daken worden verwijderd, de buitenmuren blijven staan. Het enige beschikbare toilet momenteel bevindt zich in het Nieuwe LTS gebouw ernaast waar Sara en Rick gebruik van mogen maken en waar ook nog het originele urinoir te vinden is.

De tekst gaat verder onder de foto.

De grote ruimte met de originele dakisolatie van houtwolplaten.

Kraakpand en Rode Kruis

Voor Sara heeft dit pand een bijzondere betekenis: “Oudere familieleden van mij hebben hier vroeger op school gezeten. En ik hield vanaf de basisschool jarenlang contact met een juffrouw die ook in Dordrecht woont. Laat zij nu precies hier tegenover ons wonen!” Zo zie je maar weer, het is een kleine wereld en toeval bestaat niet.

In hun pand hebben, volgens Sara, ook nog ooit krakers gezeten. De bekladding van de muren bij de achteringang is uit die periode. Het is een pand vol historie en nostalgie, want een rood kruis op de buitenmuur aan de achterkant herinnert ons aan de Tweede Wereldoorlog toen het Rode Kruis hier zat. “Hiernaast is nog een ruimte waar een deel van de originele muur staat en die volgens de wet- en regelgeving voor monumenten niet mag worden vervangen of bewerkt”, aldus Sara.

De tekst gaat verder onder de foto.

De Ambachtsschool is van binnen geheel omgebouwd tot een luxe appartementencomplex. Sara en Rick zijn de trotse eigenaars van het pand links, het voormalige metaalbewerking lokaal

Eind van de zomer klaar

Rick is bouwer van muziekstudio’s en heeft dus kennis van zaken. Hij doet de verbouwing zelf samen met zijn vader en schoonvader. Alleen de riolering hebben zij laten doen. De ruimte naast de garage is bestemd voor zijn eigen werkplaats. Eind november vorig jaar begonnen zij aan de grote klus en zij streven er naar om aan het einde van de zomer dit jaar klaar te zijn.

Even binnenkijken

Door de dakramen in het pand heb je zicht op de oude naam van het gebouw
De Timorstraat
De grote hal bij de hoofdingang
De voordeur die Sara en Rick nog gaan vervangen door een echte en veilige huisdeur
Sara vertelt enthousiast over het ontwerp van de inrichting
Uitzicht op de Timorstraat waar ook een oude juffrouw van Sara blijkt te wonen recht tegenover hun. De ramen hebben nog ouderwetse tuimelkozijnen
Deze kleine ruimte wordt met de kleine ruimte ernaast omgebouwd tot een tuin
Vroegere krakers van dit pand lieten hun sporen na
Het originele urinoir in het Nieuwe LTS gebouw
De achteringang waar de garage zal komen, met naast de deur het officiële Rode Kruis teken uit de Tweede Wereld Oorlog, toen zij in dit pand zaten
Een stuk originele muur in de toekomstige werkplaats van Rick
Het momenteel enige verwarmde gedeelte van het pand waar Sara en Rick zich regelmatig opwarmen tijdens het klussen
De parkeerruimte voor alle bewoners van dit wooncomplex met vergunning

Voor wie de verbouwing van Sara en Rick wil volgen kan dat doen via Instagram en hun website.
Instagram: studiofabrique
Website: studiofabrique.wixsite.com/studiofabrique

Meer Binnenkijken bij:

Binnenkijken bij: Liny Hordijk die na een gifschandaal rust vond aan het Vriesepark

Door de ontdekking van chemische verontreiniging van de grond in de Merwepolder, waar zij ruim twint...

Binnenkijken bij het huis dat gehecht is aan de piano en de slager nooit zal vergeten

Er was geen badkamer en de slaapkamers hadden alleen een wastafel met koudwaterkraan, net zoals de k...

adv.